OstatníPéče o těloPřírodní léčba

10 tipů, jak posílit kolena a udržet je zdravé

Kolena jsou zodpovědná za stabilitu, podporu a flexibilitu nohou. Pomáhají nám chodit, běhat, skákat, stát, otáčet se a dělat věci, které jsou dnes pro nás naprosto běžné. Je proto velmi důležité, aby byla kolena zdravá a silná. Kolena jsou přirozeně oslabená věkem, starší lidé mají často problémy. Nicméně, s koleny nemusejí mít problémy jen starší lidé. Existuje spousta důvodů, které mohou vést ke slabým kolenům a problémům s nimi.

Problémy s koleny

Některé problémy mohou mít být zapříčiněny nedostatečnou a správnou výživou, zraněním, velkou zátěží, která je kladena na kolena, nadměrným přísunem sodíku, sedavým způsobem života, pitím, kouřením nebo důsledkem osteoartrózy kolene. Slabé kolena či bolest v kolenou je možno léčit přirozeně a to prostřednictvím změny životního stylu a změn v jídelníčku. Přinášíme vám deset způsobu, jak můžete posílit kolena a bránit tak bolesti.

Protizánětlivé potraviny

Bolest a slabá kolena mohou být způsobená zánětem. Proto je vždycky dobré, když do své stravy zahrnete protizánětlivé potraviny. Mezi ně patří například špenát, zázvor, kurkuma, vlašské ořechy, lněná semínka, olivový olej, avokádo, třešně, borůvky nebo sladké brambory. Ze své stravy vyhoďte či rapidně omezte konzumaci zánětlivých potravin. Které to jsou? Bílá rýže, sladké potraviny, výrobky z bílé mouky a potraviny s vysokým obsahem nasycených trans-tuků.

Plavání

Pro klouby je velmi prospěšná koupel a plavání. Pomůže celkové kondici, snižuje ztuhlost kolen, posiluje kosti a svaly kolenních kloubů. Denně je dobré plavat půl hodiny. A jaký plavecký styl? Doporučuje se motýlek, kraul i znak. Naopak se doporučuje vyvarovat plaveckému stylu prsa, jelikož ty působí tlak na kolena.

Cvičení

Existuje mnoho cvičení, které mohou podpořit a zlepšit vaše slabá kolena. Stačí jen posilovat svaly okolo nich. Takováto cvičení obvykle zahrnují stupňovité pohyby, jednostranné dřepy, dřepy se Swiss ballem a podobně. Snažte se cvičit cviky, které se na kolena zaměřují. Nejlepší je nechat si poradit od odborníka. Tyto cviky pak cvičte půl hodiny denně a to čtyřikrát až pětkrát týdně. Jestliže vám však cvičení bude působit bolest nebo tuhost kolenou, přestaňte a navštivte svého lékaře.

Masáž

Terapie pomocí masáže je další účinný způsob, jak léčit bolesti kolene a posílit tuto oblast. Jestliže provádíte masáže pravidelně, zlepší se vám oběh. Vyzkoušejte jemné, ale přesto pevné krouživé pohyby a to pomocí teplého kokosového ořechu nebo olivového oleje a to jak ve směru, tak i v protisměru hodinových ručiček. Tuto masáž provádějte dvakrát denně (je-li to potřeba) 10 – 15 minut. Trpíte-li chronickou bolestí kolene, pak je lepší se před samotnou masáží poradit se zkušeným terapeutem.

Epsom sůl

Lidé, kteří mají slabá či bolavá kolena následkem osteoporózy či revmatoidní artritidy mají často extrémně nízkou hladinu hořčíku. Proto se doporučuje používat Epsom sůl, která je bohatá na hořčík. Této soli se daří velmi rychle snižovat zánět kolem kolenních kloubů. Navíc, hořčík je také potřebný pro správné fungování svalů, protože může pomoci vstřebávání vápníku.

V polovině šálku teplé vody rozpusťte dvě polévkové lžíce Epsom soli. Aplikujte tento roztok za pomoci žínky na postiženou oblast a nechte působit 15 – 20 minut. Následně opláchněte vlažnou vodou. Tuto metodu použijte jednou či dvakrát týdně. Další možností je připravit si teplou lázeň s jedním šálkem Epsom soli a ponořit do ní své tělo na nejméně 20 minut. Vychutnejte si tuto lázeň jednou či dvakrát týdně.

Vitamín D

Jde o důležitý vitamín pro zdraví kloubů a kostí. Riziko minimálních zlomenin a úbytku kostní hmoty se zvyšuje ve chvíli, kdy se zvyšuje nedostatek vitamínu D. Také lidské tělo nebude schopno absorbovat dostatek vápníku, pokud má nedostatek vitamínu D. Je známo, že vitamín D je ve slunci, tudíž je dobré se minimálně 15 minut denně pohybovat na slunci. Kromě toho vitamín D najdeme také v rybách, obohacených obilovinách, žloutcích, oleji z tresčích jater a mléčných výrobcích. Je možno užívat také doplňky stravy, to však doporučujeme konzultovat přímo s lékařem.

Vápník

Vápník je pro kosti velmi důležitý, jeho nedostatek vede ke ztenčení a oslabení kostí, což v konečném důsledku může vést až k osteoporóze. Protože lidské tělo nevytváří vápník přirozeně, musíte jej do těla dodávat pomocí potravin a doplňků. Vápník je možno získat díky konzumaci sýru, mléka, mandlí, sardinek, cereálií obohacených vápníkem, melasy z černého lusku a fortifikovaného (obohaceného) pomerančového džusu. Ve chvíli, kdy se rozhodnete sáhnout po doplňku stravy, ujistěte se, že budete mít dostatek vitamínu D, který pomáhá vstřebávání vápníku. Poraďte se s lékařem, jaký doplněk je vhodný a jak jej dávkovat.

Vitamín C

Tento vitamín je rozhodující pro vytvoření jedné z hlavních složek kolenní chrupavky – kolagenu. Je důležitý pro kvalitu kostní hmoty, syntézu kolagenu a normální vývoj kostí. Vitamín C zlepšuje hmotnostní hustotu kostí a snižuje riziko zlomenin. Dobrý zdroj vitamínu C jsou papriky, brokolice, citron, pomeranče, papája, jahody, kiwi, špenát, květák a růžičková kapusta. Opět platí, že budete-li chtít tento vitamín dostávat do těla s pomocí doplňků stravy, pak se poraďte se svým lékařem.

Rybí tuk

Rybí olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny, kyselinu dokosahexeanovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA). Zvyšují hustotu kostí a posilují klouby kolene. Má také silné protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit tuhost a bolesti kloubů.

Zdravá hmotnost

Také nadměrná hmotnost může mít vliv na oslabení kloubů. Na kolena a klouby obecně se vyvíjí větší tlak, udělají mnohem víc práce. V takovém případě hrozí riziko náhrady kyčelního či kolenního kloubu. Aby se zvýšila síla a stabilita kolenou a kloubů, je nutno bojovat s nadbytečnými kilogramy.

Další tipy:

  • K posílení kolenou doporučujeme cyklistiku či chůzi
  • Sáhněte raději po botách bez podpatku
  • Nepoužívejte příliš mnoho soli, to může vést ke ztrátě vápníku
  • Neprovozujte činnosti, ve kterých se zvyšuje bolest kolen
  • Dodržujte pravidelný pitný režim
  • Naučte se několik pozic z jógy, které kolenům pomáhají
  • Nedoporučujeme kouřit a pít alkohol
  • Vyhněte se delšímu stání či sezení ve stejné pozici
  • Nedoporučujeme sporty, ve kterých se klade důraz na kolena či kde se mění pozice na skákání, rychlé zastavení či zkroucení

Svá kolena můžete také pomoci posílit a to dokonce přírodním prostředkem. Jak na něj?

Ingredience:

  • 2 lžíce organické želatiny
  • 4 polévkové lžíce sezamového semínka
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 40 gramů dýňových semínek
  • 3 lžíce rozinek
  • 200 gramů organického surového medu

Postup:

Všechny výše uvedené ingredience smíchejte ve velké míse a to tak, aby se vytvořila homogenní směs. Jakmile máte hotovo, dejte tuto směs do skleněné nádoby. Tento lék je dobré využívat denně a to v podobě jedné čajové lžičky dvakrát denně. Ideální je před snídani a před obědem.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button