Spolupráce

Jste po totální endoprotéze kolene a chcete zase sportovat jako dřív?

Chystáte se na TEP, po které se chcete vrátit co nejdříve ke sportování? Sepsali jsme pro vás podrobného předoperačního průvodce. Dozvíte se v něm praktické a užitečné informace o tom, co vás před (a po) operací čeká.

Předoperační vyšetření

Před operací podstoupíte předoperační vyšetření kardiovaskulárního aparátu, laboratorní screening, dále se hledají infekční fokusy (zuby, močové cesty, gynekologické potíže). U některých pacientů je potřeba provést autotransfuzi (odběr krve), krev je pacientovi po operaci vrácena zpět do těla. Výsledky těchto vyšetření od praktického lékaře doložíte v místě operace, na jejich základě pak proběhne ambulantně anesteziologické vyšetření. Pak už jen stačí domluvit termín operace.

Co zabalit do nemocnice

S sebou si určitě vezměte hygienické potřeby, obvyklé léky a věci, které vám zkrátí čas (kniha, sudoku). Léky i s originálním obalem předáte sestře. Určitě s sebou neberte cennosti nebo velké množství peněz.

Přehled hygienických potřeb:

  • Kartáček a pasta na zuby
  • Mýdlo
  • Ručníky (min. 2x)
  • Žínky (min. 2x)
  • Ponožky, spodní prádlo, pyžamo
  • Boty s nízkou protiskluzovou podrážkou
  • Brýle, čočky

Hospitalizace

Před hospitalizací se dostavte do přijímací kanceláře, kde sepíšete vaše osobní údaje a potvrdíte souhlas s operací. Následně dojdete na ortopedické oddělení, kde si od vás sestra převezme snímky a zprávy z předoperačního vyšetření. Rentgenové snímky musí být max. 3 měsíce staré a zpráva max. 3 týdny stará. Dále se doloží krevní rozbor a EKG křivka. Poté si vás převezme doktor, který vám vše vysvětlí. Poté vás požádá o podepsaní informovaného souhlasu s léčebným postupem, nahlížením do dokumentace, s operací, s lékařským vyšetřením, podáním anestezie a provedením transfuze krve.

Předoperační pokoj

Po příjmu vás odvedou na předoperační pokoj. Sestřička vám popíše, kde najdete toalety a jak se po oddělení pohybovat. 

Předoperační příprava

Jeden den pře operací proběhne předoperační příprava. Co se týká jídla, tak poslední je oběd. Večeře je podávána pouze pro diabetiky. Do půlnoci je možné pít a od půlnoci se nesmí pít a kouřit. Předoperační večer zahrnuje možnost klyzma přípravkem Yal, oholení operačního pole a odlakování nehtů. Po operaci budete převezení na jednotku intenzivní péče.

Anesteziolog

Před začátkem operace vám anesteziolog vysvětlí, jak bude vše probíhat – rizika, průběh anestezie. Také zhodnotí výsledky a závěry interní zprávy. V případě potřeby může předepsat premedikaci, která sníží pocit úzkosti a strachu.

Den operace

V den operace vám sestra změří krevní tlak a zavede permanentní močový katetr. Ještě před zavedením se pacient osprchuje. Poté se podává premedikace, do žíly se zavádí plastová kanyla. Při operaci můžete mít naslouchátko, vše ostatní včetně čoček a zubní protézy musí pryč.

Co vás čeká po operaci?

Po operaci vás čeká mnoho hodin pomalého cvičení a nacvičování pohybů. Doma je vhodné provádět efektivní a bezpečnou rehabilitaci s motodlahou na koleno.

Na jaké otázky o totální endoprotéze kolene (TEP) se pacienti nejčastěji ptají? Kdy je nutné podstoupit operaci a jak dlouho operace trvá? Všechny důležité informace najdete v komplexním přehledu jak na totální endoprotézu kolene.

Podobné články

Back to top button