Jídlo a stravováníZdravé tipy

Je whisky zdraví prospěšná? Poznejte její výhody pro vaše zdraví

Stará dobře vyzrálá whisky tak může být cenný kousek nejen pro vaše chuťové pohárky, ale i pro celkový stav vašeho organismu. Možná jste slyšeli, že pití alkoholu vašemu zdraví nijak neprospívá. Je to pravda ale jen zčásti. Naopak, pití alkoholu v rozumné míře může podporovat některé funkce našeho těla a ve výsledku prospívat více než celý talíř zeleniny.

A právě whisky patří k těm nápojům, které si čas od času můžete bez obav dopřát. Rozhodně ne každý den, ale párkrát do měsíce vám sklenička kvalitní whisky udělá dobře na těle i na duši. Zjistěte více o skvělých zdravotních benefitech tohoto populárního nápoje.

Pro zdravé srdce

Dnešní životní styl silně zatěžuje naše srdce. Nedostatek pohybu, těžká a tučná jídla, kouření, znečištění a další. Pro zdraví srdce si můžete jednou za čas dopřát sklenku whisky. Tento nápoj je totiž plný antioxidantů, které pomáhají neutralizovat toxiny a odvádět je z těla ven. Nezatěžují pak srdce ani celý kardiovaskulární systém a vašemu srdci se povede zase o trochu lépe.

Konzumace whisky má také pozitivní účinek na snížení hladiny nebezpečného cholesterolu v krvi a podporuje naopak činnost dobrého cholesterolu. Podle několika studií mají lidé, kteří pravidelně pijí whisky, až o 50 % menší riziko infarktu než lidé, kteří si whisky nedopřávají.

Pro stáří bez demence

Vyšší věk znamená často problémy i v oblasti našeho vnímání a paměti. Často nás může ohrozit demence, slabší kognitivní schopnosti, zapomnětlivost, snížená schopnost orientace. I s tím si whisky prý dokáže poradit.

Whisky obsahuje zvláštní kyselinu, která bojuje proti volným radikálům a při dlouhodobé konzumaci pomáhá udržovat zdraví mysli v maximální možné míře. Takže až vaši rodiče dostanou chuť na skleničku, preventivně jim doporučte kvalitní whisky.

Pro lepší imunitu

Podle řady studií obsahuje skelnička whisky přibližně stejnou dávku vitamínu C, jakou denně naše tělo potřebuje. Namísto citronu si tedy můžete dopřát i sklenku tohoto výtečného alkoholu.

Kromě toho obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělo zbavovat nečistot, čímž přispívá i ke správné funkci obranyschopnosti. Nemá to však být záminka pro každodenní konzumaci. Whisky je dobré dopřávat si jen výjimečně a opravdu jen jednu sklenku.

Pro menší riziko cukrovky

Pro ty z vás, kteří cukrovkou trpí, není nutné vysvětlovat, jak je někdy těžké s touto nemocí fungovat. Ani zdaleka nejde jen o to, že se musíte hlídat v konzumaci sladkého. Červenou mají často i jiné sacharidy, navíc je nutné jíst velmi pravidelně a pečlivě odměřené dávky. Jen tak vás může nemoc co nejméně limitovat v běžném životě.

Když se vám tedy nabízí možnost trochu si od příznaků nemoci ulehčit, určitě nepohrdnete. Podle několika studií je to právě whisky, která pomáhá tělu správně regulovat hladinu inzulinu v krvi, a tím prospívá i vám a usnadňuje vám žít normální život.

Vždy s mírou

Znovu je třeba upozornit, že ačkoliv alkohol obecně je lékem, který však musí být dávkován jen zřídka a jen po malých dávkách. Ve velkém množství nebo příliš často jde o nebezpečný jed, který vás nejen může uvrhnout do kruhu závislosti, ale také vám způsobit vážné zdravotní potíže.

Některé druhy alkoholu jsou prospěšné – jako třeba whisky, víno nebo pivo. Jiným je ale lepší se zcela vyhnout. Stále samozřejmě platí, že alkohol vždy patří do rukou pouze zletilým osobám.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button