DetoxikaceZdravé tipy

Znátě třešeň acerolu? Tento plod se pyšní velkým množstvím vitamínu C a posílá vaši imunitu

Třešeň acerola je rostlina pocházející z tropických oblastí západní polokoule. Běžně se jí také říká západoindická třešeň, barbadoská třešeň nebo prostě „acerola“. Předpokládá se, že tato keřovitá rostlina pochází z jižního Mexika a Karibiku. Acerola vytváří plody podobné třešním, ale není to pravá třešeň. Tyto bobule mají příjemnou chuť a používají se v moderním i lidovém léčitelství. Tradiční použití zahrnuje léčbu jaterních onemocnění, průjmu, úplavice, kašle a nachlazení.

V poslední době je zájem o využití obsahu vitaminu C v acerole jako doplňku stravy. O tomto doplňku stravy se uvádí mnoho zdravotních a publikacích, ale ne všechna jsou podložena výzkumem. Jak je to tedy doopravdy?

Proč lidé užívají třešně acerola?

Acerola je nejvíce známá tím, že je extrémně bohatá na vitamin C. Z tohoto důvodu se často používá jako pomoc při nachlazení nebo chřipce nebo jako prevence závažných onemocnění. Používá se také jako antioxidační element. Spolu s vitaminem C lze acerolu užívat k posílení imunity.

Podobně jako vilín je acerola třešeň adstringentní. Díky tomu by mohla být užitečná při léčbě kožních skvrn, podpoře pružnosti pokožky a pomoci při zažívacích potížích. Může se dokonce používat jako antimikrobiální ústní voda.

Jak se acerola užívá?

Konzumujte bobule nebo plody rostliny acerola, které jsou zdraví prospěšné. Její chuť bývá popisována jako sladká, voňavá a svíravá. Snadno se konzumuje syrová nebo vařená v rámci jiných pokrmů.

Nejlepší způsob, jak získat plody, je vypěstovat si vlastní, protože třešeň acerola rychle podléhá zkáze. Čerstvé třešně acerola můžete také uchovat tak, že je hned po utržení zmrazíte.

Ovoce se nejčastěji vyskytuje ve formě doplňků stravy. Je to proto, že plody se do pěti dnů po sklizni rozkládají a ztrácejí velkou část svých výživných látek. Dokonce i šťávy se snadno kazí, pokud do nich nejsou přidány konzervační látky. Přesto je nejlepším způsobem užívání třešní acerola konzumace plodů. Doplňky stravy by neměly být vaší první volbou, ale je potřeba zvážit, zda ve vašich podmínkách může rostlina aceroly prospívat.

Asi nejoblíbenější variantou je práškový doplněk, který se vyrábí z dehydratované a práškové šťávy z třešní acerola a lze jej přimíchávat do nápojů, koktejlů, šťáv a podobně. Ze zmražených bobulí si můžete připravit i omáčky nebo sirupy.

Neexistuje žádný klinický výzkum, který by stanovoval bezpečné dávkování aceroly. S jistotou lze říci, že při domácím užívání aceroly můžete dodržovat zásady doplňování vitaminu C. Je to proto, že tento vitamin se na výživové hodnotě aceroly podílí nejvíce.

Jaké jsou prokázané benefity aceroly?

Zdravotní účinky aceroly jsou dány především jejím bohatým obsahem vitaminu C. Čím více ovoce dozrává, tím více vitaminu C se ztrácí – a acerola dozrává velmi rychle.

Ve studii různých druhů ovoce s obsahem vitaminu C acerola předčila všechny ostatní, zejména pokud byla pěstována ekologicky. Ovoce má údajně vyšší množství vitaminu C dokonce i než pomeranče a jahody a více jej už mají jen šípky. Bylo také zjištěno, že plody jsou velmi významným zdrojem vitaminu A.

Vitamin C je potřebná živina a zároveň i vitamin rozpustný ve vodě, která se v těle neukládá, proto je třeba denně přijímat zdroj vitaminů rozpustných ve vodě. Spolu s vitaminem A je vitamin C známým antioxidantem, který pomáhá předcházet poškození volnými radikály a některým onemocněním. Nejnovější studie potvrzují, že acerola je na antioxidanty poměrně bohatá.

Vitamin C také pomáhá vytvářet kolagen, chrání sliznice a zabraňuje vzniku kurdějí. Vitamin C je důležitý pro udržení funkčnosti imunitního systému a pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry, a dokonce i s rakovinou.

Má acerola vedlejší účinky?

Samozřejmě platí i zde, že všeho moc škodí a i u třešní acerola to s dávkováním můžete přehnat. Stejně jako u doplňku stravy s vitaminem C, pokud ho užijete příliš mnoho, mohou se vyskytnout zažívací potíže. Abyste se vyhnuli problémům nebo nepříjemným pocitům, užívejte miligramové dávky aceroly podobně jako jakýkoli doplněk stravy s vitaminem C. Pokud jsou na etiketě doplňku uvedeny nějaké pokyny ohledně užívání, dodržujte je.

Co si zapamatovat?

Acerola se používá jako domácí lék na různé potíže. Výzkumy, které ji podporují jako zdroj vitaminu C a přírodní doplněk, jsou rozhodně zajímavé a dávají tušit, že acerola může vašemu zdraví významně prospět. Acerola také obsahuje i další důležité vitaminy a minerály a je významným zdrojem antioxidantů.

Její konzumace jako potraviny nebo doplňku stravy vám může pomoci uspokojit potřebu vitaminu C. Mohla by být také velkým pomocníkem v období nachlazení a chřipek.

ZDROJ: https://aktin.cz/zazracna-tresen-jmenem-acerola-jake-skryva-benefity

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Julia Filirovska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zdravy-cervena-stul-7138764/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button