CvičeníNávodZdravé tipy

Otužování kvůli fotce na Instagram je hazard se zdravím. Takto byste měli postupovat v případě, že to chcete dělat správně

Přichází zima a s ní také spousta těch, kteří si chtějí doplnit svůj Instagramový feed nějakou otužileckou fotkou. Ano, z otužování se stal jakýsi trend posledních let, ale většině takových amatérských otužilců nedochází, že to skutečně není jen o tom přesvědčit se ke vstupu do ledového jezera, ale otužování má svá jasně daná pravidla, která není radno obcházet.

Není pochyb o tom, že otužování je zdravé a prospěšné. Koneckonců jej svým pacientům doporučoval už Vincenc Priessnitz na začátku 19. století a kompletní léčebná metoda včetně teorie byla popsaná už v polovině 19. století. I dnes je otužování skvělým doplněk zdravého životního stylu, ale je potřeba jej provádět správně. Pak dovede posílit vaši imunitu, a navíc dodá energii i příjemné pocity.

Pomalu a opatrně

Jestli s otužováním teprve začínáte, rozhodně na to jděte hodně pomalu. Je potřeba všechno pomalu natrénovat, aby to pro vás bylo bezpečné, a také aspoň v rámci možností příjemné. Jinak také hrozí, že si z takového otužování odnesete spíše rýmu, nebo v horším případě zápal plic. Otužování nemá být o chladovém šoku, ale o postupném zvykání těla na nízké teploty.

Otužování ve 3 snadných krocích

Zapomeňte na přetopené prostředí

Pokud patříte k těm, kdo milují na 25 stupňů vyhřátý byt i v zimních měsících, a i ve spaní máte na sobě pořádnou duchnu a teplé ponožky k tomu, je potřeba se těchto návyků postupně zbavit. Nejdůležitější je tělo postupně zvykávat na chladnější teplotu i v průběhu běžného dne. V místnosti byste proto neměli mít více než 20–22 °C, na noc by teplota měla jít klidně pod 20 °C. Zkuste si také zvykat na méně vrstev oblečení.

S otužováním začněte ve sprše

Večerní sprchování postupně přetvořte v otužovací sérii. Každý den se snažte kohoutek baterie posunout směrem ke studené vodě tak, abyste postupně snižovali teplotu vodu, kterou se sprchujete. Určitě se od vás nečeká, že se dostanete na nejstudenější teplotu vody během týdne. V průběhu měsíce byste to ale měli zvládnout. Jakmile se dostanete až na nejchladnější vodu, snažte se s ní sprchovat každý den po dobu jednoho týdne. Pokud toto hravě zvládnete, jste už jen kousek od první koupačky v ledu.

Zkuste ledové koupele nebo venkovní prostředí

Jestli chcete posouvat své limity i nadále, můžete se vypravit na otužování mimo domov. Opravdové dobrodružství na vás čeká u nějaké chladné řeky či jezera. V zimních měsících se zde bude teplota vody pohybovat okolo 5 °C, což už chce pořádnou kuráž. Počítat totiž musíte i s ledovými proudy a chladným počasí a pak vám taková akce dá pořádně zabrat. Nikdy tedy nevyrážejte na otužování sami – je potřeba, aby vás po celou dobu měl někdo pod dohledem.

Bezpečnost především

Otužování by vás mělo především bavit, ale také je nutné dodržovat bezpečnostní pravidla. Jen tak bude přinášet očekávané zdravotní benefity. Proto se snažte dodržovat 5P – pravidla, která vám zajistí bezpečné a pohodové otužování.

  • Pravidelnost: Abyste zůstali odolní vůči chladu, je nutné zachovávat pravidelnost. Z otužování se musí stát součást vašeho životního stylu, takže se nebojte zařadit otužování klidně každý den.
  • Postupnost: Jak již bylo řečeno, je potřeba postupovat pomalu a postupně zvyšovat míru chladu.
  • Bezpečnost: Zranění i různé nehody hrozí při otužování více než kdy jindy. Chladná voda snadno dovede vyvolat šok, při kterém své tělo nedokážete zcela kontrolovat. Zapomeňte proto na prudké pohyby a snažte se do vody vstupovat pomalu a kontrolovaně.
  • Zodpovědnost: Vyhněte se otužování v případě, kdy se necítíte fit, nebo jestliže vás trápí nějaký zdravotní problém.
  • Pozorování: Připravte se na to, že vaše tělo a vaše reakce se budou měnit. Pozorujte je, sledujte, zda je vám vše příjemné a zda se cítíte lépe.

Proč se vůbec otužovat?

  • Silnější a efektivnější imunita. Pravidelné otužování zvyšuje množství bílých krvinek. Opatrně ale s různými extrémy a nárazovými šoky – ty mohou imunitu spíše podrývat.
  • Efektivnější hubnutí. Pravidelné otužování stimuluje tvorbu hnědé tukové tkáně. Tato dovede pálit energetické zásoby a tvoří z nich teplo. Proto může být hubnutí snazší a rychlejší.
  • Lepší nálada a pozitivní pocity uspokojení. Při vystavování se chladu se v těle vyplavují hormony, které v našem těle vyvolávají pozitivní emoce. Není tedy žádným překvapením, že mohou lidé po otužování pociťovat až euforické pocity.
  • Snadnější regenerace. Ledové sprchy a koupele umožňují urychlují regeneraci po náročném tréninku. Proto se také doporučují při náročném sportovním programu nebo v rámci sportovního soustředění.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/cold-water-therapy

ZDROJ obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button