Ovesné vločky zná každý. Stejně tak dobře známé jsou i blahodárné účinky této vysoce hodnotné potraviny na lidské zdraví.
Mají málo kalorií a nízký glykemický index, o to víc však obsahují cenných vitamínů a minerálů, navíc jsou výborným zdrojem energie. Protože zasytí až na několik hodin a v žaludku vytváří gel zpomalující trávení, jsou skvělým pomocníkem nejen při hubnutí.
Obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu podporující funkci střev a mikroflóru, díky nízkému glykemickému indexu regulují hladinu cukru v krvi, snižují také krevní tlak, působí jako antioxidant, mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a údajně mohou být i prevencí rakoviny.
“Ovesná kaše je určitě zdravou a rychlou snídaní nebo svačinou. Dodá vám nejen energii, ale i vlákninu, vitamíny, minerály. Připravit si ji můžete z vody, mléka, jogurtu či kefíru, přidat můžete čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky nebo semínka. Mou oblíbenou je třeba varianta „štrúdl“ s jablkem, rozinkami, vlašáky a skořicí.
Pozor si dejte na instantní kaše. Vybírejte ty, které jsou složeny pouze z obilovin, případně sušeného mléka, bez přidaného cukru a dalších zbytečných přísad,” upozorňuje externí spolupracovnice Blendea.cz výživová poradkyně Marika Králíková.
Výborné, zdravé, bezlepkové
Jak název napovídá, ovesné vločky se vyrábí z drceného ovsa. Oves je řazen mezi nejzdravější obiloviny vůbec. Označit bychom je mohli za superpotravinu – která k nám však rozhodně nemusí jezdit přes půl planety.
Samy o sobě jsou ovesné vločky bezlepkové. Továrny, které je nejčastěji zpracovávají, však často zpracovávají i jiné obiloviny. Pokud máte bezlepkovou dietu, je lepší kupovat ty, které se vyrábí pod přísnou kontrolou.
Nutriční hodnoty ovesných vloček
Ovesné vločky obsahují téměř všechny živiny v dokonalém poměru – pomalé sacharidy, kvalitní bílkoviny i tuky. 100 g ovesných vloček obsahuje zhruba:
- 59,5 g sacharidů
- 12,3 g bílkovin
- 8 g vlákniny
- 6,11 g tuků (nenasycené mastné kyseliny)
- 342 kcal (vařením ve vodě však energie klesne na pouhých 88 kcal)
Pouhý půl šálek ovesných vloček (78 g) obsahuje tyto vitamíny a minerály (DDD = doporučená denní dávka)
- 191 % DDD manganu
- 41 % DDD fosforu
- 35 % DDD hořčíku
- 24 % DDD mědi
- 20 % DDD železa
- 20 % DDD zinku
- 11 % DDD kyseliny listové
- 39 % DDD vitamínu B1
- 10 % DDD vitamínu B5
- stopové množství vápníku, draslíku, vitamínu B3 a B6
Naučte se, jak ovesnou kaši připravit chutně
Ovesné vločky jsou ideální volbou (nejen) jako každodenní snídaně. Skvělé jídlo je to i před pohybovou aktivitou.
Samy o sobě nejsou ovesné vločky výrazné, a tak se výsledná chuť pokrmu odvíjí od použitých ingrediencí a přípravy. Mnoho lidí však netuší, jak je připravit, a tak první ochutnání často končí fiaskem a doživotním odporem.
TIP:Máme pro vás speciální slevový kód “vitalitis10”. Zadejte kód do objednávky a přesvědčte se o síle Blendey SUPERGREENS na vlastní kůži s jedinečnou 10% slevou.
Můžete z nich vyrobit tolik variací – kaše, sušenky, na slano i na sladko – že se vám prostě nepřejí. Klidně s nimi můžete nahradit klasickou bílou mouku, stačí je jednoduše nadrtit v mixéru. Ovesné vločky nejsou nuda. Záleží jen na tom, jak a čím je dochutíte.
Umí být nejen zdravé, ale i chutné. Na dlouho zasytí a dodají spoustu energie. Smíchat je můžete s mlékem kravským, rostlinným nebo klidně jen s obyčejnou kohoutkovou vodou. S mlékem bude kaše krémovější než jen s vodou.
TIP: Výživnost a zdravé účinky ovesné kaše podpoříte českou směsí 2 rostlinných proteinů a 4 superpotravin Blendea SUPERPROTEIN nebo směsí 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS.
Skvěle chutnají ochucené jen špetkou soli nebo skořice, džemem, oříšky, čerstvým nebo třeba mraženým ovocem. Vyzkoušejte s námi 5 osvědčených receptů. Rozhodně se je však nebojte upravit podle toho, na co máte zrovna chuť.
Uvedené ingredience jsou vždy na jednu porci. Všechny přísady jsou běžné a levné. Zapomeňte na koblihy a sušenky plné cukru. Zdravá snídaně totiž vypadá takto:
1. Ovesná kaše raz dva z mikrovlnky
Pokud ráno nemáte čas vařit klasickou ovesnou kaši, zkuste stejně chutnou a zdravou rychlovku z mikrovlnky.
Ingredience:
- 30 g ovesných vloček
- 200-250 ml rostlinného mléka nebo vody
- na dochucení: špetka soli, kakao, skořice, javorový sirup, vanilkový cukr, ořechy, džem, čerstvé nebo mražené ovoce
Vločky smícháme s mlékem a na 800 W povaříme 2 minuty v mikrovlnce. Ochutíme a můžeme jíst. Tak snadné, rychlé a dobré.
2. Nevařená ovesná kaše podle Birchera na slano
Švýcarský doktor Bircher svým pacientům doporučoval čerstvé ovoce, zeleninu a nevařené ovesné vločky. Jak to ale udělat, aby nebyly moučné a škrobovitě chutnající? Jednoduše si je namočte přes noc.
Ingredience:
- 30 g ovesných vloček
- 200 ml vody
- 1 lžíce jarní cibulky nebo pažitky
- 50 g toffu nebo tempehu
- 2-3 cherry rajčátka
- špetka různých bylinek
- sůl
Večer před spaním smícháme vločky s vodou. Ráno jsou vločky krásně měkké a nabobtnané. Kaši ochutíme podle libosti. Můžeme přidat například nakrájená cherry rajčátka a tempeh, nadrobno nasekanou cibulku, bylinky a špetku soli.
Výborná bude také na sladko – například s mlékem, jablkem pokapaným citrónovou šťávou, bílým jogurtem, medem, ozdobená ořechy a rozinkami.
3. Krémová snídaňová s Blendeou
Vyzkoušejte českou klasiku v ještě krémovější a zdravější verzi. Blendea SUPERGREENS je 100% BIO bezlepková směs 5 zelených superpotravin (zelený ječmen, mladá pšenice, chlorella, spirulina a máta), která vám pomůže s trávením, detoxikací a nabije vás energií.
Ingredience:
- 50 g jemných ovesných vloček
- 350 ml tekutiny (skvělá je kombinace vody a rostlinného mléka)
- ¼ cukety
- 1 zralý banán
- skořice
- 1 lžička Blendey SUPERGREENS
- ovoce a ořechy na dochucení
Ovesné vločky v menším hrnci smícháme se skořicí, najemno nastrouhanou cuketou a tekutinou. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a za občasného promíchání vaříme 5 minut. Kaši odstavíme a vmícháme do ní rozmačkaný banán a jednu lžičku směsi Blendea.
Dochutit můžete například mraženými třešněmi, goji a mandlemi, záleží jen na vás.
4. Skořicová proteinová kaše banánem
Vločky jsou samy o sobě dobrým zdrojem bílkovin. Pokud kaši obohatíte ještě proteinovým práškem Blendea SUPERPROTEIN, dostanete snídani bílkovinami doslova natřískanou. Kaši dodá lahodnou strukturu a podpoří váš organismus.
Ingredience:
- 30 g ovesných vloček
- 1 lžička agávového sirupu
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- voda nebo rostlinné mléko
- 1 odměrka SUPERPROTEINU Blendea
- na dozdobení: banán, konopná semínka, oříšky, ovoce
Vločky smícháme s vodou nebo mlékem (poměr by měl být asi 1 díl vloček ku 2 tekutiny), přivedeme k varu. Plamen zeslabíme, přidáme lněná semínka, skořici, agáve sirup, promícháme a ještě chvíli povaříme.
Nakonec přimícháme ještě 1 odměrku SUPERPROTEINU Blendea. Hotovou kaši v misce ozdobíme banánem, konopnými semínky, oříšky či ovocem.
5. Bezlepková zelená s chia semínky
Pokud se ráno chcete zahřát, není nic lepšího než miska teplé ovesné kaše. Dodá energii, zasytí, podpoří zažívání a celkovou funkci organismu.
Ingredience:
- 40 g ovesných bezlepkových vloček
- 3 lžičky chia semínek
- 2 lžičky Bledney SUPERGREENS
- cca 250 ml vody nebo rostlinného mléka (bez lepku)
- sladidlo (med, stévie, sirup)
- čerstvé ovoce a oříšky na dozdobení
Suché ovesné vločky smícháme v menším hrnci s chia semínky, zalijeme vodou či rostlinným mlékem. Na mírném plameni vaříme cca 5 minut. Kaše postupně zhoustne, podle potřeby doléváme vodou nebo mlékem.
Když je kaše uvařená, vypneme plamen a zamícháme do ní 2 lžičky Blendey SUPERGREENS. Přelijeme do misky a ozdobíme podle chuti.
TIP: Z ovesných vloček si můžete vyrobit také třeba sušenky, koláč nebo domácí granolu (inspirovat se můžete receptem na křupavou granolu se semínky nebo banánovou granolu či müsli.
Kontakt:
Marta Svačinová
manažerka komunikace a odbornice na zdravý životní styl
marta@emarkest.cz
+420606080975
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.