OstatníPéče o těloZdravé tipy

Lidé s Parkinsonovou chorobou „voní“ jinak. Tento objev může pomoci při diagnóze

Parkinsonova choroba je obávaným onemocněním nervového systému. Trpí jí stále více lidí a nejohroženější skupinou jsou samozřejmě senioři. Nicméně nevyhýbá se ani mladým lidem. Vše záleží na genetice a dalších predispozicích. Na vině zvyšujícího se počtu nemocných je především fakt, že lidé se dožívají v průměru stále vyššího věku, a proto se tato nemoc zdánlivě objevuje častěji než dříve.

Potřeba lepší diagnózy

Největším problémem je v současnosti to, že diagnóza Parkinsonovy choroby se dá určit až ve chvíli, kdy člověk začíná trpět typickými příznaky. Těmi jsou například zhoršená motorika, třes rukou, ztuhlost, ztráty paměti. Ve skutečnosti začíná poškození nervových zakončení už o šest let dříve, než se tyto signály vůbec projeví. Ve chvíli, kdy se tedy zjistí, že člověk trpí „Parkinsonem“, lze aplikovat už pouze takovou léčbu, která projevy eliminuje, ale postup nemoci je nezvratný. Lékaři tedy nutně potřebují přijít s novým způsobem diagnostiky, který by umožnil nemoc odhalit ještě v počátečních fázích.

Kdo je Joy Milne?

Joy Milne je člověk, který trpí zvláštním „postižením“. Je supercitlivý na pachy a dokáže je neuvěřitelným způsobem rozpoznávat a kategorizovat. Jedná se vlastně o poruchu, která je ale v tomto případě nesmírně užitečná. V roce 1986 byla Parkinsonova choroba diagnostikována u jejího manžela a od té doby se Joy naučila rozlišovat specifický zápach, který je s nemocí spojen.

Vědci podrobili rozsáhlému výzkumu 60 lidí trpících touto chorobou a přišli k překvapivým závěrům. Zjistili, že specifický pach nevychází z potu, ale naopak z mazu, který se u lidí s Parkinsonovou chorobou produkuje ve větší míře než u zdravých jedinců. Zjistili také, že složení mazu je minimálně ve třech chemických látkách výrazně odlišné a právě tyto způsobují změnu v pachu, který Joy dobře zná.

Vědci jsou tedy teprve na počátku výzkumu, který bude muset pokračovat, aby se z něj mohla vyvinout opravdu spolehlivá diagnostická metoda. Je to každopádně dobrou zprávou pro všechny, jelikož se zdá, že již během blízké budoucnosti by se léčba Parkinsonovy choroby mohla významně usnadnit.

Kdy je čas jít k lékaři?

Dokud nebude tato metoda dovedena k dokonalosti, nezbývá nám než spoléhat na klasické projevy Parkinsona. Zvlášť u starších lidí nebo u rizikových skupin je dobré tyto symptomy znát a pečlivě sledovat, zda s u nich neprojevují. Pokud máte podezření, je vždy lepší preventivně se poradit s lékařem. Jen ten je schopný diagnózu vyloučit nebi potvrdit a také stanovit léčebný postup.

Třes

Je nejběžnějším a jedním z prvních příznaků. Člověk, i když je v klidu, má stále nutkání se třást a není schopen ho kontrolovat. Jedná se zejména o třes končetin.

Změna rukopisu

Další snadno rozpoznatelnou změnou je změna rukopisu. Právě kvůli třesu a zhoršené motorice nedokáže nemocný člověk psát tak, jako dříve. Písmo je neúhledné, kostrbaté, často s vynechávkami.

Nestabilita a nerovnováha

Pacienti mohou mít obtíže udržet rovnováhu, častěji se jim stává, že se potřebují opřít nebo snáze upadnou. Může mít také potíže zvednout se z křesla nebo postele.

Změna hlasu

Nemocní jsou ovlivněny i hlasivky, takže se může objevit změna tónu hlasu, slabší síla hlasu, roztřesený hlas a podobné příznaky. Člověk, který uměl hezky zpívat najednou zcela ztrácí tóninu a zpívá falešně.

Mezi další symptomy patří:

  • nadměrné pocení
  • ztráta čichu
  • deprese
  • zácpa
  • problémy s erekcí
  • kožní potíže
  • mravenčení v končetinách
  • slinění a problémy s polykáním
  • rozostřené vidění
  • malátnost, závratě
  • problémy s močením

Symptomy nepodceňujte a v případě podezření aktivně kontaktujte lékaře. Zdraví by mělo být vždy na prvním místě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button