Návod

Roušky a brýle: Zabraňte mlžení brýlových čoček a dejte si pozor na jejich dezinfekci

Přes léto jsme konečně mohli volně dýchat, teď je éra roušek zpět – a zdá se, že se jich jen tak nezbavíme. Ať už jste zastánci jejich nošení, nebo je považujte za zbytečné, můžeme se shodnout, že nikomu nejsou příjemné a způsobují nám řadu potíží. Dochází k nepříjemnému zapařování pleti, což může vyústit ve vznik akné nebo podráždění, mnoha lidem mohou také skutečně komplikovat dýchání. Ale co teprve ti, kteří musí nosit brýle a rouška se jim při každém nádechu nepříjemně mlží?

Shrnuli jsme pro vás několik triků, které vám pomohou udržovat brýle bez zamlžení, a poradíme také, jak postupovat při dezinfekci brýlí. Vyzkoušejte uvedené postupy a jistě mezi nimi najdete ten, který bude vyhovovat vám. A tato nepříjemná povinnost bude zase o něco snesitelnější.

Máte správnou roušku?

Jestliže se vám brýle při vydechování mlží, je to dobrý ukazatel toho, že roušku nemáte dobře utěsněnou kolem obličeje. A to není ideální nejen pro brýle, ale také pro hlavní účel roušky. Nezáleží tedy, jestli máte klasickou chirurgickou roušku, nebo podomácku vyrobenou látkovou, klíčové je, že by vždy měla dobře sedět zejména v oblasti nosu. Pokud takové utěsnění vaše rouška postrádá, bylo by možná dobré, abyste si do horního okraje roušky všili kousek měkkého drátku, který vám pomůže oblast okolo kořene nosu dobře utěsnit. Tím zabráníte i mlžení brýlí, jelikož na ně nebude unikat horký vzduch z vašeho dechu. Krom toho můžete použít na brýle speciální přípravky proti zamlžování brýlí.

Tuhé mýdlo

Rozšířeným tipem, který se už během jara objevil, je využití tuhého mýdla. Jak to funguje? Na skla udělejte obyčejným mýdlem dvě čáry do kříže, které poté rozetřete ubrouskem z mikrovlákna po zadní i přední straně brýlových skel. Díky tomu se vytvoří neviditelný povlak, který je ale schopen chránit brýle před mlžením. Je to sice trochu podomácký postup, který nemusí úplně každému vyhovovat, ale podle ohlasů skutečně funguje, takže jako první pomoc se může hodit.

Pěna na holení

Dalším postupem vynalézavých Čechů je použití pěny na holení. Ano, slyšíte správně. Postup je v podstatě totožný jako u předchozího návodu s tuhým mýdlem. Malé množství pěny rozetřete na brýlích do ztracena. Díky tomu se vytvoří ochranný film, který chrání před zamlžováním. Vyzkoušejte tedy sami, co je podle vás účinnější a jestli vám tyto postupy vůbec vyhovují.

Brýle jako ochrana

Byť by se mohlo zdát, že brýle jsou v době koronavirové skutečně otravným doplňkem, opak je pravdou, Ve skutečnosti vám mohou pomoct zůstat ještě více v bezpečí. Brýle mohou totiž částečně eliminovat přímý zásah kapének, kterými se virus přenáší. Ochranu tedy můžete zvýšit tak, že si roušku posunete co nejvýše k očím a brýle si pak položíte trochu níž na nos. Zabráníte tak mlžení a vytvoříte další fyzickou bariéru, kterou virus nedokáže překonat.

Nezapomínejte na dezinfekci

Právě kvůli výše zmíněnému, že brýle fungují také jako fyzická bariéra proti přenosu viru, je nesmírně důležité nezanedbávat jejich dezinfekci. Na to vám postačí teplá voda a mýdlo, nebo můžete použít i odmašťovací prostředek na nádobí. Poté už jen brýle osušte papírovým ubrouskem. Brýle pokud možno ukládejte do pouzdra, pokud je zrovna nemáte na sobě, a při nošení se vyvarujte častého sahání na obroučky.

Dejte šanci čočkám

Jestliže jste vyzkoušeli všechny výše uvedené triky, ale přesto se vám stále nedaří zbavit se mlžení, nebo je pro vás nošení brýlí nekomfortní, zkuste dát konečně šanci čočkám. Řada lidí se jim vyhýbá jako čert kříži, ale vlastně ani nevědí proč. Mají strach z předsudků, které ale dávno neodráží realitu. Jednodenní čočky jsou v koronavirové době nejhygieničtější variantou. Zkuste je tedy i vy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button