KrásaNávodZdravé tipy

Tajemství, která znají jen zubaři. Zjistěte jak správně pečovat o své zuby

Kdo by nechtěl mít krásné bílé a hlavně zdravé zuby. Návštěvy u zubaře patří k nejméně oblíbeným činnostem, ale se zdravým chrupem je to jen prevence jako každá jiná. Jak tedy dosáhnou zdravých zubů a konečně nemuset k zubaři se strachem a obavami.

Zuby se kazí vinou špatného životního stylu, nevhodného čištění, zanedbávání ústní hygieny a také z důvodů dědičnost. Ano, je pravda, že vaše zuby mohou být ke kazu náchylnější i vlivem genetiky. Ta však hraje tak malou úlohu, že svádět na geny vaše potíže, je hloupé. I zuby, které jsou přirozeně velmi náchylné ke kažení, se mohu díky správné péči dostat do skvělé formy. Je to tedy na vás!

Seznamte se s tajemstvími zubařů, které mohou způsobit revoluci ve vaší péči o zuby. Jedná se o jednoduché změny, které musíte udělat, abyste se cítili a vypadali lépe a příště šli k zubaři bez obav.

Bez nitě ani ránu

Samotné čištění k ochraně zubů před kazem nestačí. Ani to nejpečlivější drhnutí zubů nestačí k tomu, aby vás zbavilo bakterií, které jsou v mezizubním prostoru. Proto běžte ještě dnes do drogerie a kupte si zubní nit. Večerní hygiena se vám protáhne jen o pár minut, ale výsledky budou znát velice rychle. Pomůžu vám to také překonat zápach z úst a jiné nepříjemnosti, se kterými se v rámci ústní hygieny potýkáte.

Čištění nepodceňujte

Čištění zubů není jen o tom napěnit pastu, párkrát zuby přejet sem a tam a pak zase vyplivnout. To ani zdaleka nestačí! Kvalitní čištění zubů by mělo trvat alespoň 3 minuty a péče by se měla věnovat každému zubu jednotlivě. Zcela soustředěně a systematicky postupujte v rámci dutiny ústní tak, abyste skutečně nevynechali ani jeden zub. Uvidíte, že 3 minuty vám to zabere jak nic. Jen takové čištění má skutečně smysl.

Přestaňte kouřit

Pokud jste stále nepřestali kouřit kvůli vašemu zdraví a možnému riziku vzniku rakoviny plic, pak byste to měli udělat alespoň kvůli svým zubům. Nejenže kouření způsobuje trvalé zabarvení zubů, ale také poškozuje dásně a může způsobit i rakovinu dutiny ústní. To nejsou zrovna dobré vyhlídky, že? Přestaňte kouřit ještě dnes, vaše celé tělo se vám tisíckrát poděkuje.

Zbavte se konečně bolestí hlavy

Měli jste tušení, že bolest hlavy může souviset se zdravím vašich zubů? Ano, je to tak. Kazy, záněty nebo nesprávně rostoucí zuby mohou vyprovokovat bolesti hlavy, které vám umí pěkně znepříjemnit život. Pokud trpíte častými bolestmi, při příští návštěvě zubaře se ho zkuste zeptat na radu, možná vám bude schopný pomoci.

Nevynechávejte prevenci

Řada lidí k zubaři nejde, když nutně nemusí. Ne, že bychom to nechápali, ale je to velká chyba. Platí to stejné jako u jakéhokoliv jiného zdravotního problému. Když se zachytí včas, dá se řešit snadněji, rychleji a v případě zubů určitě i méně bolestivě. Neměli byste tedy prevenci v žádné případě podceňovat a alespoň jedenkrát do roka svého zubaře poctít návštěvou. Uvidíte, že se vám to vrátí. Drobné kazy nebo potíže se řeší o mnoho snadněji než velké problémy a záněty.

Pozor na to, co jíte

Některá jídla nedělají zubům dobře. A ani zdaleka to není starý známý nepřítel zubů – cukr. Sklovině velmi škodí také kyselé chutě jako jsou třeba citrusy nebo kyselé bonbóny. Pokud to jde, vyhněte se přímému působení kyselých chutí na sklovinu. Citrusovou šťávu řeďte s vodou a kyselým cukrovinkám se raději úplně vyhněte. Uvidíte, že se vám zuby odvděčí a nebudou ani tolik citlivé. Dobrým nápadem je také vyhnout se velmi horkým nebo studeným nápojům, které zuby a dásně zbytečně dráždí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button