Nemoci a komplikacePéče o tělo

Prohlédněte si vaše prsty na nohách. Prozradí hodně o vašem zdraví

Na prsty u nohou si většina z nás vzpomene málokdy. Tím spíše, když je zima a většinu dne jsou schované v botách nebo alespoň ponožkách. Přitom kdybychom si je pořádně prohlédli, možná by nám to pomohlo odhalit stav našeho zdraví, aniž bychom museli k lékaři. Zjistěte, co by mohla značit ztráta ochlupení, otok palce nebo změna barvy či tvaru nehtů. To vše může znamenat problémy, které je lepší odhalit včas.

Na prstech může snadno ve vlhkém prostředí vznkat třeba plíseň, která se projeví na barvě a kvalitě nehtů. To však není nijak závažný a neřešitelný problém. Jiné změny už ale mohou být vážnější a více alarmující.

Ztráta ochlupení

Možná vám to bude nejprve připadat jako výhoda – nemusíte se trápit holením nebo jejich zastřiháváním. Ve skutečnosti ale vypadávání chloupků nevěstí nic dobrého. Může signalizovat onemocnění tepen. Nejčastěji se jedná o aterosklerózu, ale může to být také příznak embolie, zánětů cév či aneurysmata. Proč to tak je? Na vině je poškození cév, při kterém se snižuje prokrvení v dolní části těla, chloupkům schází výživa a postupně zcela vypadávají. Pokud dojde k onemocnění periferních tepen, hrozí časem také nedokrevnost srdce či mozku, protože stav tepen v celém organismu bývá podobný. Na tyto nenápadné projevy vašeho těla si proto dejte pozor – mohou signalizovat i cukrovku 2. typu.

Hrubé a žluté nehty

Za zesílením, žloutnutím nebo oddělováním nehtů od kůže většinou stojí nějaká plísňová infekce. Riziko vzniku mohou zvyšovat tzv. imunosupresiva, která užívají jedinci s autoimunitními chorobami. Větší riziko mívají také pacienti, kteří berou kortikoidy. Plísně mohou ohrožovat lidi s cukrovkou nebo s výše zmíněnými nemocemi tepen. Léčí se poměrně snadno, ale u chronických chorob se logicky také opakují a je potřeba je řešit opakovaně.

Velký a bolestivý palec

Otok, zarudnutí, horkost nebo prudká bolest palce na noze je jedním z prvních příznaků dny. Ta vzniká tehdy, pokud je v těle nadbytek kyseliny močové. Ta se následně usazuje v kloubech a způsobuje zánět. Příčinou nemoci je porucha metabolismu purinů, čímž se zvyšuje hladina močoviny. Putiny se nacházejí v některých potravinách, jako je červené maso, drůbež, vnitřnosti, luštěniny a tmavá čokoláda. Proto musí lidé nemocní dnou dodržovat přísnou dietu s omezením všech těchto výrobků. Podobné příznaky se objevují také u nemocných po chemoterapii, kdy se rozpadá velký počet buněčných jader, jež také puriny obsahují. Může naznačovat také selhání ledvin, kdy vázne vylučování kyseliny močové jako látky obsahující dusík.

Vroubkované nehty

Drážky na nehtech mohou odkazovat na lupénku. Nehty se mohou také drolit, uvolňovat, nebo třeba měnit barvu. U lupénky se také na nehtech objevují dolíčky či olejové skvrnky a častí je i změna průhlednosti nehtů nebo jejich úplná ztráta.

Zatuhlé a bolavé klouby

Pokud vás bolí prsty na nohách, může se jednat o příznak revmatoidní artritidy, degenerativního kloubního onemocnění. Začíná totiž typicky právě v malých kloubech na rukách nebo na nohách. Způsobuje bolest při pohybu, ale třeba i během spánku.

Červené nebo promodralé prsty

Pokud se vám stává, že v zimě vaše prsty na nohách zmodrají, může se jednat o příznak signalizovat Raynaudovy choroby, což je porucha regulace průsvitu cév zásobujících krví kůži.  Změna barvy kůže se ale objevuje také při onemocnění cukrovkou nebo ledvin. Hrozí také silným kuřákům. Každopádně rozhodně neznačí nic dobrého a je třeba tento stav řešit.

ZDROJ: https://www.bannerhealth.com/healthcareblog/better-me/8-things-your-feet-can-tell-you-about-your-health

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button