KrásaNávod

Léčbu mílií raději svěřte odborníkovi. Doma riskujete infekci

Víte, co to jsou mílie? Pokud ne, tak vás asi nikdy netrápily. V opačném případě byste byli s těmito drobnými bílými cystičkami dobře seznámeni. Nejčastěji se tvoří kolem očí, nosu či na tvářích, trápí ženy i muže bez rozdílu věku. Nejde sice o akné, ale zbavit se těchto bílých hrudek bývá stejně obtížné. Obecně lze vždy doporučit zajít s tímto problémem za kosmetičkou, která vám dokáže profesionálně a bezpečně pomoci. Pokud ale toužíte po domácím řešení, můžeme vám také trochu poradit, ale musíte postupovat mimořádně opatrně.

Mílie jsou v podstatě tvrdé bílé cysty vyplněné keratinem, tedy zrohovatělou kůží. Objevují se ve chvíli, kdy jsou mrtvé kožní buňky zachyceny v kůži a nemohou se od ní volně odloučit. Typicky se vyskytují u novorozenců a velmi malých miminek, ale bohužel se vám nemusí vyhýbat ani v dospělosti. Pokud nedojde k odstranění těchto malých bílých zrníček, většinou samy od sebe nezmizí.

Pokud se vám čas od času objeví jedna či dvě tečky v oblasti okolo očí, není třeba to nijak zvlášť řešit a kosmetička vám je při pravidelné návštěvě odstraní. Pokud ale pokrývají většinu vašeho obličeje a výrazně vás obtěžují, je načase řešit situaci radikálně. Přesto se nemusíte obávat, že by mílie byly nějak nebezpečné, jde skutečně jen o kosmetický problém.

Jak proti míliím zabojovat?

Pozor si dejte zejména na mačkání. Mílie nejsou akné, takže vymáčknutím ničemu nepomůžete a můžete celou situaci ještě zhoršit. Mílie už vyžaduje odbornější zákrok a bez použití jehly či jiného ostrého nástroje se hrudek nezbavíte. Jenže to je právě kámen úrazu. Při neodborném odstraňování si snadno můžete zanést do kůže infekci a zaděláte si na daleko větší problémy.

Domácí pomoc

Pokud si troufáte a jste rozhodnutí dodržet opravdu všechna předepsaná doporučení, pak si můžete proti míliím pomoci i doma. Budete potřebovat sterilní jehlu. Důkladně pleť vyčistěte jemným ručníkem nebo čistícím kartáčkem, opláchněte a vysušte. Sterilní jehlou jemně propíchněte samotnou špičku bílé hrudky. Postupujte opatrně a jehlou nepíchejte příliš hluboko do kůže. Jemným tlakem pak vytlačte mílii skrze otvor v kůži. Pokud jste otvor vytvořili přímo na svršku mílie, k vyndání drobné cysty můžete použít i pinzetu. Cysta je vlastně takovou malou tužší kuličkou, takže snadno poznáte, že jste ji skutečně vytáhli ven. Pokud to ale neprovedete správně, hrozí, že si v místě vytvoříte ranku, ze které se udělá strup a z něj pak jizvička. Buďte proto opatrní a neustále dbejte na hygienu.

Účinná prevence

Nejlepším lékem je samozřejmě problémům rovnou předcházet. A i u mílií je to možné, i když z velké části je tento problém dán geneticky. Zásadní je dbát o důkladnou očistu obličeje a pravidelně používat peeling. Právě tak dopomůžete pleti, aby se postupně a pravidelně zbavovala odumřelých kožních buněk.

Riziko tvorby mílií snížíte i tím, když se budete vyhýbat minerálním olejům, které se špatně vsakují do pokožky a tvoří vrstvu na povrchu, která může způsobovat ucpání a akumulaci keratinu. Podobně negativně působí i silikony, které nedovolují pleti dýchat a zbytečně ji ucpávají. Proto raději vsaďte na přírodní produkty s minimem umělých látek, konzervantů a barviv.

Pravidelná návštěva kosmetičky je také účinnou prevencí. Zkušený odborník vám pleť může kvalitně vyčistit a postarat se o to, aby případné problémy zachytil ještě ze začátku. Nebojte se tedy zajít na kosmetiku klidně každý měsíc a nechte se chvíli hýčkat. Pravidelnost je nutná.

A v neposlední řadě si nenechte míliemi kazit sebevědomí. Oproti jiným potížím je to skutečně jen drobná chybička na kráse, kterou můžete snadno řešit.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Jeden komentář

  1. Používejte jen injekční jehly, ty dostanete v lékárně a jsou sterilní. Nikdy nepropichujte milie jehlou na šití, tou jen roztlačíte povrch a akorát si zanesete do ranky nějakou infekci.

Back to top button