Péče o těloZdravé tipy

Co se skrývá za problémem zvaným bruxismus? Může se týkat i vás a ohrožuje zejména vaše zuby

Říká vám váš partner, že se s vámi nedá spát? A co když nejde o obligátní chrápání, ale o to, že skřípete v noci zuby jako diví? Možná to může znít jako směšný problém, ale ve skutečnosti byste tuto věc měli začít urgentně řešit – a to nejen v zájmu klidného spánku vašeho partnera či partnerky.

Tomuto problému se říká bruxismus. Skrývá se za ním nepříjemný problém, který se vyskytuje stejně často jako chrápání. Jde o skřípání, případně cvakání zubů, jímž někteří lidé trpí během spánku. A opravdu trpí. Neobtěžují tím jen své okolí, ale i sami sebe. Poškozují si totiž zuby a narušují kvalitu spánku. Pokud tedy máte podezření, že je to i váš problém, čtěte dál, abyste se dozvěděli více o příčinách a možnostech řešení tohoto nepříjemného zdravotního omezení.

Zuby v ohrožení

Lidé trpící bruxismem však bohužel nejsou schopni svůj problém ovládnout, dokonce o něm většinou ani nevědí (dokud jim to neřekne okolí) a v bdělém stavu by podobný zvuk ani nedokázali vyloudit. Jde jednoduše o zcela neovladatelné stahy čelistního svalstva. Postižený tak silně svírá čelisti a intenzivně tlačí zuby k sobě, až dochází k jejich tření. Jakkoliv to může být nepříjemné pro člověka, který spí s vámi, nejvíce to ohrožuje vás samotné. Toto skřípání totiž významně obrušuje zubní sklovinu a vede k trvalému poškození zubů. Prvním příznakem je zvýšená citlivost zubů, zejména na kyselé, teplé a chladné potraviny.

Přepracovaná čelist

Nejde ale jen o zuby. Bruxismus zatěžuje i čelist, která prakticky celou noc pracuje a nemá žádný oddech. Nepříjemně bolí, může v nich přeskakovat anebo dojde i k vykloubení čelisti – postižený pak nemůže otevřít ústa a musí vyhledat lékaře. Pevný stisk čelistí namáhá také žvýkací, a dokonce i krční svaly.  Ráno se tedy postižený může probouzet s nepříjemným bolením hlavy, která jej provází po celý den.

Méně častěji se může skřípání zubů objevovat i během dne. Má velkou výhodu v tom, že projevy můžete korigovat. Mnoho lidí nevědomky zatíná zuby při sportovních aktivitách, při koncentraci na nějaký důležitý úkol, při tělesné aktivitě, stresu apod. V těchto případech si stačí jen problém uvědomit a snažit se proti tomu něco dělat.

Příčina? Obligátní stres

Asi nikoho nepřekvapí, že právě stres hraje u této poruchy naprosto klíčovou roli. Někdy ale k rozvoji potíží přispívá i vadný skus. Často se vyskytuje u dětí, když prodělávají infekční onemocnění nebo v období růstu zubů. Mohou za tím být i problémy doma nebo ve škole, případně intenzivní prožitky během dne.

Když se bruxismus objeví až v dospělosti, stává se to většinou ve chvílích, kdy člověk řeší velké problémy, případně prožívá dlouhodobý stres. Jaké je tedy řešení? Asi vás nepřekvapí, že je to především vyřešení svých problémů a pořádná relaxace. Sami musíte přijít na to, co vás stresuje a zda se s tím dá něco dělat, případně jaký druh uvolnění vám bude vyhovovat. Popíjejte před spaním uklidňující meduňkový čaj, cvičte jógu, meditujte, poslouchejte hudbu, choďte na terapii.

Jako první pomoc mohou zabrat například doplňky stravy s magnéziem. Ten dokáže uvolnit napětí a pomoci relaxovat. Existují i speciální dlahy (podobají se trochu těm, co nosí hokejisté), které vám na míru vyrobí zubní lékař. Dlaha se pak nasazuje na noc, chrání zuby před poškozením, snižuje tlak čelistí a pomáhá svalům relaxovat. Je to ale pouze dočasné řešení. Stejně je na vás, abyste dokázali změnit své životní nastavení a pokusit se lépe zvládat tlak a napětí, které nás každodenně provází. A práce se stresem se pozitivně projeví i v jiných oblastech vašeho života, to je jisté.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button