Spolupráce

Co s námi dělá homeoffice? Dopady má na zdraví, ale také na vztahy

Pandemie změnila hodně věcí včetně toho, jak pracujeme. Mnoho lidé muselo ze dne na den vyměnit svou kancelář za domácí prostředí a během několika dní museli své pracovní aktivity přesunout do svého domova. Pro některé mohla být adaptace na homeoffice snazší, protože například mají vlastní pracovní koutek nebo místnost, ale pro mnohé to znamenalo poměrně náročné přeorganizování celé domácnosti a přemýšlení, jak zařídit doma kancelář ve velmi krátkém čase. Jaké výhody a nevýhody homeoffice přináší?

Ještě více sezení než předtím

Jasnou nevýhodou homeofice, respektive lockdownu obecně, je snížení frekvence zdravého pohybu. I pokud člověk sedí celý den v kanceláři, obvykle se musí alespoň dostat z domu do práce, po budově také nachodí pár set kroků a když si ještě udělá i malou procházku na oběd do restaurace, může se za den aspoň trochu protáhnout. Doma je ale situace jiná – celý den se odehrává mezi pracovním stolem, kuchyní a koupelnou, a to skutečně nestačí na to, abychom se dostatečně hýbali.

Osamocenost

Lidé, kteří žijí sami, zažívali skutečně náročné chvíle. Častokrát přišli o cenné kontakty s kolegy a dalšími lidmi na pracovišti a mohli se ze dne na den ocitnout v nedobrovolné izolaci. Samozřejmě že vztahy se dají udržovat i na dálku a prostřednictvím nejrůznějších aplikací, ale většina lidí brzy pochopila, že osobní kontakt je zcela nenahraditelný.

Ponorková nemoc

Opačný problém mohli zase řešit lidé, kteří mají větší rodinu a na poměrně malém prostoru celého bytu nebo domu se musely najednou odehrávat kompletně všechny aktivity – od výuky dětí, přes práci rodičů, až po večerní odpočinek. I když máte svou rodinu rádi, přeci jen většina lidí není stavěna na to, aby s nimi trávila 24 hodin denně. I proto se bohužel během pandemie řada vztahů rozpadla, anebo zažívala vážnou krizi.

Najdou se i výhody

Není však nutné si na homeoffice jenom stěžovat. I tento režim může mít své výhody. Některým lidem například vyhovovala určitá svoboda a volnost, možnost vlastní organizace času a příjemné prostředí domova. Řada lidí také pozitivně hodnotila, že je při práci nerozptylovali kolegové nebo různé další vjemy, kterých je v kanceláři plno, a mohli se v klidu soustředit na svou práci. Je však pravdou, že dlouhodobý homeoffice si lidé dokážou představit jen těžko. To, co se zdálo být před necelými dvěma lety jako zásadní výhoda, je dnes považováno spíše za nutné zlo, ale málokdo by takto chtěl pokračovat po zbytek své pracovní kariéry.

Jak homeoffice přežít ve zdraví?

Především je nutné si hned od začátku stanovit jasná pravidla. Žádná práce v pyžamu nebo v posteli, ale spíše si každý nový pracovní den odstartovat tak, jako byste byli v kanceláři. Naučte se si přesně oddělit čas na práci i na odpočinek a myslete i na to, aby vaše práce časem neztrácela na kvalitě. To, že nad vámi nikdo přímo nedohlíží, ještě neznamená, že se od vás nečekají stejně dobré výkony.

Ujistěte se, že je váš pracovní koutek skutečně dobře vybavený. Klíčové je mít kvalitní a správně nastavený pracovní stůl a také židli. Tyto ergonomické pomůcky vám pomohou pracovat i při sedavém zaměstnání zdravě a nezpůsobit si potíže se zády nebo třeba se zrakem. Zkuste se také pravidelně protáhnout a do svého harmonogramu si také napevno zařadit procházku nebo nějaké cvičení. Není to totiž jen něco, co uděláte, pokud vám zbude čas. Daleko spíše by to stejně jako práce měla být vaše priorita.

Podobně je třeba zaměřit se také na vztahovou hygienu a usilovat o kvalitní trávení společného času i v omezených možnostech. Je snadné začít si po pár dnech společného nonstop soužití lézt na nervy, ale vždy existují možnosti, jak se dohodnout, aby vám to vzájemně lépe vyhovovalo a dopřáli jste si potřebný prostor.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button