NávodPéče o tělo

Stárněte pomalu! Díky těmto tipům budete vědět, co hraje největší roli

Někdy se říká, že naše jediná jistota je smrt. To je bezpochyby pravda, ale jisté je třeba i to, že každý den jsme nevyhnutelně o něco starší. Stáří a stárnutí je velké téma, které postupně nabývá na důležitosti. Světová populace stárne, průměrná délka života se prodlužuje a seniorů přibývá. Ne každý ale na svůj věk vypadá, existují lidé, kterým okolí hádá o mnoho let méně. A to je nejspíš něco, co bychom si přáli umět všichni – stárnout pomalu, vypadat i cítit se lépe. Jak toho ale dosáhnout? Co všechno naše stárnutí ovlivňuje?

Genetika

Bohužel u genetiky jaksi nemáme na vybranou. To, co nám nadělili naši rodiče nemůžeme nijak změnit. Proto není žádnou nadsázkou říci, že u svých rodičů snadno můžete vidět, jak přibližně budete za pár let vypadat i vy. Není to ale samozřejmě jen o genech. Je zde i řada dalších faktorů, které naše stárnutí ovlivňují. Máme-li ale dobré nebo naopak špatné geny, pak budou všechny další věci úměrně snadnější nebo těžší.

Míra stresu

Není náhodou, že hned na druhém místě je dobře známý stres. Ten dokáže ovlivnit opravdu daleko více, než si často myslíme. A někdy nejde ani tak o to, kolik toho stresu reálně zažíváme, ale spíše jakým způsobem jej dokážeme zvládat. Jestliže umíte dobře relaxovat a jste tak trochu splachovací typ, který si z dramat života tolik nedělá a dokáže je vytěsnit, pak se na vás stres tolik nepodepíše. Víte-li, že zvládání stresu a tlaku je váš problém, pak se skutečně intenzivně zaměřte na jeho řešení. Vyplatí se to více než jakékoliv jiné omlazující kůry a projeví se to nejen na stárnutí, ale na zdraví celého těla.

Spánek

Kvalita spánku je velmi podstatná, vlastně daleko více než jeho délka. Není totiž až tak podstatné, jestli spíte šest nebo osm hodin, ale důležité je především to, jak dobře se vyspíte. Jde tedy o kvalitu vaší matrace, ticho, temno a hlavně čistou hlavu, se kterou se dobře usíná.

Sex

Občas je sex považován jen za něco extra, co vlastně k životu nutně patřit nemusí, ale opak je pravdou. Spokojený milostný život je pro naše zdraví i pro proces stárnutí klíčový. V tomto případě platí jednoznačná rovnice, že pravidelný sex rovná se pomalé stárnutí. Sexuální aktivita přináší kromě potěšení také řadu zdravotních benefitů. Uvolníte napětí, zlepšíte si fyzickou kondici a podpoříte svůj kardiovaskulární i imunitní systém. S těmito bonusy se stárne pomaleji a s větší grácií.

Kouření

Mezi mladší generaci začíná tento nešvar pod vlivem osvěty pomalu ale jistě ustupovat, ale zejména u straší generace je stále pevně zakořeněn. A je to velká škoda. Kouření se v žádném případě nedá považovat za omluvitelnou neřest, naopak velmi výrazně urychluje degeneraci organismu. Negativně působí především na kvalitu pokožky, která je suchá a šedivá a ztrácí pružnost, objevují si hlubší vrásky a povadlé kontury. Kouření ubírá tělu také nezbytný vitamín C, a oslabuje tedy i imunitní systém.

Přístup k životu

Naše uvažování a přístup k životu má velký vliv na to jak rychle stárneme. Potvrdila to řada nezávislých výzkumů a myslím, že každý to známe i z vlastní zkušenosti. Významnou roli hrají například zažité stereotypy o starých lidech. Pokud považujeme seniory za senilní, obtížné a nepříjemné, je velmi pravděpodobné, že se podobnými starci brzy staneme i my sami. Naopak pozitivní myšlení a překonávání věkových bariér nás vrací do života a pomáhá nám zvládat stárnutí dobře a bez potíží. Důležité je také držet se v neustálé bdělosti a duševním vytížení, aby se náš mozek ani na chvíli nemohl začít nudit a začít stagnovat. Přestaňte si třeba psát nákupní seznam nebo trénujte paměť učením se básniček.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button