NávodOstatní

Jak se změní vaše tělo po porodu? Ženy bývají zaskočeny fyzickými procesy i vlastní psychikou

Příchod miminka na svět je jistě pro oba rodiče velmi silným zážitkem, ze kterého se radují a své pocity sdílí se svými nejbližšími. Mnoho lidí se často mylně domnívá, že porodem vlastně tak nějak končí všechno nepříjemné, a nyní už to bude jen o radosti z miminka. I když to tak v určitých ohledech může být, řada žen není připravená na to, co se s jejich tělem bude dít v prvním týdnech po porodu.

Tomuto období, kdy se tělo dává dohromady, se říká šestinedělí, a jak už název napovídá, trvá přibližně 6 týdnů, ale může se to individuálně lišit. Během tohoto času se hojí porodní zranění, hormony se ustalují a ženské tělo se po devíti měsících těhotenství vrací zpět do běžného stavu.

Na co se připravit?

Každé tělo je velmi unikátní a nejen to, ale i samotný průběh porodu mohou mít zásadní vliv na průběh tohoto zotavovacího období. Je jasné, že zcela rozdílný průběh bude mít žena po císaři a maminka, která měla normální bezproblémový porod.

Obecně však platí, že během šesti týdnů dochází k postupnému zavinování dělohy, která v průběhu těhotenství mohla dosahovat až k pupíku. Toto zavinování bývá někdy bolestivé, proto by vás ani pár dní po porodu neměly překvapit bolesti podobné kontrakcím nebo menstruačním křečím. Postupně se do původní podoby vrací také děložní hrdlo a dochází k opětovnému zpevnění břišních svalů i pánevní oblasti.

Asi nejpatrnější změnou je tvorba mléka. Díky oxytocinu se tvoří mateřské mléko, které představuje vůbec nejlepší výživu pro novorozené miminko. Pokud je to tedy jen trochu možné, je rozhodně na místě kojení doporučit. Hormony ale mohou způsobovat emoční labilitu, se kterou se potýká většina novopečených maminek. Ženy jsou v tomto období citlivější či plačtivější a až u poloviny matek se objevuje i mírná forma poporodní deprese, která však během dvou týdnů odezní. Jestliže tyto potíže nepřestávají, může lehká forma smutku nebo úzkosti přerůst až ve vážné deprese nebo psychózu, kdy je žena nebezpečná sama sobě i svému dítěti. V tomto případě je nutné co nejdříve vyhledat odbornou pomoc.

Krvácení

Jelikož probíhá hojení a regenerace dělohy, dochází v prvních dnech po porodu k vyloučení krevních sraženin, zbytků placenty a všech dalších nepotřebných látek. Tomuto krvácení se říká očistky. V prvních dnech bývá krvácení intenzivnější a může i více zapáchat, postupně přechází do bledého výtoku. Ženy by v tomto období měly nosit silné hygienické vložky – zcela zakázané jsou tampony nebo menstruační kalíšky, jelikož by zvyšovaly možnost infekce.

Možné komplikace

Šestinedělí je vždy náročné a nové, ale neznamená to, že nemusí proběhnout bez problémů. Někdy se však mohou vyskytnout i komplikace. Objevuje se například zánět dělohy, který je nutné řešit s pomocí antibiotik. Mezi další komplikace patří:

  • Bolesti po nástřihu hráze
  • Bolesti po císařském řezu
  • Bolesti prsou/zánět prsů
  • Záněty žil
  • Zástava laktace

A co intimní život?

Návrat k intimnímu soužití může být po porodu náročný. Většinou se však doporučuje počkat minimálně 4–6 týdnů, aby došlo k zahojení všech ran a sex nezvyšoval riziko infekce. Ženská touha nicméně může být po porodu dlouhodobě snížená. Odborníci však radí se sexem příliš dlouho neotálet, aby se u ženy nestihl vybudovat psychický blok, který by se o to složitěji odstraňoval.

Znovu těhotná?

Ačkoliv se lékaři snaží tento mýtus vyvrátit, někteří lidé si stále myslí, že během šestinedělí žena nemůže znovu otěhotnět. Rozhodně to ale není tak nemožné, jak by se mohlo zdát. Určitě tedy v prvních týdnech po porodu používejte při sexu ochranu. Řada žen po uplynutí šestinedělí bere speciální hormonální antikoncepci určenou pro kojící matky.

Kdy začít cvičit?

Pokud jste byla před porodem velmi aktivní ženou, pak se jistě ptáte i na to, kdy se budete moci vrhnout na cvičení. Není ovšem kam spěchat. Tělo potřebuje poměrně dost času na to, aby se zregenerovalo a bylo připraveno na další fyzickou zátěž. Zpočátku můžete začít s jednoduchým cvičením a posilováním pánevního dna. Prvním vhodným pohybem jsou obyčejné procházky a lehké posilování dolních končetin. Pro podporu kojení je vhodné také posilování prsních svalů. Zejména opatrně by ženy měly začínat s posilováním břicha, před započetím takových cviků se raději poraďte s lékařem. Pokud ale jde o plavání a sporty, které zahrnují skákání, je nutné počkat až tři měsíce po porodu.

Není kam spěchat

Nesnažte se toto období uspěchat. Na všechno je potřeba čas. Všechny čerstvé maminky by měly během šestinedělí věnovat zvýšenou péči osobní hygieně. Je jistě na místě doporučit také péči o psychiku. Najděte si čas pro sebe, snažte se o svých pocitech mluvit, dělejte si radost drobnými věcmi. Vaše psychika je důležitější než to, jak vypadáte nebo co si o vás někdo pomyslí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button