Péče o těloZdravé tipy

Toxické pracovní prostředí: Jak jej poznat a kdy je čas jít dál

Děsíte se myšlenky na to, že zítra půjdete do práce? Ať už je na vině váš vznětlivý šéf, nepřiměřená pracovní zátěž nebo zlomyslní spolupracovníci, je faktem, že toxické pracovní prostředí se může výrazně podepsat na vašem duševním zdraví a vést k vysoké míře stresu, nespavosti a depresím.

Je důležité včas rozpoznat příznaky toxického pracovního prostředí a vědět, jak se s ním vypořádat.

Příznaky toxického pracovního prostředí

Toxické pracovní prostředí je takové, ve kterém necítíte v bezpečí a v pohodě. Často se může dostavovat všeobecný pocit negativity, nezdravé soutěživosti a agrese.

Mezi typické znaky toxického prostředí patří:

  • útočné nebo agresivní vedení
  • obtěžování
  • šikana
  • ostrakizace
  • ohrožující chování ze strany vedoucích pracovníků a spolupracovníků
  • nedostatek respektu
  • nedostatek příležitostí k růstu
  • nerealistická pracovní zátěž
  • nízký plat

a mnohé další.

Většina z nás tráví v práci značnou část dne. Pokud je 8 hodin vašeho dne vyplněno toxickým chováním, může to výrazně ovlivnit vaše duševní zdraví. Platí, že toxické pracovní prostředí je pro zaměstnance významným zdrojem psychické zátěže a může vést k vysoké míře stresu a vyhoření. Právě toxické pracovní prostředí je také nejčastějším důvodem, proč lidé mění práci.

Tipy pro zvládání toxického pracovního prostředí

  • Pamatujte, že to není vaše chyba: Negativita v zaměstnání není (ve většině případů) následek vašeho chování. Je totiž bohužel faktem, že pro zlepšení kultury v práci můžete sami za sebe udělat jen velmi málo.
  • Udělejte si přestávku na oběd jinde: Udělejte si pauzu tam, kde můžete vypadnout z pracovního prostředí. Pokud je to možné, sedněte si do přírody.
  • Stanovte si hranice: Nenechte se zastrašit a nevynechávejte polední přestávku nebo se nenechte nutit k práci po pracovní době bez nároku na mzdu. Vysvětlete šéfovi, že potřebujete přestávky a volno, abyste načerpali síly a mohli dobře vykonávat svou práci.
  • Nezapojujte se do konfliktů: Snažte se vyhnout jakémukoli dramatu nebo pomluvám. Nic pozitivního z toho nevzejde.
  • Soustřeďte se na své cíle: Snažte se zůstat pozitivně naladěni. Nebudete tu věčně a máte před sebou větší a lepší věci.
  • Udělejte si po práci rituál, který vám zvedne náladu: Naplánujte si něco, co vás psychicky zbaví negativních emocí. Můžete se projít v přírodě, dát si horkou sprchu nebo zavolat příteli.
  • Držte se několika důvěryhodných spolupracovníků: Je dobré udržet si několik pracovních spojenců, se kterými se můžete vzájemně podporovat.
  • Pravidelně se věnujte technikám zvládání stresu: Věnujte se meditaci, józe nebo každodennímu cvičení, které vám pomůže zvládat chronický stres.
  • Naplánujte si odchod: Pokud se toxická situace v práci v dohledné době nezlepší, začněte si hledat nové místo.

Najděte si zaměstnavatele, který podporuje vaše duševní zdraví

Dobrou zprávou je, že podpora duševního zdraví je v poslední době v centru pozornosti, což vede k pozitivním změnám na pracovišti.

Zaměstnanci nejvíce oceňují následující benefity:

  • flexibilní pracovní doba
  • kultura na pracovišti, která respektuje volno
  • možnost pracovat na dálku
  • čtyřdenní pracovní týden

Existují způsoby, jak zlepšit toxické pracovní prostředí?

Pokud toxické prostředí pochází od vedení nebo se jedná o firemní mentalitu, nemůžete s tím mnoho udělat. Pokud však pochází pouze od jednoho nebo dvou lidí, můžete si o problému promluvit s důvěryhodným nadřízeným nebo si promluvit s někým z oddělení lidských zdrojů (HR). Pokud se nic nezlepší, začněte přemýšlet o jiných pracovních možnostech.

Jak dlouho zůstat v toxickém pracovním prostředí

Zvažte odpověď na tyto otázky a podle toho můžete určit, jak moc vás takové pracovní prostředá zatěžuje.

Jak tato práce ovlivňuje mé duševní zdraví? Pokud v noci nemůžete spát a děsíte se každého pracovního dne, je dobré začít si hledat jinou práci. Jak moc je tento problém rozšířený? Je to problém celé firmy, nebo jen několika jednotlivců? Je vedení toxické? Pokud ano, bude pravděpodobně nejlepší brzy odejít. Zažíváte sexuální obtěžování? Rozhodně byste takové chování neměli trpět a ihned o tom uvědomit oficiální orgány.

Podtrženo a sečteno

Pokud jsou negativita, obtěžování nebo extrémní kontrola na vašem pracovišti normou, pravděpodobně se nacházíte v toxickém pracovním prostředí. Pocit nejistoty a nedocenění v zaměstnání může vést k psychickým problémům, včetně nespavosti, stresu, deprese a nízkého sebevědomí. Jestliže nevíte, zda zůstat nebo odejít, je vhodné sepsat si na papír klady a zápory vašeho rozhodnutí. Pokud je záporů více, zvažte hledání nové práce, kde bude vaše duševní zdraví prioritou.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/toxic-work-environment#recap
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-zena-notebook-kancelar-6931341/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button