Spolupráce

Poprvé na běžky? 4 tipy, jak začít běžkovat

Běžkování je super sport, protože jej zvládnete už po pár krocích a nepotřebujete velkou přípravu. Jste na čerstvém vzduchu a můžete se kochat krásami přírody.

Jakmile jednou strávíte celý den na čerstvém vzduchu a tempo si přizpůsobíte podle sebe, asi vás tento sport začne bavit. Perfektně si u něj totiž vyčistíte hlavu a posílíte tělo. Spálené kalorie také nejsou k zahození. Nezapomeňte na vhodné oblečení a zkuste spodní prádlo Intimidea. Nezapomeňte na uvedené doplňky.

Nepodceňte spodní prádlo

Na běžky potřebujete sportovní podprsenku, kalhotky i košilku. Hodit se vám mohou i legíny. Nakoukněte proto i na prádlo v sekci fitness a sportovní oblečení. Bezešvé spodní prádlo je na běžky jako dělané. Při vybírání oblečení vždy myslete na to, že se v něm musíte cítit pohodlně. Nesmí vás nikde tlačit a umožňovat pohyb bez potíží. Oblečení při sportu musí být pohodlné a hřejivé, musí dobře odvádět pot a zároveň umožnit pokožce dýchat, takže musí být i prodyšné.

Zvolte vhodné oblečení

Základní vrstvou je tedy funkční termo prádlo jako první vrstva přímo na těle. Mnohem lepší je vždy vrstvit více tenčích kusů než mít péřovou bundu. Použijte tričko s krátkým i s dlouhým a rukávem, na to tenčí mikinu a lehčí bundu, která hned tak neprofoukne. Při pohybu se zahřejete a jednu vrstvu pak můžete vždy sundat. Dejte si pozor i na kvalitní ponožky, rukavice a čepici. Nezapomeňte na brýle, díky kterým vás nebudou oslňovat sluneční paprsky odrážející se od bílého sněhu, ochrání oči před sněhem a větrem. Nezapomeňte ani na opalovací krém na obličej.

Vyberte si běžkařský styl

  • Klasický běžecký styl – jezdí se většinou na trase v předem připravené stopě stylem běhu na rovině nebo při stoupání a formou stopáže na rovině nebo z kopce. V zatáčkách se vždy odráží jen jednou nohou neboli odšlapuje. Při prudším stoupání vás čeká stromečkování. Dolů zase sjíždíte ve stylu zvaném vajíčko.
  • Bruslení – základem pohybu je bruslení, kdy se každou nohou odrážíme zvlášť. Pohyb je rychlejší a vhodný na trasy bez stopy, s holemi i bez jejich aktivního použití. Tady se můžete setkat s pojmy, jako je jednodobé, dvoudobé a střídavé bruslení. Využít můžete i školu běžeckého lyžování.

Nejprve si běžky půjčte a pak až kupujte

Na poprvé si můžete běžky půjčit. Aspoň uvidíte, zda jsou moc dlouhé, či krátké, jaké by vám vyhovovaly hůlky, vázání či boty. Až si běžkování trochu osvojíte, budete si lépe vybírat ty vlastní. Půjčené běžky vám sice nemusí sednout, ale napoprvé stačí. Navíc je rozdíl mezi běžkami na klasické běžkování a na bruslení. Poraďte se s někým zkušenějším, které běžky si půjčit a jak je pořádně namazat, což se také liší podle stylu běžkování. Až se rozhodnete koupit vlastní běžky, věnujte čas jejich výběru. Poproste odborníka, ať vám poradí. I s vázáním je seženete za 2 000, ale i za 15 000 korun. Trasu si můžete vybrat například na této mapě.

Podobné články

Back to top button