Jídlo a stravováníPéče o tělo

Proč byste neměli vylévat vodu po vaření hlávkového zelí

Možná zní zelná voda jako velice neobvyklý nápoj na konzumaci, překvapivě však to může být jedna z nejlepších věcí co můžete pro své tělo udělat. Tato pravá superpotravina je známá díky svým úžasným léčivým schopnostem.

Proč je zelná voda tak prospěšná? Je totiž nabitá polyfenoly, je bohatá na vápník, hořčík, železo, fosfor, síru, draslík, a jód, a ještě k tomu obsahuje kyselinu listovou a mnoho vitamínů – vitamín A, B1, B2, B6, C, a K.

Mocné živiny ve vodě z hlávkového zelí

Polyfenoly

Zelí vyniká, co se antioxidantů známé jako polyfenoly týče. Experti tvrdí, že polyfenoly jsou primárním faktorem celkové antioxidační kapacitě zelí. Vysoká hladina antioxidantů v hlávkovém zelí pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tím, že bojuje s chronickým oxidačním stresem.

Polyfenoly hrají klíčovou roli při udržování celkového zdraví a blahobytu. Jako skupina, antioxidanty pomáhají chránit tělesné buňky před poškozením volnými radikály. To posléze řídí rychlost, jakou člověk stárne. Pokud tělo není řádně ochráněné, vyskytne se v těle přílišné množství volných radikálů, což přispívá ke špatné funkci buněk, až nakonec k úplné tkáňové degradaci. V takovém případě poté hrozí vyvinutí různých obtíží – rakovina, srdeční onemocnění, či Alzheimerova choroba.

Vápník, Hořčík, a draslík

Zelí, společně s veškerou brukvovitou zeleninou, je vynikajícím zdrojem minerálů, včetně vápníku, hořčíku a draslíku. Tyto základní minerály jsou velmi důležitou součástí při ochraně kostí před degradací, stejně jako při nástupu onemocnění, jako je osteoporóza.

Přítomnost draslíku také pomáhá snižovat riziko vysokého krevního tlaku, což snižuje riziko srdečního záchvatu a mrtvice.

Síra

Sirné složky nacházející se v hlávkovém zelí jsou zejména vyzdvihovány, protože pomáhají v prevenci, a dokonce bojují proti některým typům rakoviny. Jedna studie předpokládá, že konzumací velkého množství brukvovité zeleniny, jako je zrovna hlávkové zelí, může zvýšit šance přežití pro ženy diagnostikované s rakovinou vaječníků, což je považováno za jednu z nejagresivnějších forem rakoviny, která zabije okolo 14 000 amerických žen každý rok.

Vitamín A

Vitamín A je nezbytný pro růst kostí, stejně jako pro reprodukci a zdraví imunitního systému. Pomáhá kůži a sliznicím účinněji bojovat proti bakteriím a virům a hraje důležitou roli, pokud jde o zdraví zraku. Může také zpomalit klesající funkci sítnice u pacientů s retinitis pigmentosou.

B vitamíny

B vitamíny, z kterých hlávkové zelí obsahuje B1, B2, a obzvláště mnoho B6, hrají nezbytnou roli, když přijde na přeměnu potravin na energii. Taktéž pomáhají tělu stravovat tuky a bílkoviny. Jsou také důležité pro udržování zdravých vlasů, kůže, jater, a očí. Vitamín B6, neboli pyridoxin, je nejlépe známý pro svou pomoc udržovat zdravý metabolismus, nervové funkce, funkce jater, zdravou kůži, oči, a zvyšuje hladiny energie.

Vitamín C

Hlávkové zelí a zelná voda jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá tělu vyvinout odolnost proti infekčním činidlům a škodlivým volným radikálům. Vysoký obsah vitaminu C v zelí (spolu se sírou) pomáhá při odstraňování volných radikálů a kyseliny močové, což jsou hlavní příčiny obtíží, jako je revmatismus, dna, artritida a kožní onemocnění.

Překvapivé je, že zelí je ještě bohatší na vitamín C než pomeranče. Ovoce je většinou považováno za nejlepší zdroj této nezbytné živiny. To znamená, že pomáhá nejen chránit proti zmíněným zánětlivým obtížím, ale též pomáhá posilovat imunitní systém, bránit proti rýmě a nachlazení, snižuje riziko depresí, řídí správnou funkci nervového systému, a dokonce snižuje efekty Alzheimerovy choroby a jiných mozkových degenerativních onemocnění.

Kyselina listová

Kyselina listová je nejlépe známá díky své pomoci chránit vyvíjející se plod, před vrozenými vadami – zejména před závažnými vadami mozku nebo páteře. Každá těhotná žena by tedy měla zvážit konzumaci zelné vody, která také zvyšuje zdraví mozku, pomáhá opravovat a syntetizovat DNA, růstu a dělbě buněk, a pomáhá v produkci zdravých červených krvinek.

Proč pít zelnou vodu

  1. Alkoholový detox – když pijete příliš alkoholu, zasahuje to do trávicího traktu. Alkohol totiž ničí velké množství dobrých bakterií ve střevě, což může zabránit tělu vstřebat nezbytné minerály a vitamíny. Zelná voda pomáhá očistit trávicí trakt a detoxifikovat tělo, díky bohatosti na živiny.
  2. Léčení žaludečních vředů
  3. Zlepšete svou pokožku – Zelná voda pomáhá zlepšit pokožku díky mnohým fytochemikáliím a antioxidantům. Ty bojují proti volným radikálům v těle, které způsobují i mimo jiné problémy s pletí jako je akné nebo černé tečky. Zelná voda může též snížit suchost pokožky a předejít předčasnému stárnutí kůže.
  4. Silnější a zdravější vlasy
  5. Silnější celkové zdraví organismu

Začněte pít sklenici zelné vody každý den, ať už samu o sobě, nebo jí přidejte do lahodného smoothie. Můžete si na postižená místa vyrobit i vlastní domácí masky, na vlasy či pleť, a můžete se začít těšit zázračným léčivým účinkům hlávkového zelí.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button