DetoxikaceNávodZdravé tipy

Proč jste pořád unavení? Příčina může být u vás doma

Cítíte se stále bez energie, vyčerpaní a akorát tak zralí na postel? Pokud pravidelně spíte, kvalitně relaxujete a nepřepínáte se, pak to může signalizovat nějaký zdravotní problém. Může se jednat o nedostatek vitamínů, minerálů nebo nedostatečnou výživu.

Avšak i lidé, kteří žijí zdravým životním stylem, mají dostatek pohybu i kvalitní stravy a umí správně odpočívat, se mohou cítit unavení. A příčinu nemusí hledat daleko, často se najde přímo u nich doma. Jak je to možné? Čtěte dál a zjistěte více!

Nepořádek

Ať už jste pořádkumilovní nebo spíš chaotičtí, je vědecky prokázáno, že nepořádek narušuje klid a rovnováhu. V důsledku přetrvávajícího nepořádku u vás doma se můžete cítit pod tlakem, ve stresu a neustále vyčerpaní a unavení. Nadbytek zbytečností nás zatěžuje a nedovoluje nám se volně nadechnout. Zbavíte-li se zbytečných věcí, které vám váznou doma, uděláte dobře nejen pro svůj domov, ale i por stav vaší mysli a těla.

Barevné stěny

Podle psychologů dokáže barva stěn místností, ve kterých žijeme, ovlivňovat naši náladu i celkovou pohodu. Zejména v ložnici je třeba se mít na pozoru jakou barvu zvolíte, ani náhodou to není jen otázka vkusu. Podle průzkumu se nejlépe vyspí lidé, kteří mají stěny modré barvy. Ta totiž přirozeně uklidňuje i ochlazuje, což vytváří ideální podmínky pro kvalitní spánek. Nejhoršími spáči jsou naopak lidé., kteří mají v ložnici fialové stěny. Ty způsobují neklid a stres.

Televize

Televize i počítač nebo mobil vydávají světlo, které vysílá mozku signál, aby zůstával aktivní. Tělo se tedy při sledování televize nedokáže správně uvolnit a zrelaxovat a následný spánek bude zaručeně méně kvalitní. Televizi, mobil i počítač byste měli vypnout ideálně hodinu před usnutím. Skvělým nápadem jak se přimět k rychlému a dobrému spánku je dát si teplé mléko či čaj a přečíst si kapitolu knihy.

Kávovar

Kávovar je bezpochyby skvělý vynález, bez kterého si většina z nás neumí život představit. Pozor ale, mít doma kávovar také znamená neustálou možnost dát si kávu. A mnoho lidí jí tak denně vypije o mnoho více, než kdyby kávovar neměli. Pokud se tedy nedokážete sami kontrolovat a eliminovat přísun kofeinu, raději dejte kávovar aspoň na čas přátelům nebo rodině do úschovy a sledujte, zda se bez kofeinu budete cítit lépe.

Levandulová svíčka

Mnoho lidí si nechává doma zapálenou levandulovou svíčku v domnění, že jim pomůže navodit příjemnou a klidnou atmosféru. To je sice pravda, ale jen částečně. Levandule je totiž bylinka, která má silné sedativní účinky. Máte-li ji zapálenou přes den, může na vás snadněji dopadnout ospalost, únava nebo lenost. Levandule prostě působí nehledě na denní dobu. Zapalujte ji tedy raději až skutečně před spaním. V takovém případě vám pak pomůže rychleji usnout a mít kvalitnější a vydatnější spánek.

Jak správně odpočívat?

Možná si kladete otázku, jak tedy správně odpočívat? Není na to úplně jednoduchá odpověď, protože každý prostě potřebuje něco trochu jiného. Člověk, který fyzicky pracuje si asi lépe odpočine u knihy nebo třeba seriálu, zatímco člověk, co celý den sedí u počítače, by měl odpočívat spíše aktivně. Hlavní součástí odpočinku by ale měl být spánek a pak také psychická relaxace od shonu, stresu, trápení, problémů a dalších složitých věcí. Každý by měl být schopen „vypnout“ a na nic nemyslet. Je to důležitá součást duševní hygieny. A o naši duševní pohodu bychom měli pečovat stejně důkladně jako i o naše těla. Může k tomu pomoct rozhovor s člověkem, kterému důvěřujeme nebo různé formy meditace či jiných duchovních prožitků

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button