Spolupráce

Náklady na ohřev vody vám nemusí zruinovat rozpočet. Existují i velmi úsporné varianty

Doby, kdy byla teplá voda luxusem zámožných občanů, už dávno minuly. Dnes je dostatek teplé vody naprosto běžným standardem, ale stále je velkým tématem, kolik nás to bude stát. Ze statistik totiž vyplývá, že až 25 % výdajů na energie v domácnostech putuje právě do ohřevu vody. Přitom k významné úspoře často stačí jen málo. Pokud se právě nyní chystáte na rekonstrukci koupelny, není od věci zamyslet se, jestli i vy zbytečně nevyhazujete peníze.

Ohřívejte chytře a ušetřete

Mezi nejrozšířenější možnosti ohřevu vody patří v současnosti klasický bojler, plynové ohřívače, elektrické průtokové ohřívače nebo tepelné čerpadlo. Ne všechny možnosti se však dají využít například v bytech, a proto je vždy dobré v prvé řadě uvažovat nad možnostmi vašeho bydlení a nad vaší spotřebou.

Dlouhá sprcha bez výčitek

Právě průtokové ohřívače překvapí řadou výhod zejména pro menší byty. Na rozdíl od jiných způsobů ohřevu průtokový ohřívač spotřebovává energii na ohřev pouze v době, kdy se voda využívá. Nevytváří se tedy žádná zásoba a nedochází ke zbytečným ztrátám energie. S průtokovým ohřívačem vody také ušetříte místo a dají se vybrat i vyloženě elegantní modely, které dokonale zapadnou do stylu vaší koupelny, anebo se dají velmi snadno schovat do skříňky pod umyvadlo. Samozřejmostí je i integrovaný dotykový displej, díky kterému můžete ohřívač snadno ovládat.

Když je vaše spotřeba vyšší

Velká domácnost však možná spíše využije výhody zásobníkového ohřívače, který umožňuje přístup k velkému množství teplé vody v jeden čas na mnoha různých místech. Ušetřit při tomto způsobu ohřevu je možné například instalací solárních kolektorů. Úspora se pak pohybuje až okolo 60 %.

Máte-li dům, je pro vás nejlepším řešením tepelné čerpadlo. Je to investice, která však z dlouhodobého hlediska vychází jednoznačně nejvýhodněji, zvláště u rodin s velkou spotřebou teplé vody. Platí totiž, že jednotková cena energie je u tepelného čerpadla poloviční ve srovnání plynovým kotlem a ve srovnání s elektrickým bojlerem nedosahuje ani třetiny ceny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button