Přírodní léčbaZdravé tipy

Jak na koronavirus? Rouška nepomůže, vsaďte raději na posílení imunity

V posledních týdnech se okolo nás spustila naprostá hysterie ohledně koronaviru. Můžete se řadit do skupiny těch, kteří si ihned běželi do lékárny pro roušku, anebo se spíše domníváte, že je to všechno přehnané a žádné nebezpečí si nepřepouštíte. Ani jeden extrém asi není správný, ale není nutné volit hned dramatická opatření. Poradíme vám jak riziko eliminovat, a to rozumnou a dostupnou cestou.

Co je koronavirus?

Koronavirus je původcem infekčního onemocnění. Lze si ho představit jako velmi silnou chřipku, která může skončit až zápalem plic a následně i smrtí. Víme, že se na lidi přenesl z volně žijících zvířat, zmutoval a v současnosti je přenosný z člověka na člověka. Na vině jeho rychlého šíření je pravděpodobně špatná hygiena na čínských tržnicích ve městě Wu-chan, kde se mísila živá a mrtvá zvířata a hodně špíny. Chytit jej můžete podobně jako chřipku, přenáší se tedy kapénkovou infekcí na vzdálenost přibližně dvou metrů. Jeho inkubační doba je až dva týdny, během kterých může i člověk bez příznaků nakazit okolí. I kvůli tomu je koronavirus tak nebezpečný, protože nějakou dobu vůbec netušíte, že jste pro ostatní nebezpečný.

Existuje účinná ochrana?

Prevence je v podstatě stejná jako při chřipce. Základem je vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí, důsledně dodržovat hygienu, a hlavně si mýt ruce pokaždé, když se vrátíte z venku nebo jste sáhli na něco, co by mohlo být kontaminováno. Kritická místa jsou zejména veřejné dopravní prostředky a místa jako jsou nádraží, nemocnice nebo události pro větší množství lidí (koncerty apod.) Jestliže si ruce z nějakého důvodu umýt nemůžete, pak si jimi nesahejte na obličej nebo do očí a neberte do nich jídlo. Samozřejmě je vhodné posilovat imunitu prostřednictvím vitaminy nabušených potravin či bylinek.

Pomohou roušky?

Přestože lidé skupují roušky jako zběsilí, ty běžně dostupné, bez respirátorů, vás před virem neochrání. Je to jen pro pocit, ale skutečný efekt to nemá. Takovou si můžete nasadit třeba tehdy, když jste vy sami nemocní a nechcete nikoho nakazit. Pokud by to měla být ochrana proti koronaviru, museli byste nosit respirátor s třídou FFP3 a ochranné brýle nebo štít pro krytí očí.

Mohu se nakazit ze zásilky z Číny?

Čína, kde je epicentrum nákazy, je také místem levných nákupů a odcházejí z ní denně tisíce zásilek do celého světa. Pokud jste si i vy objednali balíček z asijského obchodu, který k vám právě míří, a vy máte obavy z nákazy, můžeme vás uklidnit. Nemusíte se ho bát. Koronavirus z něj nedostanete. Lékaři uklidňují, že virus volně, tedy mimo hostitele, nepřežije tak dlouho, abyste se museli bát.

Pomohou bylinky?

Stejně jako proti virům způsobující chřipku, dá se do prevence proti koronaviru zapojit také příroda, tedy osvědčená přírodní antivirotika. Která to jsou?

Vyzkoušejte například černý bez. Ten se užívá proti virům i bakteriím, pomáhá při chřipce a osvědčil se i v boji proti herpetickým virům. Podobně vám může pomoci i třapatka nachová (echinacea). Je to bylinka, která posiluje imunitní systém. Obsahuje látky, které zabraňují virům proniknout do zdravých buněk. Pomůže nejen proti koronaviru, ale i proti běžnému nachlazení nebo chřipce. Vyplatí se ji užívat pravidelně.

Vyzkoušet můžete i oregano. To se sice užívá hlavně jako koření do pokrmů, ale zároveň jde o silné přírodní antibiotikum a antivirotikum, a navíc skvěle chutná. Na závěr se hodí připomenout i sílu klasických potravin jako je česnek, cibule, křen či zázvor. Tyto štiplavé pokrmy působí jako skvělá prevence. Tinktura ze směsi medvědího a setého česneku dokáže zmírnit i stafylokokové infekce, doporučuje se na posílení imunity, která je v boji s viry důležitá.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button