Jídlo a stravováníZdravé tipy

I v restauraci se můžete najíst zdravě. Co se vyplatí sledovat a dodržovat?

Konečně se po dlouhých měsících otevřely restaurace a vy se už určitě nemůžete dočkat, až zase vyrazíte na pořádnou večeři s přáteli. Pokud jste ale zrovna na dietě, nebo si jednoduše hlídáte příjem kalorií a nechcete se zbytečně přejídat, pak pro vás může být návštěva restaurace poměrně záludnou situací. V restauraci si často vybíráme špatně a volíme nevhodná či nezdravá jídla, která mají dopad nejen na naši štíhlou linii, ale také na naše zdraví. Na co si tedy v restauraci dát pozor, abyste se návštěvy tam nemuseli bát a vychutnali si ji naplno?

Správný výběr

Pokud jdete do nějakého podniku poprvé nebo netušíte, co mají v nabídce, vyplatí se udělat si přehled ještě před návštěvou restaurace. Projděte si menu, ať víte, co můžete čekat a zda si vůbec něco vyberete. Nevhodnou volbu totiž často uděláte ve chvíli, kdy vám na záda dýchá číšník a vy se musíte rozhodnout, co si dáte. Může vás také zlákat libá vůně z kuchyně nebo se budete inspirovat u okolních stolů. Když ale do restaurace přijdete s jasným plánem, co si dáte, máte o jeden problém méně.

Nedejte na lákavé slogany

Alternativní výživové směry jsou populární a často se prolínají i do jídelníčku restaurací. Možná si přečtete, že je něco „paleo“, „bez cukru“ či „bez lepku“, ale to samo o sobě nic neříká o kvalitě jídla a o jeho vhodnosti právě pro vás. Bezlepkové jídlo není automaticky jídlo zdravé. I pizza bez lepku je stále pizzou. Možná budete překvapeni, že kalorií má často i více než běžná pizza. Takové slogany jsou na menu proto, aby vás přesvědčili, že si můžete beztrestně dát i jídla, která byste jindy zavrhli. Nenechte se jimi zmást.

All you can eat určitě vynechte

Lidé obecně velmi špatně odhadují vhodnou velikost porce. Pokud se navíc dostanete do bufetu, kde vše funguje stylem „sněz, co můžeš“, dost pravděpodobně pro vás bude ještě těžší odhadnout správnou míru a úplně se nepřejíst. Ozve se většinou i naše přirozená šetřivost, že tu přece tu spoustu dobrého jídla nenecháte a budete chtít zkusit všechno.

Zpomalte a jídlo si užijte

Pokud zrovna jíte, nedělejte u toho nic jiného. Soustřeďte se skutečně na tuto činnost, vychutnávejte si každé sousto, pečlivě žvýkejte a vnímejte všechny chutě a vůně, které vám jídlo přináší. Tímto způsobem si jídlo nejen dokonale užijete, ale také můžete snadněji vnímat signály, které nám tělo dává, a předcházet tak přejezení.

Nebojte se požádat o menší porci nebo jídlo sdílejte

Máte chuť na dezert, ale nechcete jej spořádat celý? Není nic snazšího než se s někým o něj podělit. Dostanete do sebe jen polovinu kalorií, ale stále můžete ochutnat, jaký skvělý cheescake dělají. Navíc vždycky platí, že jídlo si nejvíce vychutnáte na začátku. Pak už často jíte jen ze setrvačnosti. V restauracích také často bývají zbytečně velké porce, takže není vůbec chybou požádat o poloviční porci nebo si nechejte zbytek jídla zabalit s sebou.

Myslete i na vhodnou volbu pití

Samozřejmě nejlepší volbou bude voda, to asi nikoho nepřekvapí. Pokud máte chuť na něco jiného. Vybírejte skutečně opatrně. Sladké džusy, limonády a colové nápoje jsou plné cukru, ale také barviv nebo sladidel a pro vás rozhodně nejsou dobrou volbou. Ideální nejsou ani „domácí“ limonády. Mohou často obsahovat ještě více cukru, a navíc bývají dost často zbytečně předražené.

Pokud si chcete dopřát alkohol, vsaďte třeba na dvě deci červeného vína. Ty mohou mít v závislosti na zbytkovém cukru asi 150–200 kcal, což není tak hrozné. Jestliže byste ale vypili třeba celou láhev, je to už pořádná kalorická nálož. Je tedy v pořádku dopřát si sklenku na chuť, ale většímu množství alkoholu se vyhýbejte nejen kvůli vysokému kalorickému obsahu. Nejnebezpečnější je míchání tvrdého alkoholu se sladkými džusy, kde kombinace alkoholu a sladkého pití znamená pro vaši dietu učiněnou pohromu.

Klíčová je i technologie přípravy

To, jak je jídlo připravené, má zásadní vliv na jeho výslednou kalorickou hodnotu. Dobrou volbou bude pokrm, který je připravený v páře, dušením, vařením či pečením. Naopak byste se měli vyhnout jídlům, která jsou smažená nebo gratinovaná. Všechny tyto úpravy vyžadují použití velkého množství tuku a při smažení také často dochází k vzniku karcinogenních látek.

Opatrně s omáčkou nebo dresingem

Tučné omáčky a dresingy jsou vždy problém. Často jsou vyrobeny z majonézy nebo tučné smetany, takže si dovedete představit, že obsah tuku je skutečně vysoký. Jedním příkladem za všechny je oblíbený Caesar salát, který je sice salátem, ale když jej poté utopíte v takto tučné zálivce, nedá se o zdravém a vyváženém jídle vůbec uvažovat.

ZDROJ: https://www.asweetpeachef.com/how-to-eat-healthy-at-restaurants/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button