Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Kýchání: Proč nos občas trápí a může být i nebezpečné?

Občasné kýchání známe asi všichni. Jedná se o silné vypuzení vzduchu z plic, které obvykle nejde nějak vůlí ovládnout. Ve skutečnosti je tento mechanismus velmi užitečný. Díky němu totiž dokážeme dostat z dýchacích cest ven cizí látky, které dráždí nosní sliznici. Pokud ale kýcháte často a zdánlivě i bez příčiny, bylo by možná dobré zastavit se a popřemýšlet, kde by mohl být „zakopaný pes“ a zda není namístě navštívit lékaře.

Běžně nás kýchání potrápí při nachlazení, kdy je nosní dutina podrážděná viry nebo bakteriemi, ale může se také jednat o projev zánětu horních cest dýchacích nebo zánětu dutin.

Nachlazení a podobné respirační potíže

Cílem kýchnutí je zbavit se hlenu usazeného na sliznici. Proto je dobré mít při nachlazení vždy připravený kapesník a dát si ho před ústa a nos, abyste viry kapénkovou infekcí nešířili dále. Pokud jej zrovna po ruce nemáte, snažte se kýchat alespoň do rukávu na předloktí. Tím se zachytí větší část virů, než kdybyste kýchali jen do dlaně. Kapesník by také měl být vždy papírový a po použití je vhodné jej ihned vyhodit.

Alergická reakce

Jestliže kýcháte po kontaktu s alergeny, nejedná se o nakažlivou rýmu, ale vaše potíže byste rozhodně měli také řešit. Nejdůležitější samozřejmě je pokusit se maximálně vyhýbat alergenům a částicím, které vás dráždí. Nejlépe uděláte, pokud se poradíte se svým lékařem a případně budete užívat doporučené léky, které snižují alergickou reakci, tedy antihistaminika. Jinak se z běžné alergie může kvůli zatížení dýchacího systému snadno vyvinout třeba i astma, a to už není žádná legrace.

Fotonické kýchání

Ke kýchání může docházet také v reakci na pohled do prudkého světla. Tomuto stavu lékaři odborně říkají fotonické kýchání. Přesný mechanismus odborníci neznají, pravděpodobně se ale bude jednat o reflex související se stimulací nervů. Zajímavé je, že je to dědičné a obvykle to postihuje spíše ženy.

Kýchání při netradičních příležitostech

Neovladatelné kýchnutí se může objevit i během spánku, ale mnohdy také třeba tehdy, kdy si zrovna vytrháváte obočí, při kterém jsou silně stimulována konkrétní nervová zakončení v okolí očí. Podobně může naše tělo reagovat i na prudkou změnu teploty nebo průvan. Méně příjemné pak může být kýchání během sexu, kdy k němu nejspíš opět dochází kvůli stimulací určitých nervů, jen se projeví jinak, než bychom čekali. Nejde ale každopádně o nic zdraví škodlivého. Pokud vás to ale obtěžuje do značné míry, je možné zvážit konzultaci s lékařem.

Kdy není vhodné odkládat návštěvu lékaře?

Určitě platí, že každý příznak alergické reakce, je vhodné konzultovat s lékařem. Obvykle pak není potřeba při jiných příležitostech kýchání řešit. Běžně se prostě jedná o projev klasického nachlazení neboli virózy. Pomoci vám mohou různé léky tlumící její projevy. Pravděpodobně vám pomohou nosní kapky i spreje, které dokážou sliznici vyčistit a zklidnit ji, ale dejte si pozor na to, že na kapkách se po čase může vytvořit nepříjemná závislost. Pak máte pocit ucpaného nosu prakticky permanentně a nic už vám od něj nepomůže.

K lékaři se vyplatí zamířit pouze za těch okolností, kdy se stav ani po týdnu nelepší, po třech dnech neklesá teplota, anebo se přidají další symptomy, které zahrnují třeba bolesti krku nebo hlavy. Pak je třeba vyšetřit, zda již není tělo zasažené bakteriálním zánětem a nebude nutné nasadit léčbu antibiotiky.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/sneezing

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Andrea Piacquadio ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button