CvičeníPéče o těloZdravé tipy

Metabolický syndrom: Co to je, kdy vám hrozí a jak se dá léčit?

Metabolický syndrom je skupina pěti rizikových faktorů, které, pokud nejsou léčeny, zvyšují pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění, cukrovky a mrtvice. Jde o poměrně vážný zdravotní stav, který se může rozvinout do velmi nepříjemných následků, zejména když není správně diagnostikován a léčen.

Tyto rizikové faktory jsou nejčastější:

  • vysoký krevní tlak, včetně užívání léků na snížení krevního tlaku
  • vysoká hladina cukru v krvi (inzulínová rezistence) nebo užívání léků na snížení hladiny cukru v krvi
  • nadbytek tuku kolem pasu
  • vysoká hladina triglyceridů nebo užívání léků na jejich snížení
  • nízká hladina dobrého cholesterolu neboli HDL nebo užívání léků na zvládnutí nízké hladiny HDL

Pokud máte některý z těchto rizikových faktorů, neznamená to, že nutně musíte mít metabolický syndrom. Pokud však některý z nich máte, zvyšuje se pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Pokud máte tři nebo více těchto rizikových faktorů, je velmi vysoká pravděpodobnost, že metabolický syndrom máte a zvyšuje se riziko zdravotních komplikací.

Existují i další faktory, které mohou zvyšovat riziko metabolického syndromu. Mezi ně patří např:

  • věk
  • rodinná anamnéza
  • nedostatek pohybu
  • obstrukční spánková apnoe, chronické onemocnění ledvin
  • diagnóza syndromu polycystických vaječníků

Jaké jsou příznaky metabolického syndromu?

Pokud máte metabolický syndrom, nemusíte mít žádné specifické příznaky. Jedním z pozorovatelných příznaků může být větší obvod pasu nebo postava ve tvaru jablka. Pokud máte vysokou hladinu cukru v krvi, můžete pozorovat příznaky cukrovky, včetně zvýšené žízně, rozmazaného vidění, bolestí hlavy a únavy.

Jak se diagnostikuje metabolický syndrom?

K diagnostice metabolického syndromu bude muset lékař provést několik různých testů. Na základě výsledků těchto testů bude hledat tři nebo více příznaků této poruchy. O jaké testy se jedná?

  • Obvod pasu. Lékař vám změří obvod pasu. Za rizikový faktor je považována hodnota 100 cm u mužů nebo 88 cm u žen.
  • Triglyceridy v krvi nalačno. Ke kontrole triglyceridů nalačno se provádí lipidový panel po hladovění. Hladina rovná nebo vyšší než 150 miligramů na decilitr (mg/dl) krve znamená rizikový faktor.
  • Hladiny cholesterolu. Lipidový panel lékařům ukáže také hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) a lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) ve vaší krvi. Hladina HDL 40 mg/dl u mužů nebo 50 mg/dl u žen je považována za rizikovou.
  • Krevní tlak. Systolický krevní tlak v rozmezí 130 mmHg nebo vyšší nebo diastolický krevní tlak 85 mmHg nebo vyšší znamená, že můžete být v ohrožené skupině.

Jaké jsou komplikace metabolického syndromu?

Komplikace, které mohou být důsledkem metabolického syndromu, jsou často závažné a dlouhodobé (chronické). Patří mezi ně např:

  • kornatění tepen (ateroskleróza)
  • diabetes
  • srdeční infarkt
  • onemocnění ledvin
  • mrtvice
  • onemocnění periferních tepen
  • kardiovaskulární onemocnění

Jak se léčí metabolický syndrom?

Pokud je u vás diagnostikován metabolický syndrom, cílem léčby je snížit riziko vzniku dalších zdravotních komplikací. Mezi nejčastější opatření, které lékař navrhuje patří například změna životního stylu, a to zejména s ohledem na pravidelnou a zdravou stravu, ale také pravidelnou fyzickou aktivitu. Významně může pomoci také snížení hmotnosti nebo podávání vhodných léků, které vám lékař předepíše.

Jaké jsou vyhlídky lidí trpících metabolickým syndromem?

Pokud jsou příznaky včas podchycena a daří se je redukovat, mohou lidé s metabolickým syndromem snížit riziko vzniku závažných zdravotních problémů, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Tento stav lze zvrátit snížením tělesné hmotnosti nebo praktikováním zdravého životního stylu včetně vhodné diety, cvičení a léků.

Přestože léčba příznaků sníží zdravotní komplikace, většina lidí s tímto onemocněním má dlouhodobé riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud se u vás toto onemocnění rozvine, může být nutné, aby vás lékař sledoval a pomohl vám tak předejít závažným zdravotním problémům, jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice.

Jak lze metabolickému syndromu předcházet?

Riziko vzniku metabolického syndromu můžete snížit následujícími změnami životního stylu:

  • Strava. Jezte zdravou stravu, která zahrnuje ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a potravinám obsahujícím cukr a rafinované sacharidy.
  • Pijte vodu. Vyhýbejte se sladkým nápojům a nahraďte je bezkalorickými variantami, jako je voda a čaj.
  • Cvičení. Pravidelná fyzická aktivita sníží váš krevní tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterolu.

Před zahájením cvičebního programu nebo radikální změnou stravy se poraďte s lékařem. Může vám pomoci najít možnost, která je pro vás bezpečná a skutečně dlouhodobě udržitelná.

Pravidelné lékařské prohlídky mohou také pomoci předcházet metabolickému syndromu. Lékař vám může změřit krevní tlak a provést kompletní vyšetření krve. To může pomoci odhalit onemocnění v počátečních stádiích a včasná léčba může pomoci snížit zdravotní komplikace v dlouhodobém horizontu.

Metabolický syndrom vychází hned z několika příznaků. K nim patří nadměrná hmotnost, vysoký krevní tlak, dyslipidémii a diabetes 2. typu. Představuje významné riziko pro srdečně-cévní systém, ale může velmi negativně působit takřka na celé tělo. Není však třeba panikařit, spíše je nutné tento stav nepodcenit a včas navštívit lékaře. Terapie metabolického syndromu spočívá v úpravě nevhodných návyků životního stylu, ale nutné je obvykle také užívat předepsaná léčiva.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/metabolic-syndrome#8
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Laura Tancredi: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-model-bez-tvare-barva-7065328/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button