Jídlo a stravováníOstatní

6 jednoduchých triků k odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny

Většina ovoce a zeleniny, kterou najdeme na trhu, obsahuje pesticidy. Mezi těmito kousky najdete zejména jablka, brokolice, celer, listovou zeleninu, řepu, hrozny, rajčata, paprika, hrách nebo bobule. Konzumace takto ošetřené ovoce a zeleniny může později způsobovat mnoho různých zdravotních problémů. Jde tedy zbavit se pesticidů na ovoci či zelenině? Ano, přinášíme šest triků, jak na to.

Umyjte potraviny teplou vodou

Přestože se pesticidy využívají na stoncích a listech, významné množství pesticidů se přenáší také plody. Použitím teplé vody můžete tyto látky zastavit. Důkladně umyjte potraviny a to buď použitím extrémně studené či extrémně horké vody.

Použijte zředěný roztok octu

Většina pesticidů obsahuje organofosfáty, karbamáty, organochloriny, sulfomylmočoviny, pyrethroidy a podobně. Tyto pesticidy jsou pro lidské tělo potenciálně škodlivé. Přítomnost těchto látek není pouze povrchní, ale absorbuje se také kůrou. Nemusíte kupovat čističe z obchodů, můžete si jej připravit v pohodlí domova. Stačí vzít čajovou lžičku octa a přidat do velké ovocné mísy, kterou zředíte vodou. Ovoce a zeleninu nechte 20 minut a následně umyjte tekoucí vodou.

Jedlá soda

Jedlá soda je další možností, jak se zbavit pesticidů na ovoci a zelenině. Přidejte jednu lžíci jedlé sody do mísy, kde máte ovoce a zeleninu. Nechejte 15 minut působit a následně dobře omyjte pod tekoucí vodou. Toto oplachování odstraní většinu zbytků pesticidů z ovoce a zeleniny.

Opláchněte ve slané vodě

V některých druzích ovoce a zeleniny najdete víc pesticidů, než v ostatních. Než takové ovoce a zeleninu využijete, vložte ho do jednoduchého přípravku. Vezměte velkou mísu, naplňte vodou a přidejte ½ čajové lžičky soli. Následně přidejte ovoce a nechejte 3-4 minuty působit. Poté důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.

Odstraňte kůru

Druhy ovoce a zeleniny jako cibule, brambory, jablka, pomeranče, avokáda, zázvor, mango, mrkev, ředkvičky, řepa a podobně mají slupku, tudíž je možno jí odstranit. Poté stačí jen omýt, nakrájet a hotovo.

Domácí sprej

Některé druhy ovoce a zeleniny potřebují zvláštní péči a ty v sobě mají obvykle nahromaděné pesticidy. Smíchejte jednu lžíci citronové šťávy se dvěma lžícemi jedlé sody. Pečlivě promíchejte a směs zřeďte jedním šálkem vody. Tuto směs použijte k postřiku. K umytí plodů ovoce a zeleniny nikdy nevyužívejte prací prostředky či mýdla.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button