Spolupráce

Jakým tekutinám se vyhnout při zánětu močových cest?

Zánět močových cest je nepříjemným onemocněním, jehož léčba může být náročná. Problémy se navíc mohou objevit znovu. Jednou z věcí, na kterou byste si měli dát pozor, jsou tekutiny. Čeho se vyvarovat?

Žádné slazené nápoje

Vyhýbat byste se měli typickým nezdravým nápojům s vysokým obsahem cukru. Kromě cukru tyto produkty často obsahují i mnoho dalších nezdravých látek. Nedoporučují se ani náhražky s umělými sladidly. Vyvarujte se proto kolovým nápojům, různým ovocným limonádám. Vhodným řešením nejsou ani ochucené minerální vody, které rovněž obsahují poměrně vysoké množství cukru.

Z těchto složek kromě nadbytečných kalorií nemůže vaše tělo čerpat žádné prospěšné látky. Cukr naopak podporuje kvasinky, různé kyseliny mohou dráždit a podporovat rozvoj bakterií.

Ani džusy nejsou vhodnou náhradou

Pokud máte pocit, že kolové nápoje a ovocné limonády nahradíte „zdravějšími“ 100% džusy a čerstvou ovocnou šťávou, bohužel vás zklameme. Také v těchto nápojích je příliš mnoho cukru, kromě toho se v nich přirozeně nachází kyselina citronová. To je kombinace, která je pro močové cesty dráždivá, a vaše problémy v lepším případě odezní později, v horším případě neodezní vůbec. Pozor na to, aby vás při vleklém zánětu nezačal trvale trápit nechtěný únik moči. Pak mohou být jediným řešením inkontinenční kalhotky.

Také odšťavňovače a regály s džusy jsou vám tedy bohužel zapovězeny.

Žádná káva, s čaji raději opatrně

Ani kofeinové nápoje bohužel nebudou tím pravým. Kofein i kyseliny v kávě obsažené mohou rovněž mít dráždivé účinky. Pokud k tomu kávu sladíte, máte opět naprosto nevhodnou kombinaci. To samé samozřejmě platí i pro ledové kávy, které známe z obchodů.

Situace není tak docela jednoduchá ani s čajem. Také zde byste měli zapomenout na slazení a raději se vyvarujte silných černých a zelených čajů. Naopak různé zklidňující bylinkové čaje mohou být vhodné. Třeba brusinkový či šípkový čaj mohou být při problémech s močovým ústrojím skvělou volbou.

Na alkohol zapomeňte

Vůbec nejhorší nápoje, po kterých byste mohli sáhnout, jsou ty alkoholické. To obecně platí při každé nemoci, nicméně v případě onemocnění močových cest mohou alkoholické nápoje celý problém ještě zhoršit. Jsou dráždivé a při zánětu vám tedy rozhodně neprospějí. Odložte i pivo a alespoň dočasně si odvykněte od večerní sklenky vína.

Vsaďte na čistou vodu

Co tedy pít? Kromě zmíněných léčivých čajů je nejlepší volbou čistá voda. Voda by neměla být doslazovaná a dochucovaná. Pokud vám neperlivá voda nestačí, můžete občas sáhnout po perlivé variantě.

Zdroj náhledové fotografie: Pexels.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button