Jídlo a stravováníNávod

Kolik kalorií obsahují oblíbené letní drinky a jak si je trochu odlehčit?

Letní měsíce jsou doslova pohromou pro každého, kdo se snaží držet si štíhlou linii. Jako by nestačilo, že všude narážíte na stánky se zmrzlinou, ještě vás přátelé neustále zvou na letní party a grilovačky, kde samozřejmě není jen nadbytek jídla, ale také alkoholických drinků. A pravdou je, že právě alkohol se do značné míry může podílet na přibírání na váze. Různé (nejen) letní drinky zpravidla bývají plné cukru a samozřejmé je také to, že u jednoho drinku málokdy zůstane. Zjistěte tedy, kolik energie přijmete z nejoblíbenějších letních alkoholických nápojů a jak si je připravit ve verzi, která je k vaší linii přeci jen trochu milostivější.

Cuba Libre

Pravé kubánské Cuba Libre by mělo obsahovat panáka kvalitního bílého rumu, 120 ml Coca-Coly a k tomu asi 10 ml limetkové šťávy. Díky tomuto složení pak pouhý jeden drink obsahuje 169 kcal (710 kJ). Lehčí verzi si můžete připravit snadno tak, že použijete colu s umělými sladidly. To vytvoří docela velký rozdíl a energetickou náročnost drinku dovedete takto snížit skoro o polovinu.

Piña Colada

Piña Colada je zejména u žen jedním z nejoblíbenějších drinků. Má řadu variant, ale klasická receptura se skládá z 50 ml bílého rumu, 30 ml tučného kokosového mléka a 50 ml ananasového džusu. Asi tušíte, že takové složení rozhodně nevěstí nijak dietní drink – obsahuje až 191 kcal (804 kJ). Pokud bychom chtěli drink odlehčit, namísto kokosového mléka lze použít neslazený kokosový nápoj, který je téměř bez tuku a kalorií. Díky tomu se dá dostat na hodnoty okolo 142 kcal (597 kJ). Je ale faktem, že poté už to skutečně nebude onen krémový koktejl, který dobře znáte.

Mojito

Mojito zná asi každý a určitě patří k velmi oblíbeným koktejlům po celém světě. Pravé Mojito se skládá z 40 ml bílého rumu, dále obsahuje 30 ml limetkového džusu, 6 lístečků máty a 2 čajové lžičky třtinového cukru. Do požadovaného objemu se pak nápoj dolévá sodou. Celkem takový drink obsahuje asi 151 kcal (633 kJ). Odlehčit jej můžete tak, že třtinový cukr nahradíte bezkalorickými přírodními sladidly. Ušetřit takto můžete skoro 50 kcal a posunete se na  103 kcal (432 kJ).

Rum s colou

Tato klasika má stále své oblíbence. Stačí totiž smíchat jednoho panáka rumu, k tomu přidat porci coly a máte drink, který skvěle chutná, ale především obsahuje 182 kcal (766 kJ). Jestliže dbáte více na svoji linii, pomůže, pokud colu vyměníte za light verzi a rázem tu máte 89 kcal (370 kJ). To je samozřejmě značný rozdíl, který vám jistě udělá radost.

Gin Tonic

Tato stále oblíbenější kombinace je obvykle sázkou na jistotu. V současné době existuje nespočet podob tohoto drinku. Ale běžná verze bez nějakých přídavků obsahuje 40 ml ginu a 150 ml tonicu. K tomu můžete přidat také pár kostek ledu nebo plátek okurky a hned máte chutný drink – s obsahem cca 161 kcal. Tonic však má různý obsah cukru. Pokud si vyberete takový, který cukru obsahuje co nejméně, můžete na jednom drinku ušetřit až 6 gramů cukru, což udělá zásadní rozdíl. V takovém případě ušetříte na jednom drinku cca 6 g cukru a obsah energie klesne na 137 kcal.

Víno

Kalorie ve víně přidává nejen obsah alkoholu, ale také vysoký obsah cukru. Záleží samozřejmě na typu vína. Právě dle obsahu cukru se víno rozděluje na suché (do 4 g/l), polosuché (do 12 g/l), polosladké (do 45 g /l) a sladké (nad 45 g/l). Klasické dvě deci suchého bílého vína tak mohou obsahovat klidně i jen 160 kcal, u polosuchého to bude kolem 180 kcal. U sladkých vín počítejte ale s obsahem okolo 200 kcal a více. Pro štíhlou linii je tedy vhodné vybírat spíše suchá a polosuchá vína, případně si dopřejte vinný střik.

Pivo a cider

Obsah energie v pivu je závislý na obsahu alkoholu i sladového cukru. U půllitru klasické „desítky“ je to okolo 213 kcal (895 kJ), půl litru 11° piva má přibližně 232 kcal (977 kJ) a “dvanáctka” má až 249 kcal (1045 kJ). Překvapivým a velmi bohatým zdrojem energie je cider. Jedna plechovka (0,4 l) tak může obsahovat až 238 kcal (1000 kJ). Hodně energie ale ušetříte, pokud si namísto alkoholických piv dopřejete pivo nealkoholické. To se energie dá úspěšně snížit až o polovinu.

Na cidery si dávejte pozor, nevyplácí se vypít jich více. Dejte si je na chuť, ale jako pití na celý večer se opravdu vyplatí zvolit třeba právě víno, které můžete více „ucucávat“ a nebude přidávat k vašemu příjmu tolik kalorií navíc.

Co udělá alkohol s vaší štíhlou linií?

Alkoholické nápoje tedy mohou s vaší snahou o nižší příjem kalorií a udržení štíhlé linie pořádně zamávat. Je třeba tyto kalorie započítat do celkového příjmu a pokud možno to s jejich konzumací nepřehánět. Když už alkohol chcete konzumovat, vybírejte kvalitní druhy, nekombinujte jej s nápoji obsahujícími velké množství cukru a zkuste je odlehčit pomocí našeho návodu.

Nejlepším řešením je ale pít střídmě a skutečně jen příležitostně. Podle aktuálních výživových doporučení by dospělý muž neměl denně přijmout více 20 g alkoholu na den, u žen je to poloviční množství. Tuto hranici lze u muže dosáhnout už vypitím zhruba jednoho 0,5 l piva, 2 dcl vína, nebo 1 panáka tvrdého alkoholu. To není zrovna moc, co? Takže na nějakou velkou party to stejně nevypadá nejen v zájmu vaší hmotnosti, ale i celkového zdraví.

ZDROJ: https://share.upmc.com/2016/07/6-tips-healthier-summer-drinks/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Burst: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-na-zdravi-piti-ruka-544961/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button