Jídlo a stravování

Potraviny, které na dlouho zasytí, vám pomohou překonat vánoční obžerství

Blíží se Vánoce a s nimi i spousta lákavého jídla, pochutin a nejrůznějších dobrot, kterým se jen obtížně odolává. Také máte strach o svou vydřenou štíhlou linii a bojíte se, že se tváří v tvář tolika chutným jídlům prostě neudržíte na uzdě? Je normální, že o Vánocích člověk trochu vypadne z režimu a třeba i nějaké to kilo navíc přibere. Dá se tomu ale zabránit, nebo alespoň možné následky výrazně omezit, pokud budete jíst s rozumem a nastavíte si jasný plán i cíl.

Nezřízené jezení je totiž často vyvoláno hlavně hladem. Jestliže jdete na návštěvu s prázdným žaludkem a na svátečním stole není v nabídce nic jiného než chlebíčky, cukroví a slané pochutiny, pak se jimi samozřejmě přejíte. Pokud si ale předtím dopřejete kvalitní jídlo, které vás zasytí, budou chutě daleko menší a vy toho nesníte zdaleka tolik.

Naučte se proto jíst potraviny, které dovedou pořádně zasytit na dlouhou dobu. Které to jsou a jak vám pomohou cítit se lépe?

Pravidelnost je základ

Pokud nebudete jíst pravidelně, pravděpodobně ve svém úsilí pohoříte. Právě pravidelný přísun energie vás dokáže zbavit vlčího hladu, který má jediný následek – záchvatovité přejídání. Když si navíc jídelníček naplníte potravinami, které mají velkou sytící schopnost, vyhnete se chutím na sladké, které tolika lidem znesnadňují cestu k cíli.

  • Jezte pravidelně a nevynechávejte jídla. Jestliže je vaše pauza mezi jídly více než 5 hodin, mohou se u vás vyskytnou neovladatelné chutě. Ty pak často vedou k přejídání, které není vůbec zdravé. V ideálním případě tedy doplňujte energii asi každé 3–4 hodiny.
  • Bílkoviny nesmí chybět. S bílkovinami je každé hubnutí snazší. Platí totiž, že právě bílkoviny mají ze všech živin vůbec nejvyšší sytící schopnost a zároveň mají nejvyšší termický efekt. To znamená především to, že právě trávením a zpracováním bílkovin spálíte vůbec největší množství energie.
  • Snídaně je základ dne. Někdo sice ráno nerad jí, ale je omyl myslet si, že tím ušetříte nějaké kalorie ze svého příjmu. Daleko snadněji se spíše stanete obětí nekontrolovaného přejídání.

Potraviny, které perfektně zasytí

Jaké nejsytější jídlo vás napadne? Možná hned pomyslíte na nějaké pořádně tučné české jídlo, jako je třeba svíčkový se šesti nebo vepřo-knedlo-zelo. Jenže tyto potraviny vás sice spolehlivě zasytí, ale za daň toho, že přijmete neuvěřitelné množství kalorií. My však mluvíme o potravinách, které dokážou zasytit na dlouhou dobu, ale přitom neobsahují mnoho kalorií. Které to jsou?

  1. Listová zelenina. Špenát, rukola, římský salát a podobné druhy zeleniny si můžete dopřát kdykoliv, kdekoliv a zcela bez výčitek. Na 100 g špenátu vychází průměrně jen asi 23 kcal.
  2. Klíčky mungo. Není asi překvapením, že klíčky nebudou zrovna dvakrát kalorické, ale to, že mají také jednu z nejvyšších sytících schopností ze všech zkoumaných potravin, je rozhodně trochu překvapující. Obsahují přitom jen asi 30 kcal.
  3. Vodní meloun. Tento vynikající plod je oblíbený zejména v letním období, kdy dovede nejen zasytit, ale také ochladit. Jelikož je z velké části složen jen z vody, skutečně nezbývá mnoho místa pro kalorií. V průměru jich obsahuje na 100 g pouze 30.
  4. Brambory. Kdo by to byl čekal, že taková potravina plná škrobu se v tomto žebříčku vůbec může umístit. Je ale faktem, že v dietním jídelníčku se jich skutečně není třeba bát. 100 g vařených brambor obsahuje asi 84 kcal.
  5. Pomeranče a jablka. Kromě žádaných a potřebných vitamínů obsahuje tohle ovoce také mnoho vody a vlákniny, díky čemuž zasytí v porovnání s jinými potraviny na relativně dlouhou dobu.
  6. Kuřecí prsa. Tato mnohdy neprávem opovrhovaná potravina je skvělá por všechny, kdo si štíhlou linii chtějí pečlivě hlídat, kuřecí prsa umí zasytit a doplnit bílkoviny na dlouhou dobu, přitom ve 100 gramech mají okolo 110 kcal.
  7. Hovězí steak. I kvalitní hovězí maso potěší nízkými kaloriemi v porovnání s bílkovinami a zasycením, které může nabídnout. Libová hovězí roštěná obsahuje asi 165 kcal na 100 g masa.
  8. Celozrnné těstoviny.  Celozrnné varianty příloh jsou obecně bohatší na vlákninu, která zajistí to, že dovedou zasytit na delší dobu. Navíc obsahují vysoké množství hořčíku, železa, selenu a vitaminů skupiny B.

Asi stěží postavíte celý svůj jídelníček jen na těchto potravinách, A ani by to nebyl zdravé. Můžete tím ale přispět k tomu, aby vás vaše pokrmy skutečně zasytili a vy jste po dlouhou dobu nepociťovali hlad. Pokud se zaměříte na tyto potraviny také o Vánocích, jistě bude vůle odolat naložit dalších pochoutek větší a máte lepší šanci uspět. Zároveň ale platí, že Vánoce bychom si také měli umět užít, a ne jen počítat kalorie.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/15-incredibly-filling-foods, Aktin.cz

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-osoba-zena-pomeranc-6707525/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button