Ostatní

Být bezdětná a šťastná? Pro většinu lidí naprosto nepřijatelné

Být ženou okolo třicítky není zrovna záviděníhodné. Zvlášť pokud nejste vdaná, nemáte děti – a nic z toho možná ani neplánujete. Jen málokterá z takových žen najde ve svém okolí pochopení. Jedni se diví, jakto že žena nemá přirozenou touhu pečovat o dítě, jiní zase nechápou, proč nemyslí také na praktické dopady takového rozhodnutí a že jednou bude hořce litovat.

Je však plození dětí povinnost? Je skutečně tak nenormální svobodně se rozhodnout, že děti prostě mít nechcete? Současná společnost se nejspíš domnívá, že to tak skutečně je.

Svoboda volby vlastně neexistuje

Podle studie z roku 2006 socioložek Hany Haškové a Lenky Zamykalové je rodičovství považováno za jakousi společenskou normu. Být rodičem, pečovat o vlastní děti a přirozeně k tomuto uspořádání po celý život směřovat je společensky normální a akceptovatelné, zatímco opak je divný, nebo dokonce špatný. A i když máme teoreticky svobodu vybrat si, zda děti mít budeme, nebo ne, konečná volba není hodnocena rovnocenně.

Zajímavé také je, že to takto platí především u žen. Pokud se takto rozhodne muž, může to sice jeho okolí vnímat jako špatné rozhodnutí, ale nikdo mu to nebude nutně rozmlouvat nebo se na něj dívat skrz prsty. Muž může být „vlk samotář“ a soustředit se třeba na kariéru, ale žena nikoliv.

Mateřský pud je vlastní všem ženám

Podle většinového názoru je předpoklad pro mateřství ženě dán tak nějak přirozeně a je tedy špatné jej nevyužít. Je to jako talent, který proplýtváte. Přitom samotný fakt, že má žena dělohu a je schopná otěhotnět, z ní ještě nutně nečiní ideálního jedince pro výchovu dětí. Není také nezbytné nutné, aby každý žena měla mateřské pudy – ženství a mateřství rozhodně nelze libovolně zaměňovat.

Byť jsou ženy každá jiná, řada lidí se mylně domnívá, že mateřský pud je všem společný a je dán ženám naprosto přirozeně. I kdybychom uznali, že přirozený mateřský pud může mít většina žen, stále to neznamená, že jej mají skutečně všechny. A v takovém případě vyvstává snadná otázka, zda je vůbec pro dítě vhodné, aby vyrůstalo se ženou, která si jej vlastně ani nepřála a péče o něj ji nijak nenaplňuje. Asi všichni se v takovém případě shodneme, že by to ideální rozhodně nebylo.

Být bez dětí je normální

I v internetovém prostředí již vznikají hnutí na podporu bezdětných žen – mezi mnohými lze zmínit například Facebookovou skupinu No kidding. Zde mohou ženy sdílet své názory a postoje a vzájemně se v nich podpořit – když už jinde pochopení a podporu nenajdou. Tato skupina organizuje různá setkání nebo besedy, kde se snaží svůj odlišný názor prezentovat tak, aby začal postupně být většinovou společností chápán a přijímán jako normální a „povolený“.

Smutné také je, že bezdětnost je stigmatizující i za předpokladu, že je nedobrovolná. Stále více párů bojuje s problémem neplodnosti a zcela nečekaně začínají řešit stejný problém jako lidé, kteří děti opravdu nechtějí. Bezdětné ženy buď lidé litují a dávají jim zaručené rady jak otěhotnět, nebo je odsoudí za kariérismus a sobectví.

O problému hovoří i známé osobnosti

V posledních letech ale o svém rozhodnutí nemít děti stále častěji hovoří také známé osobnosti a celý problém se začíná stále více dostávat na světlo. Ze světových hvězd děti nemá například moderátorka Oprah Winfrey, herečka Jennifer Aniston, Renée Zellweger, nebo Helen Mirren. Řada z nich dokonce otevřeně promluvila o svém rozhodnutí a vysvětlila, proč děti nemají nebo je ani mít nechtějí. Tyto ženy si ale nejvíce stěžují na to, že musejí svůj názor prakticky neustále obhajovat. Nestačí to říci jednou – lidé jakoby ani nechtěli uvěřit, že je něco tak „bizarního“ možné. Ať už tedy chcete nebo nechcete, musíte svůj postoj vysvětlovat doma, přátelům, na pracovišti a u známých lidí klidně i celému světu.

Pro ženy s tímto světonázorem může být náročné najít si také partnera, který by jim v tomto porozuměl a byl na stejné vlně. Odborníci většinou doporučují jednat od začátku narovinu a vysvětlit svůj názor dříve, než se vztah dostane do vážnější fáze. Partner by od začátku měl váš názor znát a respektovat. Bohužel se ale často stává, že jsou muži mylně přesvědčeni, že ženu nějak přemluví nebo změní – a pak jsou z toho akorát bolavá zranění pro oba partnery.

Statistiky se mění

Podle aktuální statistik je v Česku asi 10 % bezdětných žen, které jsou narozeny na konci sedmdesátých let, což je v evropském měřítku malý podíl. Ze statistik ale není patrné, zda jde o ženy, které se rozhodly nemít děti dobrovolně, nebo jednoduše nemohly. V následujících letech statistika očekává růst, v budoucnu podle predikcí zůstane až každá pátá třicátnice bezdětná. Je tedy očekávatelné, že i dobrovolná bezdětnost se bude časem v očích společnosti normalizovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button