DetoxikaceJídlo a stravováníKrásaNávodOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Zlepšit trávení pomocí ananasu? Opravdu to funguje

Nepříjemné pocity v břiše, neustálá obava, zda něco nebude vidět, slyšet nebo cítit… Problémy s trávením nám opravdu dost znesnadňují život. Proč s nimi tedy nezatočit jednou pro vždy? Jenže jak? Není to vůbec tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na každého samozřejmě platí trochu něco jiného, takže zaručená recept, který pomůže skutečně všem, bohužel neexistuje. Ale zkusit něco nového, co dříve pomohlo spoustě lidí před vámi? Proč ne? Pojďte s námi do toho a vyzkoušejte, zda vám ananas pomůže zbavit se vleklých trávících obtíží.

Ananas pro dobré trávení

Ananas je zdravotně velmi prospěšné ovoce. Našemu trávení prospívá především tak, že působí protizánětlivě a je také bohatou zásobárnou trávícího enzymu. Ten dokáže strávit i složité bílkoviny, které jinak naše trávení zatěžují a zpomalují. Tím přispívá k tomu, že se váš žaludek i střeva mohou více soustředit na trávení ostatních živin a nespotřebovávají tolik energie na vypořádání se s bílkovinami. Ananas tedy uleví od bolestí žaludku, zácpy, průjmu i nevolnosti a pomůže vám vrátit se zase do života naplno.

Trávení… a co dál?

U trávení to skutečně nekončí. Ananas dokáže nabídnout i celou řadu dalších zdravotních benefitů, které vás přesvědčí o tom, abyste ananas zařadili do svého pravidelného jídelníčku.

Nálož vitamínu C

Zvlášť nyní na konci zimy může být naše imunita nejzranitelnější. Často vyběhneme ven na sluníčko a zapomeneme si vzít šálu a nachlazení je na světe. Ananas vám pomůže tyto útoky na imunitu překonat, protože vám dodá dostatek vitamínu C. Pomůže také v prevenci kardiovaskulárních chorob a snižuje riziko vzniku rakoviny.

Snadnější hubnutí

Možná jste už slyšeli, že ananas pomáhá s hubnutím. A je to rozhodně pravda. Obsahuje enzymy a látky, které podporují činnost metabolismus a pomáhají lépe spalovat a využívat energii přijatou z potravy. Pomůže vám také zastavit chutě a snížit celkové množství přijatých kalorií.

Lepší zrak

Ananas se může pyšnit velkým množstvím antioxidantů. Díky tomu je ideálním pomocníkem v případě, že trpíte potížemi se zrakem nebo mátě často unavené a bolavé oči. Dopřejte si každý den kousek čerstvého ananasu nebo sklenici džusu a určitě pocítíte rozdíl.

Pro silnější kosti

Ananas obsahuje mangan, který pomáhá udržovat vaše kosti zdravé. Podporuje také pružnost a pevnost svalů a kloubů. Společně s dostatečným přísunem vápníku vám zajistí zdravé kosti na celý život a nemusíte se bát osteoporózy nebo častých zlomenin.

Jak ananas konzumovat?

Pozor! Pokud nejíte pravidelně příliš mnoho ovoce a zeleniny, začněte s ananasem pomalu. Kdybyste ho zčistajasna začali jíst každý den po velkých dávkách, může naopak způsobit problémy s trávením, protože tělo nebude na takový přísun vlákniny připraveno a nebude se s ním umět vypořádat. Dejte si zpočátku jen jeden plátek ananasu nebo půl sklenice džusu a postupně můžete přidávat více.

Ananas lze konzumovat na řadu způsobů. Určitě znáte nejen ananasový džus, ale třeba i kompot nebo dezerty, ve kterých je ananas zapečený nebo flambovaný. Ananas si zachovává většinu svých pozitivních vlastností i po tepelné úpravě, přesto je však nejlepší konzumovat ananas čerstvý a nepřipravit se tak ani o jednu z jeho přínosných látek.

Dejte si také pozor na konzumaci džusu. Mnoho lidí stále neví, že ovocné šťávy se mají konzumovat naředěné s vodou, jinak mohou mít negativní dopad na naše ledviny. Dopřejte si tedy i ananasový džus vždy v poměru 1:1 s vodou. Pamatujte také, že džus není tekutina a nenahrazuje příjem vody, čaje nebo minerálky. Daleko spíše se jedná o jídlo, které vás zasytí (zvlášť pokud obsahuje i dužinu), takže jej nepočítejte do svého denního příjmu tekutin.

Všeho samozřejmě s mírou a to platí i u ananasu. Nemá smysl jíst každý den celý ananas a doufat, že se věci zlepší rychleji. Každý proces chce svůj čas a nic se nemá přehánět.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button