OstatníZdravé tipy

Mobil, který vám řekne, jak se cítíte? To je možná realita budoucnosti

V dnešní době už snad většina z nás vlastní nebo alespoň někdy měla v ruce chytrý mobilní telefon. Modernější přístroje už běžně obsahují i speciální systém, který je s vámi schopný komunikovat, reagovat na vašeho pokyny a dotazy a například pro vás vyhledávat informace, aniž byste se přístroje dotkli. To je už samo o sobě velkým technologickým skokem kupředu, ale zdá se, že ještě zdaleka nejsem u konce.

Vědci aktuálně pracují na zdokonalování umělých technologií tak, aby byly v budoucnu schopny například odhadnout, jak se cítíme nebo dokonce diagnostikovat nějakou základní chorobu jako je třeba nachlazení. Pokud by se to vědcům i technologům skutečně podařilo převést do reality, je možné, že naše mobilní přístroje s námi brzy budou umět soucítit a poznají, kdy je třeba nás potěšit nebo nám poradit. Je to něco na co se těšit, nebo spíše další krok k odlidštěné společnosti?

Technologie vcítění se

V současnosti se tyto technologie souhrnně označují jako empathetic technology, tedy jakési technologie vcítění se. Na jakém principu fungují?

Profesor Crum z univerzity v San Francisca vysvětluje, že se nejedná o takové sci-fi, jak by se na první pohled mohlo zdát. Při výzkumu se využívá již dobře známých fyzických projevů, které odhalují naše vnitřní pochody. Zmiňuje například naše zorničky. „Naše zorničky se mají tendenci roztáhnout, pokud prožíváme nějakou velkou psychickou zátěž. Může se jednat o stres, nebo silné soustředění, ale každopádně je to jistý pocit vypětí.“

Zkuste si to sami:

Tuto skutečnost můžete dokonce zkusit vypozorovat i sami. Stačí si stoupnout před zrcadlo, upřeně sledovat své zorničky a zároveň se snažit vyřešit nějaký těžký matematický příklad. Budete-li pozorní, můžete si povšimnut, že se vaše zorničky vynaloženým úsilím skutečně rozšíří.

A podobných tělesných signálů je celá řada. Například i naše kůže už dopředu dokáže předvídat blížící se stres, nadšení, zlobu a jiné silné emoce. Projeví se to například množstvím vlhkosti na kůži nebo i elektrickým odporem.

Moderní přístroje by tedy pouze byly schopny z těchto vodítek odhadovat náš stav a být poté schopni „se vcítit“ do naší nálady.

Užitečná pomůcka nebo nadbytečný výmysl?

Může nám být tento rozvoj technologií v něčem užitečný nebo spíše půjde jen o další z mnoha zbytečných hraček pro teenagery?

Crum tvrdí, že tato technologie by se mohla úspěšně využívat v celé řadě zdravotních pomůcek. Například taková „inteligentní“ naslouchátka by mohla regulovat zesílení zvuku podle toho, jak moc člověk pomoc skutečně potřebuje v aktuální situaci. Pro nedoslýchavé lidi by tedy tato technologie mohla být významným přínosem.

Podobná technologie už se například dříve použila při vytváření mobilních pomůcek pro lidi nemocné artritidou. Testovací skupině byly navlečeny speciální rukavice, které uměly i zdravému člověku nasimulovat pocit, že má artritidu. S pomocí těchto lidí pak byl vyvinut mobilní přístroj s jednoduchým ovládacím menu, které odpovídá potřebám lidí s artritidou. Ti totiž často nedokáží standardní přístroje ovládat.

A v neposlední řadě by takové schopnosti našich mobilních přístrojů mohly významně přispět k zlepšení našeho celkového mentálního zdraví. Přístroje by dokázaly reagovat na naše rozrušení a povzbudit nás citátem nebo vhodným výběrem hudby.

Empatie už nebude výsadou lidí

Zdá se tedy, že jistá forma empatie – nebo alespoň jí velmi podobná dovednost – už v budoucnu nebude pouze výsadou lidí. Je dost možné, že i naše přístroje budou schopny poznat jak se cítíme a budou nám umět pomoci. Než to však skutečně nastane, čeká vědce i technology ještě dlouhá cesta.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button