KrásaNávod

Nažádoucí chloupky na obličeji umí pěkně potrápit. Na žiletku ale zapomeňte

Odstraňování chloupků je nepříjemné ať už jde o jakoukoliv část těla. Zatímco ale nohy, podpaždí nebo třísla patří k poměrně běžným místům, kde s chloupky bojujeme, některé ženy bohužel řeší ochlupení i na partiích, kde je depilace náročnější. Oholit nohy či podpaží je bez problémů. Ale chloupky na obličeji? Málokdo o nich chce dokonce i jen mluvit. Je to trapné, nepříjemné, možná dokonce i poněkud bolavé téma. Žádná žena přece nechce přiznat, že má knír. Takže co s chloupky na obličeji? Je to skutečně beznadějný boj?

Pokud i vy patříte mezi ty méně šťastné, kterým rostou i chloupky na obličeji, není třeba propadat panice. Nejste v tom rozhodně sama. Všechny ženy mají na obličeji nějaké chloupky, byť se samozřejmě výrazně liší jejich hustota, délka a barva. Je to prostě přirozené – mohou za to naše geny. Světlejší typy žen většinou na výrazné ochlupení v obličeji netrpí, u tmavších už to bývá patrnější.

Zvažte i vyšetření

Pokud se u vás ale chloupky objevily znenadání, je to možná důvod, proč si nechat udělat hormonální rozbor krve. Vliv na růst chloupků má totiž i testosteron. I my ženy ho v těle máme, jen ne tolik. Pokud ale znenadání začnou chloupky rašit velkou rychlostí, je možné, že je na vině nerovnováha hormonů – a tu by bylo třeba v prvé řadě odborně léčit.

Nejen knír

Pod pojmem chloupky v obličeji se snad každému vybaví tmavý porost pod nosem. Nemusí se však jednat o typický knír. Porost může růst i na bradě, kolem očí a obočí, někdy můžete najít drobné chloupky i na čele a tvářích. Chloupky na obličeji zkrátka nejsou totožné s těmi, které vám rostou jinde po těle, takže je v žádném případě neholte. Jinak byste se brzy mohla dočkat podobného strniště jako má na tvářích právě váš partner.

Zvládnete to i doma

Jednou ze zaručených cest, jak se nežádoucích chloupků na tváři zbavit, jsou různé přípravky na depilaci – může se jednat o vosk, depilační pásky či depilační krémy. V drogeriích je dnes nabídka velmi široká. Použití je jednoduché a rychlé, ale někdy také poměrně bolestivé. Jaké jsou největší výhody a nevýhody těchto možností?

  • Vosk: Vosk můžete snadno aplikovat i doma. Můžete tedy ušetřit na návštěvě za salon a pořídit si kvalitní a šetrný produkt. Vosk naneste na tu část tváře, kde vás chloupky nejvíc trápí. Vosk nechte zchladnout a poté jej strhněte, ideálně po směru růstu chloupků. Bolí to, ale na oplátku máte klid i na šest týdnů.
  • Depilační pásky: Fungují podobně jako vosk, ale pracuje se s nimi snadněji. Stačí nalepit a strhnout proti směru růstu chloupků. Pleť zůstane hebká a hladká po několik týdnů.
  • Depilační krém: Jde o poměrně agresivní přípravek, který se nehodí na každý typ pleti. Opatrně s ním také tehdy, pokud máte mateřská znaménka. Krém naneste a po několika minutách setřete, a to i s nechtěnými chloupky. Hladká pleť vám vydrží asi dva týdny.
  • Cukrová pasta: Je směsí cukru a vody, která se zahřeje na nižší teplotu než vosk. Snadněji se tedy na pokožku nanáší a tolik nedráždí. I tato metoda se musí opakovat asi každé tři týdny.
  • Elektrický epilátor: Odvážnější ženy mohou zkusit i tento účinný způsob. Epilátor na chloupky v obličeji je vlastně takovým miniaturním souborem pinzetek, které vás zbaví nežádoucího porostu i s kořínky. Bolí to ale dost a někteří také varují, že pokožka bývá dlouho zarudlá a podrážděná.
  • Epilace nití: Jde o metodu, kterou používají především ženy v arabských zemích. Je k ní potřeba speciální nit, která šikovně chloupek obtočí a vy jej pak prudkým pohybe vytrhnete. Chce to ale jistou zručnost. Metoda je nicméně velmi levná a bez nutnosti patlat se s nějakými vosky nebo krémy.

Pomůže i odborník

Profesionální depilace je vhodná zejména ve chvíli, kdy si sami doma nevíte rady, případně máte chloupky skutečně husté nebo vám zarůstají. Některou z profesionálních metod se zbavíte porostu své tváře téměř trvale, byť si za to často hodně zaplatíte. Existují v podstatě dvě metody – klasická laserová epilace nebo takzvaná metoda IPL.

  • Laser: Světlo laseru zasahuje vlasový váček v přesně dané frekvenci laserového paprsku. Po čase vypadne nejen chloupek, ale také se rozpadne vlasový váček. Procedura nebolí, jen občas lehce štípe. Funguje však spíše na tmavé a silné chloupky.
  • IPL: Aneb intenzivní pulzní světlo. Toto světlo odstraňuje buňky ve vlasové folikule tak, aby nové chloupky už nerostly. Je nutné proceduru několikrát opakovat, asi 5 až 6krát po 4 až 8 týdnech. Toto ošetření je vhodné i pro dámy s citlivější pokožkou a bývá také trvalé. Ne na každého však pulzní světlo funguje spolehlivě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button