KrásaPéče o tělo

Jak se rychleji a na delší dobu opálit? Pomůžou přírodní tipy, které zajistí bezpečné slunění

I když se v posledních letech kampani proti opalování daří snížit počet těch, kteří se na dovolené dobrovolně vyplácnou na slunce s cílem získat hnědou pokožku, přesto je slunění stále oblíbené. A abychom byli fér – pokud se provádí správně a s dostatečnou ochranou, nemusí to být zas tak rizikové, jak se někdy říká. Je však třeba myslet na to, že opalování má rozhodně svá rizika, která je třeba brát v potaz a na slunci za žádných okolností netrávit celé dny jen proto, abyste měli hezky sexy opálenou pleť. Existují tipy, jak dosáhnout hezkého a dlouhotrvajícího opálení i přírodními cestami a bezpečně. Poradíme vám, jak na to, abyste získali hezky bronzovou pleť, ale neriskovali zdravotní potíže.

Pobyt na sluníčku

Trávit čas na slunci může být příjemné, ale aby to nebylo také nebezpečné, je třeba dodržet několik zásadních opatření. Především je zcela nezbytné používat opalovací krém, a to ideálně kdykoliv se na sluníčko chystáte, byť i jen na krátkou dobu. Využívejte zejména opalovací krém s širokospektrální UV ochranou, minimálně 30 SPF, ale rozhodně není chyba využívat i vyšší faktor. Nezapomeňte také na to, že ochranná vrstva se musí každé dvě hodiny obnovovat. Pokud je to možné, snažte se, aby na vás slunce působilo rovnoměrně, tedy například ne pouze na záda, ale také zepředu, z boku apod.

Pamatujte i na to, že pokožka dovede tvořit melanin jen po určitou dobu. Obvykle jsou to dva až tři hodiny. Po této době vaše pokožka v určitý den neztmavne, a kromě rizika spálení si můžete zadělat i na další komplikace. V ideálním případě se vyhýbejte přímému slunci v rozmezí 11-14 hodin, kdy je intenzita záření nejvyšší a hrozí spálení i při krátkém pobytu na slunci.

Jak si pomoci ke zdravému, intenzivnímu a dlouhotrvajícímu opálení?

Díky znalosti pokožky i řady bioaktivních látek dnes umíme opálení přirozeně podpořit i prodloužit jeho trvání.

Beta-karoten

Beta karoten je předchůdcem vitaminu A a patří do skupiny látek, které člověku mimořádně prospívají. Je také silným antioxidantem, který velmi příznivě působí na zdraví očí a pleti. Pokožku totiž dovede chránit před účinky slunečního záření a dodává ji bronzový odstín.

Provitamin A pomáhá neutralizovat volné radikály, které jsou způsobovány slunečním zářením, takže dovede oddálit nepříjemné projevy spálení kůže, jako je zčervenání pokožky a následné olupování. Určitě se ale nedá říct, že by beta-karoten nějak dovedl nahradit opalovací krém, to v žádném případě!

Můžete jej doplnit prostřednictvím ovoce a zeleniny se žlutou, oranžovou a červenou barvou, nejvíce je ho v mrkvi, brokolici, meruňkách, melounu, ale třeba i špenátu.

Lykopen

Lykopen je silný antioxidant, který dovede ochránit tělo před oxidačním stresem. Zároveň také může chránit vaše tělo před oxidačním stresem a je účinný také v boji proti některým environmentálním toxinům a chronickým nemocem. Zároveň se jedná o pigment, který dává červenému a růžovému ovoci jeho charakteristickou barvu.

Čím je ale přínosem v rámci opálení? Existují studie, které potvrzují, že po konzumaci lykopenu se snižuje intenzita záření a zarudnutí kůže a další nežádoucí kožní reakce.

Lutein

Lutein patří také do skupiny karotenoidů. Mohli jste slyšet o jeho pozitivních účincích zejména na zrak. Ale podobně jako další příslušníci této skupiny také pomáhá udržet naši pokožku elastickou, hydratovanou a chrání kožní buňky před předčasným stárnutím. Je možné jej nalézt v listové zelenině (špenát, brokolice, kapusta) a dále v ovoci (mango, papája, pomeranč).

Vitamin E

Dalším antioxidantem je známý vitamin E. Ten je dlouhodobě ceněn pro své skvělé účinky na pleť. Přispívá totiž k ochraně buněk před oxidativním stresem a brání vzniku projevů stárnutí pleti. Nachází se například v rostlinných olejích, mandlích, arašídech, semínkách, ale také v obilných klíčcích a avokádu.

Tyrosin 

Jedná se o esenciální aminokyselinu a oblíbený doplněk stravy, který se využívá v těle k tvorbě neurotransmiterů. Má také vliv na produkci hormonů štítné žlázy a napomáhá také melaninu, pigmentu kůže. Více jej můžete získat v potravinách, jako je např. maso (kuřecí, krůtí, losos, tuňák), mléčné výrobky, vejce, sója, dále v ořeších a semenech.

Jak efektivně prodloužit opalování

Jakmile budete hezky opálení, jistě vám záleží i na tom, abyste s krásně bronzovou pokožkou vydrželi co nejdéle. Naštěstí existuje pár velice snadných triků, díky nimž prodloužíte opálení klidně o několik týdnů.

  • Hydratace: Samozřejmě doporučujeme to, co je snad zjevné – je třeba pleť dostatečně hydratovat, a to jak zevnitř, tak také zvenku. Voda je klíčovou složkou pro zdraví pokožky a obměnu buněk.
  • Mažte se: Kůže by neměla nikdy zůstat suchá, protože pak rychleji stárne a bude se rychleji olupovat.
  • Myjte se vlažnou vodou: Horké koupele mohou být opět příčinou dehydratace, což není něco, co byste chtěli. Na mytí tedy používejte spíše vlažnější vodu a k tomu hydratační sprchový krém nebo olej.
  • Podporujte opálení: Samoopalovací krémy dokážou být ještě účinnější v případě, že už jste opálení. Jsou navíc zcela bezpečné a nehrozí, že byste riskovali své zdraví.

Rizika opalování

Rizika spojená s opalováním jsou relativně vysoká a není radno brát je na lehkou váhu. Mohou zahrnovat úžeh, spáleniny, potničky, poškození očí, snížení funkce imunitního systému, ale také samozřejmě rychlejší stárnutí kožních buněk, nebo dokonce způsobovat karcinogenezi bujení.

ZDROJ: https://www.womenshealthmag.com/uk/beauty/skin/a703717/how-to-maintain-your-tan/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: RF._.studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/moda-osoba-ruce-zena-3621637/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button