KrásaPéče o tělo

Aktivní uhlí využijete nejen při průjmu. Pomůže i na pleť a vlasy

Černé uhlí všichni dobře známe jako všestranně využitelný prostředek. Umí z pleti vytáhnout veškeré nečistoty a pomůže nám také při zažívacích potížích. Od jakých potíží uleví rostlinné, jinak také aktivní nebo černé uhlí, a jak dokáže v těle působit?

Aktivní uhlí se nejčastěji používá jako efektivní léčba plynatosti nebo průjmu. Často se také přidává do kosmetických produktů, zejména pak do čisticích masek nebo gelů na obličej. Dokáže totiž pleť velmi dobře zbavit nevzhledných černých teček a jiných nečistot. Velmi úspěšně jej také lze využít k bělení zubů a uplatnění nachází i ve výživě, jelikož na sebe umí vázat škodliviny a vyvádět je šetrně z těla ven.

Podobně dobře se využívá i při péči o vlasy. Přidáním uhlí do šampónu můžeme zvýšit jeho čistící vlastnosti. Takový produkt snadněji redukuje přebytečný maz, aniž by vysušoval pokožku hlavy a účinně odstraňuje zbytky stylingových přípravků.

Rostlinné a živočišné

Aktivní uhlí vzniká při spalování organických materiálů (dřevo, uhlí nebo skořápky ořechů).  Dříve se užíval název živočišné uhlí, jelikož se vyrábělo spalováním zvířecích kostí. Platí, že účinky živočišného a rostlinného uhlí jsou velmi podobné, ale při vzniku živočišného uhlí docházelo také k vedlejší produkci jiných nebezpečných látek, které měli potenciálně až rakovinotvorné účinky. Dnes se tedy využívá primárně uhlí rostlinné.

Zbavuje plynatosti

Možná to dobře víte i z vlastní zkušenosti, ale i řada studií prokázala, že léčba aktivním uhlím snižuje nepříjemné projevy nadýmání a břišní křeče spojené s nadbytečnou produkcí střevních plynů.

Konečně bez průjmu

Černé uhlí je také známým prostředkem pro úlevu od akutních průjmových stavů. Dokáže totiž na sebe navázat bakterie, které potíže vyvolávají, a vyvádí je z těla rychle pryč. Vyplatí se ale pilulky uhlí zapíjet dostatečným množstvím vody, jelikož v opačném případě by mohlo naopak dojít k zácpě.

Méně cholesterolu

Studie naznačují, že aktivní uhlí dokáže také snižovat množství cholesterolu. Výsledky sice nejsou nijak zvlášť průkazné, jelikož se vždy jednalo o studii malého rozsahu, nicméně naznačují, že by konzumace uhlí mohla vést ke snížení cholesterolu až o 29 %.

Pomáhá ledvinám

Nemocným ledvinám může aktivní uhlí usnadnit práci, protože zachycuje toxiny. Jinak by to totiž musely být právě ledviny, které by se postaraly o odfiltrování těchto škodlivých látek. Pokud tedy nasadíte dietu s nízkým obsahem bílkovin, a ještě k tomu přidáte aktivní uhlí, výrazně ulevíte tomuto důležitému párovému orgánu. Černé uhlí také významně snižuje hladinu kyseliny močové a kreatinu v krvi, což jsou látky, které ledviny zvýšeně zatěžují.

Aktivní uhlí není vhodné pro každého

Je třeba si uvědomit, že samoléčba jakýmkoliv prostředkem může být riziková. To samí samozřejmě platí i u aktivního uhlí. U něj tkví problém zejména v tom, že může snižovat vstřebávání některých látek v organismu a účinnost některých léků na předpis. Dříve než se tedy pustíte do užívání aktivního uhlí, vyplatí se alespoň telefonicky konzultovat situaci s vaším ošetřujícím lékařem. Vyhýbat by se mu měli lidé trpící chronickými střevními a trávicími obtížemi.

Nikdy by se také nemělo užívat preventivně, ale mělo by skutečně sloužit jen jako léčivo při akutních stavech. V případě nadužívání totiž i u zdravých jedinců může způsobit chronickou zácpu a může snížit vstřebatelnost jódu nebo selenu či dalších důležitých látek.

Využití v průmyslu

Aktivní uhlí nachází své využití i v průmyslu – používá se například při výrobě pitné vody, záchytu těkavých látek v lakovnách, odbarvování kapalin, výrobě vody pro potravinářský průmysl a podobně.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/activated-charcoal-uses-risks

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button