NávodOstatní

Jak poznat kvalitního kouče? Vybírejte velmi pečlivě a s rozmyslem

O koučování jste už určitě něco zaslechli. Co si ale o tom myslet? Je to jen další trend v oblasti seberozvoje a způsob, jak vám někteří vychytralí lidé mohou vytáhnout z kapsy další peníze? Nebo je to cesta, jak dosáhnout svých cílů a lepších výsledků?

Špičkový kouč sice něco stojí, ale dlouhodobá návratnost této investice je k nezaplacení. Díky odborným znalostem a podpoře kouče můžete začít překonávat překážky a naplno využít svůj potenciál – naučíte se hlouběji naslouchat a přemýšlet, vytvoříte si efektivní přístupy k řešení problémů a vyvinete si nové myšlení a činnosti pro trvalou změnu chování.

Ne všichni koučové jsou však na stejné úrovni. Je důležité posoudit kompetence a pověření kouče dříve, než se dostanete příliš daleko v procesu. Je to odborník? Jak přesně vám pomůže dosáhnout požadované změny? Stojí jejich služby za jejich honorář? Stejně jako u většiny věcí platí, že dostanete to, za co si zaplatíte. Významní a kvalitní koučové stojí více, ale poskytují obvykle více.

Jak poznat kvalitního kouče, který vám skutečně může pomoci?

1. Metody založené na důkazech

Skvělí koučové nehází nápady jen tak proti zdi, aby zjistili, co se uchytí. Používají metody založené na výzkumu a praxi. Zeptejte se kouče, jaké metody používá, a hlavně proč. Co je na jejich konkrétním přístupu nejefektivnější? Jaké má pozitivní výsledky pro jejich klienty?

Mezi standardní metodiky koučování patří kognitivně-behaviorální terapie, pozitivní psychologie, neurolingvistika, terapie přijetí a závazku, terapie založená na silných stránkách a dialektická behaviorální terapie – a většina profesionálních koučů se spojí s jednou nebo více z nich.

2. Techniky přizpůsobené vašim potřebám

Mistrovský kouč s vámi spolupracuje, aby zjistil, co se děje pod povrchem, co to znamená a jak vás to ovlivňuje – přičemž se vždy soustředí na vaše konkrétní cíle. Nepoužívají šablonu koučování podle nějakého programu nebo naučené cesty. Místo toho přizpůsobí paletu barev a své techniky vašim individuálním přáním a potřebám.

Které metody mohou naznačit kvalitního kouče?

  • Vhodný dotazník – Váš kouč chce pochopit, proč je pro vás určitý problém důležitý. Pomůže vám podívat se na dané téma do hloubky, bez odsuzování, a prozkoumat váš vztah k němu.
  • Transteoretický model změny – Váš kouč vám pomůže určit, ve které fázi se nacházíte, pokud jde o uskutečnění záměrné změny ve vašem životě. Jakmile kouč pochopí, proč je pro vás tato změna důležitá, může vám pomoci vytvořit si povědomí o tom, kde se nacházíte, zda chcete udělat krok a jak bude vypadat.
  • Motivační rozhovor – Váš kouč s vámi hovoří, abyste pronikli hlouběji a získali více jasnosti o daném problému. Jaké jsou podle vašich vlastních slov důvody, proč se chcete změnit? Proč si myslíte, že jste se zasekli? Máte nějaké předchozí úspěchy, ze kterých byste se mohli poučit a na kterých byste mohli stavět? To vše vás může velmi dobře nasměrovat na další cestě.
  • Odpovědnost – Kouč vám poskytne nástroje, které potřebujete ke zvýšení své samostatnosti a sebevědomí. Když si věříte, nepotřebujete k dosažení transformace souhlas nikoho jiného; děláte to, protože se tak rozhodnete, z vlastních důvodů. Skvělý kouč vás povzbuzuje k větší odpovědnosti vůči sobě samému tím, že propojuje vaše cíle s vašimi základními hodnotami

3. Ověřené reference

Kompetentní kouč bude mít snadno ověřitelné doklady, které potvrzují jeho vzdělání. Zajímejte se o to, kde absolvovali svůj koučovací výcvikový program a kolik koučovacích hodin museli projít. Jsou certifikováni Mezinárodní federací koučů? Hledejte také další ukazatele profesních zkušeností a uznání. Jak si udržují své dovednosti? Kde přednášejí nebo publikují? Jak nadále prokazují svou profesní hodnotu?

Než věnujete čas, peníze a energii koučovacímu vztahu, své rozhodnutí si dobře promyslete. Ujistěte se, že váš kouč za tuto investici stojí. Správně provedený koučink se správným odborníkem může výrazně ovlivnit váš život k lepšímu, ale nevhodný nebo nedostatečně kvalifikovaný kouč vás bude stát jen spoustu peněz a možná i špatné nasměrování na vaší cestě.

Psycholog nebo kouč?

Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi terapeutickou pomocí psychologa a koučováním. Jde však o zcela jinou metodu. Kouč se dívá dopředu, tedy na růst, posun, nastavuje s klientem cíle a hledá cestu. Záměrem je tedy především změnit budoucnost a správně nastavit nějaké budoucí procesy. Oproti tomu psycholog řeší různé potíže a bloky, které mnohdy mohou vycházet zejména z minulosti, nebo již z něčeho odžitého. Psycholog tedy především hledá příčiny našeho trápení.

ZDROJ: https://www.chriskenber.com/is-life-coaching-worth-it/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-dvojice-lide-kancelar-4101143/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button