Jídlo a stravováníZdravé tipy

Káva s sebou? Do čeho si ji nalít, abyste neškodili svému zdraví

Kavárny a restaurace jsou již několik měsíců s drobnou přestávkou zavřené, a tak pokud máte ve městě zrovna chuť na horký nápoj, nezbývá vám než si jej vzít s sebou do kelímku. Ideální je samozřejmě pokud si s sebou nosíte vlastní kelímek, třeba ze skla nebo jiného odolného materiálu – šetříte tak přírodu a také máte jistotu, z čeho váš nápoj pijete. Různé druhy kelímků totiž mohou ovlivnit nejen výslednou chuť nápoje, ale mohou mít vliv i na vaše zdraví.

Jednorázové kelímky jsou každopádně především velmi neekologické. Na to je třeba vždy pamatovat. Neméně podstatné je však i to, jaký vliv mají na naše zdraví. Dokonce i některé hrnečky pro opakované použití nemusí být vyrobeny z ideálního materiálu a při každém doušku do sebe dostáváte škodlivé látky. Je proto dobré porozumět jednotlivým materiálům a podle toho volit.

Polystyrenové kelímky raději odmítněte

Bílý pěnový kelímek sice může být výhodný v tom, že vás ochrání před opařením, bohužel ale není šetrný ani k planetě, ani k vašemu zdraví. Polystyren patří mezi látky, které se ze všech materiálů rozkládají vůbec nejdéle. Vašemu organismu škodí především tak, že se z něj uvolňují dioxiny a styren, které patří mezi karcinogenní látky. Mohou mít nepříznivý vliv například na naši hormonální soustavu. K jejich uvolňování dochází zvláště tehdy, když nápoj obsahuje alkohol nebo tuk, případně když dochází k jeho ohřátí.

Ani plasty nejsou bez potíží

I jiné typy plastů představují potenciální nebezpečí. Jde například o tenký kelímek, bílé víčko, nebo i rádoby odolný termohrnek. Jakmile začne plast po zahřátí nápojem divně zapáchat, určitě byste v konzumaci neměli pokračovat. Znamená to, že není pro tyto teploty určen a může poškodit vaše zdraví.

Pokud byste si chtěli koupit termohrnek z plastu, raději dobře prostudujte jeho složení a určení. Pozor si dávejte zejména na jednu z nejobávanějších látek v plastových nádobách – bisfenol A (BPA). Je prokázané, že je vysoce toxická, ale přesto je tento materiál u nás zakázán zatím jen v nádobí pro kojence.

Přitom je prokazatelné jeho propojení s nádory prsu u žen, s omezením plodnosti u mužů nebo jinými negativními dopady na lidské zdraví. Mění totiž mimo jiné i schopnost těla reagovat na inzulin, takže může přispívat k vzniku cukrovky druhého stupně. Určitě tedy investuje do nádobí označeného jako BPA Free.

Opravdu je z kovu?

Jako méně závadný by se mohl zdát termohrnek z kovu, ale i tady je nutné být na pozoru. Především je nutné si ověřit, z jakého materiálu je doopravdy vyroben. Některé kovové hrnky, plechovky nebo konzervy bývají uvnitř potažené epoxidovou pryskyřicí, která obsahuje obávaný BPA.

Jiné takové výrobky zase mohou mít ve složení až příliš vysoké množství bromu, který naznačuje, že produkt byl vyroben v Číně, pravděpodobně z elektroodpadu. Brom může mít negativní dopady na imunitu, plodnost nebo zdraví jater. Nevěřte tedy tomu, jak produkt vypadá na první pohled – jistotu budete mít jen tehdy, pokud si přečtete, z čeho se hrnek skládá.

Není papír jako papír

Možná si nyní říkáte, že nejbezpečnější volbou bude starý známý papír. Jenže papírové kelímky ve skutečnosti nejsou jen z papíru. Aby nápoj neprosákl, je často kelímek potažený tenkou vrstvou plastu. Z té se vlivem tepla mohou do pití uvolňovat mikroskopické částečky plastů, které pak pijete a ty se hromadí ve vašem těle. To pak může mít přímý vliv na vaši plodnost nebo vznik rakoviny.

Obávané mikroplasty navíc obsahují stopy těžkých kovů, jako je olovo, zinek, chrom či kadmium. Je také jasné, že takový kelímek se nedá dobře recyklovat, jelikož do plastu ani do papíru prostě nepatří – jde tedy o velmi neekologické řešení, které je však aktuálně stále dost populární.

Moderní materiály

V dnešní době se na výrobu kelímků používá třeba i bambus. Je populární především pro svou ekologičnost. Navíc roste neuvěřitelně rychle, a náklady na jeho produkci jsou tak velmi nízké. Bambusové kelímky jsou ale zřídkakdy pouze z bambusu. Většinou obsahují také plasty a různé pryskyřice, které jsou citlivé na zahřátí. Pokud se v takovém kelímku ocitne nápoj teplejší než 60 °C, může se do něj uvolňovat formaldehyd, látka dráždící kůži a dýchací cesty. Rizikem je i melamin, který zase poškozuje ledviny a močový měchýř. Bambusové kelímky tedy zatím mají velký otazník.

Osvědčené materiály

Z porcelánového nebo skleněného hrnku se doma napijete bez obav – a ze stejného materiálu se vyplatí pořídit i cestovní hrnečky a kelímky. Z hlediska dopadu na zdraví jsou vhodnější volbou než plast, ale mohou být náchylnější na rozbití. Dnes se však nabízí i velmi odolné varianty, které bývají chráněny třeba i korkovým obalem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button