CvičeníJídlo a stravování

Prozkoumejte různé somatotypy a najděte ten svůj. Může vám to pomoci v cestě za zdravím i fitness cíli

Koncept somatotypů neboli tělesných typů je oblíbeným rámcem pro pochopení a kategorizaci rozmanité škály lidských postav. Somatotypy, které ve 40. letech 20. století vyvinul americký psycholog William H. Sheldon, v podstatě rozzařují jedince na základě jejich tělesných vlastností a metabolických tendencí, a to celkem do tří hlavních tělesných typů: ektomorfů, mezomorfů a endomorfů. Moderní věda sice uznává, že koncept somatotypů je zjednodušený a že tělo jedince je ovlivněno daleko složitější maticí vlivů včetně genetiky, prostředí a životního stylu, ale pochopení těchto tělesných typů může poskytnout určitý vhled do toho, jak naše tělo reaguje na různé faktory a jak i my sami můžeme našemu tělu lépe porozumět.

Ektomorf

Ektomorfové se vyznačují štíhlou a atletickou postavou. Mají tendenci k vysoké rychlosti metabolismu, díky čemuž je pro ně relativně snadné zůstat štíhlí, i když jedí třeba i relativně méně zdravé potraviny. Ektomorfové mají často jemnější stavbu kostí s úzkými rameny a boky. Jejich svaly jsou obvykle méně výrazné a může pro ně být náročné nabrat svalovou hmotu. To může být mnohými vnímáno jako hendikep, zejména pak jde-li o muže, kteří chtějí nabrat více svalů.

Mezomorf

Mezomorfové jsou často považováni za lidi s dobře stavěnou a svalnatou postavou. Mají tendenci nabírat svalovou hmotu snadněji a rychleji než ostatní somatotypy. Mezomorfové mají obvykle přirozeně vyváženou tělesnou stavbu se širokými rameny, úzkým pasem a relativně nízkým procentem tělesného tuku. Tento tělesný typ je vhodný pro aktivity vyžadující sílu a výkon, jako je vzpírání a sprint. Do jisté míry může být tento somatotyp považován za ideální, protože je takříkajíc „akorát“ a nikde mu nic nechybí, ani nepřebývá.

Endomorf

Endomorfové mají kulatější a měkčí typ těla a mají tendenci snadněji ukládat tuk. Obvykle mají širší kostní strukturu, kulatější obličej a širší boky. Pro endomorfy může být náročnější zhubnout a kontrolovat množství tělesného tuku kvůli pomalejšímu metabolismu. Jejich těla však mají často větší schopnost budovat svalovou hmotu, což může být v kombinaci se správnými cvičebními a výživovými strategiemi výhodné.

Určení vašeho somatotypu

Somatotypy jsou sice vhodným způsobem kategorizace tělesných typů, ale je třeba si uvědomit, že většina lidí nespadá do žádné kategorie přesně. Daleko typičtější je, že mnoho jedinců je kombinací dvou somatotypů, přičemž jeden typ je dominantní a druhý sekundární. Chcete-li určit svůj primární somatotyp, zvažte tyto aspekty:

  • Tvar těla: Prohlédněte si celkově svou postavu. Jste přirozeně štíhlí a těžko přibíráte (ektomorfové)? Máte dobře stavěnou a svalnatou postavu (mezomorf)? Nebo máte kulatější a měkčí vzhled se sklonem k přibírání na váze (endomorf)?
  • Metabolismus: Zamyslete se nad tím, jak vaše tělo reaguje na jídlo a cvičení. Ektomorfové často více jedí, aniž by přibírali na váze, a to díky svému rychlému metabolismu. U mezomorfů může docházet k relativně vyrovnanému udržování hmotnosti. Endomorfové mohou mít s udržením hmotnosti potíže kvůli pomalejšímu metabolismu, takže mohou častěji bojovat s nadváhou a točit se v nekonečném kolotoči diet.
  • Svalová hmota: Zvažte, jak vaše tělo nabírá a ztrácí svaly. Ektomorfové mohou mít potíže s nabíráním svalové hmoty, zatímco mezomorfové budují svaly relativně snadno. Endomorfové často disponují vyšším potenciálem pro rozvoj svalové hmoty.
  • Ukládání tuku: Věnujte pozornost tomu, jak vaše tělo ukládá tuk. Ektomorfové mají obvykle méně tělesného tuku a hůře přibírají na váze. Mezomorfové mají tendenci mít přirozeně nižší procento tělesného tuku. Endomorfové mohou tuk ukládat snadněji, zejména v oblasti břicha.
  • Fyzické schopnosti: Zamyslete se nad svými přirozenými sportovními vlohami. Ektomorfové mohou vynikat ve vytrvalostních aktivitách. Mezomorfům se často daří v silových sportech. Endomorfové mohou vynikat v aktivitách, které vyžadují pomalejší a vytrvalejší úsilí.

Přijetí individuality

Je důležité si uvědomit, že každý člověk je jedinečný. Porozumění jednotlivým somatotypům může poskytnout obecný rámec pro rozpoznání vašeho tělesného typu, ale  je nezbytné si uvědomit, že každý člověk je do značné míry jedinečný. Genetika, životní styl, strava a pohybové návyky hrají významnou roli při utváření charakteristik vašeho těla. Místo toho, abyste se cítili omezeni tím, že máte určitý somatotyp, použijte tyto znalosti jako výchozí bod pro přizpůsobení svých fitness a výživových strategií svým osobním potřebám a cílům. Rozhodně nejde o nějaké negativní předurčení, se kterým nic nenaděláte – takřka vše se dá správnou stravou, cvičením a vhodným nastavením mysli změnit.

Lze somatotyp změnit?

Stanovený somatotyp není jen záležitostí genetiky, ale do značné míry jej ovlivňuje i náš životní styl a návyky.  Do jaké míry hrají roli genetické predispozice ve výsledném somatotypu je dosti diskutabilní a odborníci se na jednoznačné odpovědi zatím neshodují. Je potřeba pamatovat také na to, že převzaté návyky hrají také velmi důležitou roli. Zejména pak výchova a to, co pochytíme z rodiny v našem dětství a dospívání. Každý z nás totiž vnímá jinak “normální četnost pohybu” nebo třeba “normální velikost oběda”. A právě tyto rozdíly pak mohou ve výsledku hrát velmi významnou, ne-li rozhodující roli.

ZDROJ: https://www.everydayhealth.com/fitness/do-you-know-your-body-type/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karl Solano: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-zena-sport-uces-2780762/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button