Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Překvapivá fakta, která možná o cholesterolu nevíte

Také pravidelně slýcháváte, že máte vysoký cholesterol, je nutno se na něj zaměřit, snížit jeho hladinu, protože je to pro vás a váš život nebezpečné. Bohužel je tomu tak, cholesterol je látka tukové povahy, která je nezbytná pro lidské tělo. Je součástí každé buňky. Zčásti se na vytváření cholesterolu člověk podílí sám, zčásti jej ovlivňuje skrz potraviny, které konzumujete. V lidském těle je nutno udržet správný poměr v krvi a trávicím systému. Je-li jeho hladina vysoká, pak se usazuje na stěnách cév a to ve formě aterosklerotického plaku.

hamburger, hranolky

Ucpávání cév

Jde o velmi nebezpečný projev, když se cévy ucpávají, je to špatně, protože orgány, které cévy vyživují, mohou v nejhorším případě odumřít. V těle se cholesterol přenáší pomocí lipoproteinů, ty se skládají z tuků a bílkovin. Rozeznáváme v podstatě dva cholesteroly, ten dobrý, tedy HDL a ten špatný, tedy LDL.

Jsou-li lipoproteiny převážně tukové, pak se mohou negativně podílet na cévní stěně. Jde-li o ten dobrý cholesterol, pak jsou lipoproteiny převážně bílkovinné, ty částečně odstraňují přebytečný cholesterol z cév do jater. Když se hladiny zvýší, pak je nutno začít tento problém řešit. Může za to nejčastěji nevhodná strava, obezita, nadváha, dědičné sklony. Možná existují fakta, která o cholesterolu ještě nevíte.

Vysoký cholesterol může být dědičný

Spousta lidí nevěří, že genetické faktory jsou velmi častou příčinou vysokých hladin LDL, tedy špatného cholesterolu a triglyceridů. Velmi vzácně se stav nazývá familial hypercholesterolemia a projevuje se velmi vysokým cholesterolem. Tento problém je nutno začít řešit, vyžaduje to agresivní léčbu.

I děti mohou mít vysoký cholesterol

Plak, který se objevuje v tepnách, se může začít objevovat v dětství a může postupovat až do dospělosti. Doporučuje se, aby všechny děti ve věku deseti let je nutno začít kontrolovat. Jestliže vaše děti trpí rizikovými faktory jako například srdeční onemocnění, může lékař doporučit raději vyšetření, které odhalí, jak na tom děti jsou.

Nasycené a trans-tuky jsou důležitější

Váš příjem cholesterolu v krvi zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, ale ne tak, jako váš příjem nasycených tuků a trans-tuků. Cholesterol s nasyceným tukem, tak i „dietní“ cholesterol se nachází v potravinách jako maso, drůbež nebo mléčné výrobky.

Hubnutí může mít vliv na hladinu cholesterolu

Máte-li nadváhu, pak to jde ruku v ruce s vysokým cholesterolem v krvi. Nadváha se pojí i s dalšími nepříjemnými zdravotními problémy. Jestliže zhubnete pár kilogramů, změní se také hladina cholesterolu a vaše celkové zdraví.

U žen po menopauze se hladina cholesterolu často zvyšuje

Před menopauzou má většina žen celkově stabilní hladinu cholesterolu, obvykle je nižší než u mužů stejného věku. Ovšem po menopauze mohou hormonální změny způsobovat zvýšení LDL cholesterolu a pokles HDL cholesterolu.

Malé hrbolky na kůži mohou být známkou vysokého cholesterolu

Malé hrbolky na pokožce se mohou objevovat častěji u lidí, kteří mají vyšší hladinu cholesterolu, vysoké hladiny lipidů v krvi a u starších lidí. Obvykle se objevují na loktech, kolenou nebo rukou, ale není výjimkou, že se objevují kdekoliv na těle.

Velmi nízký cholesterol může zvýšit zdravotní problémy

Výzkumy, které probíhaly, ukázaly, že vysoký cholesterol je pro tělo velmi nebezpečný, má vliv na funkce těla a podobně. Ovšem také velmi nízká hladina cholesterolu může mít vliv na některé zdravotní problémy. Může mít vliv například na některé typy rakoviny, na deprese a celkově může působit na těhotenství. Těhotná žena, která má nízkou hladinu cholesterolu, může předčasně porodit a miminko může mít nízkou porodní hmotnost.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button