Jídlo a stravováníNávod

Nudíte se v karanténě? Zapomeňte na pečení a vyrobte si domácí sýr

Možná už se doma začínáte trochu nudit. Ze začátku bylo hezké, že jste mohli koukat na seriály nebo se beztrestně válet na gauči, a ještě si říkat, že vlastně děláte všechno správně. Jak ale čas plyne i na věčné lenochy přichází nuda. Hitem posledních dní je vlastní chleba nebo houstičky, cvičení jógy a samozřejmě se nesmí zapomenout tohle všechno sdílet na sociálních sítích. Buďte tedy přeci jen trochu inovativní a vytvořte si něco jiného – co takhle domácí sýr? Zvládnete ho, i pokud jste úplný začátečník.

Pět surovin a máte hotovo

Pro přípravu domácího sýru budete potřebovat jen pět surovin, ale když je jich jen tak málo, musí se o to více dbát na kvalitu. Pro jednou tedy nešetřete a kupte skutečně kvalitní produkty, které dodají vašemu finálnímu výrobku tu správnou chuť a konzistenci. Mléko pořiďte to nejtučnější – hledejte ideálně to farmářské s obsahem 4,2 % tuku. Pokud nebude přímo od mlékaře, pak jistě bude pasterizované. To vadit nemusí, ale v žádném případě nepochodíte s mlékem trvanlivým.

Dále budete potřebovat čerstvý tvaroh, je to druhá klíčová ingredience. Nejlepší službu vám udělá obyčejný tučný tvaroh ve vaničce, ale lze použít i jakýkoli farmářský či ten na strouhání. V takovém případě však musíte pracovat s vyšším časem na přípravu, protože tvrdý tvaroh je potřeba lépe zpracovat. Zbylé tři přísady jsou sůl, jedlá soda a máslo – nehraje roli, jestli je stolní nebo čerstvé, hlavně musí mít klasický obsah tuku, tedy alespoň 82 %.

V jakém poměru budete ingredience potřebovat:

  • 500 ml tučného mléka
  • 500 g tučného tvarohu
  • lžička soli
  • lžička másla (pro roztíratelný sýr je třeba celá lžíce)
  • lžička sody

Jak postupovat?

Do hrnce nalijte mléko, přidejte tvaroh a pomalu jej rozmělněte na menší hrudky. Není však nutné jej rozmíchávat zcela na kaši. Pomalu mléko zahřívejte na malém plameni, až se tvaroh začne rozdělovat na bílé hrudky a žlutou vodu, neboli syrovátku. Tento proces je velmi rychlý, zabere maximálně tři až pět minut. Směs pak nechejte ještě asi minutu probublávat. V mezičase si nachystejte vhodnou formu. Může to být prakticky cokoliv od silikonových formiček až po zapékací misku – záleží, zda chcete menší porce sýra nebo jednu velkou hroudu. Formu je nutné vyložit potravinářskou fólií, aby se sýr lépe vyklápěl.

Nyní se vám bude hodit děrovaná naběračka, s pomocí které sesbíráte z povrchu směsi sražený tvaroh. Hrudky dejte okapat do cedníku. Jestli se vám s tím nechce babrat, můžete obsah hrnce přelít přes síto a jednoduše tak oddělit syrovátku a sýřeninu. Nemusíte vymačkávat všechnu přebytečnou vodu, postačí, pokud bude v sítku pevná hrudkovitá hmota. Kalná žlutá tekutina je syrovátka. Ta se může hodit například k zadělání kynutých těst, při výrobě chleba z kvásku nebo jen tak na pití. Je to skutečně mimořádně zdravý produkt, takže jej nevyhazujte a využijte dle potřeby.

Obsah cedníku nyní vyklopte do čistého hrnce, přidejte sůl, sodu a máslo a na mírném plameni zahřívejte za neustálého míchání. Směs se začne brzy tavit, takže nikam neodcházejte a hrnec neustále hlídejte. Poté míchejte dále ještě asi minutu, než bude sýr opravdu hladký a bez hrudek.

Fantazii se meze nekladou

Nyní máme sýr natavený a můžeme jej dle libosti ochutit. Nebojte se experimentovat s různými chutěmi.  Za stálého míchání můžeme přidat nakrájená sušená rajčata, olivy, bylinky či nahrubo drcený pepř. Když máme sýr hezky hladký a žlutý, je načase přelít jej do formičky. Sýr poté stačí nechat vychladnout, vyklopit a může se podávat! Po zhruba hodině už má svou finální konzistenci, ale snazší krájení na tenčí plátky podpoří alespoň dvouhodinový pobyt v lednici (samozřejmě přikrytý fólií, aby nenatáhl pachy a neoschl). Nechte si chutnat!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button