Spolupráce

Co jste o mandlích ještě nevěděli? Přesvědčíme vás, že stojí za to je konzumovat

Máte rádi mandle? Tyto sladké plody jsou skvělou součástí zdravé stravy, a pokud můžete, měli byste si je dopřávat třeba denně. Možná ale o nich neznáte spoustu zajímavých faktů. Ty vás přesvědčí o tom, že jíst mandle se vyplatí.

Ořech neořech

V prvé řadě je třeba upozornit na to, že z botanického hlediska se vlastně nejedná o ořechy, byť je do této kategorie běžně řadíme. Jde vlastně spíše o jadérko v pecce, ale na vlastnostech mandlí to nic nemění. Obsahem živin a látek jsou ořechům velmi podobné, takže není třeba jejich běžné zařazení měnit.

Není mandle jako mandle

Možná si myslíte, že mandle je prostě jen jedna, ale to jste na omylu. Ve skutečnosti se aktuálně pěstuje více než 30 komerčních odrůd a několik z nich bylo dokonce vyšlechtěno i u nás. Mandle se od sebe liší nejen velikostí, tvarem a barvou, ale také dobou dozrávání nebo chutí plodů. Proto se také každá odrůda hodí k trochu jinému účelu.

Mandloňový sad u nás

Pokud máte cestu na jižní Moravu, rozhodně nevynechejte mandloňový sad, který se nachází v Hustopečích nedaleko Břeclavi. Je to skutečný unikát, neboť jde o jediný mandloňový sad ve Střední Evropě. Pokud chcete vidět krásně rozkvetlé stromy, je třeba se sem vydat začátkem jara.

Mandle mají dlouhou historii

Lidstvo zná mandle už skutečně dlouho. Dokonce se tvrdí, že mandlovníky byly jedny z prvních stromů, které člověk záměrně pěstoval. Různé analýzy mimo jiné potvrdily, že se ve Středomoří pěstovaly už v době bronzové.

Umí i ublížit

Mandle dělíme na dvě skupiny – hořké a sladké. Hořké mandle jsou jádra původních divokých odrůd, a právě ony obsahují asi 5 % látky zvané amygdalin. Tato látka se mimo jiné nachází také v jadérkách meruněk. Amygdalin je sám o sobě neškodný, v těle se ale po rozžvýkání přeměňuje na kyanovodík, který může být ve vyšších dávkách opravdu nebezpečný. Konzumace více než dvaceti hořkých jader dokonce může dospělého člověka ohrozit na životě. Není však třeba panikařit – dnešní mandloně pěstované v sadech již tuto látku neobsahují a jejich konzumace je tedy zcela bezpečná.

Prospívají celému tělu

Jsou úžasným zdrojem široké škály minerálních látek, k nimž můžeme zařadit například mangan, hořčík, měď, vápník a fosfor. Zejména prospěšná je konzumace slupky mandlí, neboť obsahuje spoustu vlákniny, která napomáhá ke správnému trávení. Dále v mandlích najdete spoustu vitamínu E, což je velmi prospěšný antioxidant, který zamezuje ukládání cholesterolu v tepnách a podporuje zdraví celého kardiovaskulárního systému. I jen hrst mandlí denně vám může dodat dostatek vitamínů a minerálů. Dejte si však pozor na jejich kalorickou hodnotu. Obsahují hodně tuků, a proto je potřeba konzumovat je střídmě.

Kde mandle koupit?

Zkuste online obchod pro vaše zdraví Nutsman. Koupíte zde nejen mandle, ale také širokou nabídku dalších ořechů a zdravé výživy.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button