Péče o těloZdravé tipy

Suchátka jako největší nebezpečí pro váš sluch? Za to, že hluchneme, mohou jiné vlivy

Když se dnes rozhlédnete po ulicích, v hromadných dopravních prostředcích nebo i na sportovištích – co je typickým doplňkem mladé generace? Jako první vás jistě napadne mobil, ale to není vše. Stejně tak má většina v uších sluchátka. Je vám to povědomé nebo to možná děláte sami? A zamysleli jste se někdy nad tím, zda si tak vlastně neničíte zdraví?

Víme, která sluchátka byste měli používat, pokud chcete svůj sluch šetřit co možná nejvíce a dožít se stáří bez naslouchátka.

Oblíbené pecky? Na ty si dávejte pozor největší

Pecky jsou vůbec nejlevnější typ reproduktorů, k přehrávači nebo mobilu vám je většinou rovnou přibalí. To je také jeden z důvodů, proč je většina, nejen mladých používá vůbec nejčastěji. Kvalita zvuku z nich ale není příliš dobrá, jelikož dobře neizolují a často musíte používat velmi vysokou hlasitost, abyste vůbec něco slyšeli. Váš ušní bubínek ale dostává pěkně zabrat – a bez následků to rozhodně nebude. Pokud už tedy pecky, pak jedině ty kvalitní, které mají i dobrou izolaci. A pokud možno, užívejte je jedině na sport, kdy jsou jiná sluchátka nepraktická. Jindy dejte přednost raději jiné variantě.

Pecky se hodí například pro jogging. Je však na místě pamatovat i na svou bezpečnost. Mnoho lidí, kteří jsou ohlušeni hudbou, zcela ignoruje nebezpečí třeba v silničním provozu. Cyklista, bruslař nebo běžec se sluchátky sice částečně slyší, má ale zkreslený odhad vzdálenosti. Pecky navíc nejsou vidět, takže ani řidič neočekává, že ho chodec či cyklista nemusí slyšet a může mu nenadále vstoupit do vozovky.

Špunty: Stále žádná sláva

Takzvaná in-ear sluchátka mají silikonové nebo pěnové nástavce, které se zasouvají přímo do zvukovodu. Tato sluchátka se pyšní velmi dobrým zvukovým těsněním, takže hudbu i mluvené slovo můžete slyšet skutečně v dobré kvalitě. Samozřejmě ale, v některých situacích může být dokonalá izolace nebezpečná. Opět hrozí nebezpečí v silničním provozu nebo jindy, kdy by vás sluch upozornil na blížící se problém. Přesto lze obecně špunty oproti peckám spíše doporučit. Díky lepší izolaci, nemusíte na hlasitosti tolik přidávat a váš sluch vám za to bude vděčný. Sluchátka ale určitě nenoste celý den a dejte uším také někdy odpočinout.

Mušle: Velká sluchátka jsou nejlepší volbou

„Velká“ sluchátka, která leží zvenku na uchu, se obvykle vyrábějí ve dvou provedeních. Ta otevřená bývají vyráběna ze zvukově propustného materiálu (a na vnější straně je viditelná mřížka nebo dírkování), což má stejné výhody i nevýhody jako pecky. Na rozdíl od nich ale nejsou umístěna přímo uvnitř zvukovodu, a akustický tlak v uchu je tak menší. Zavřené mušle (bez mřížky nebo dírkování na vnější straně) dobře zvukově izolují, ale umožňují lépe reagovat i na vnější podněty Obecně se tedy dá říci, že spojují výhody předchozích typů a měly by být tedy preferovanou variantou i pro vás. Ze zdravotního hlediska je to jednoznačně nejlepší volba.

Ztráta sluchu hrozí každému

Podle statistik už špatně slyší až každý desátý Západoevropan. Navíc se situace stále zhoršuje a může se tedy stát, že problémy se sluchem budou běžnou součástí našeho života. Vinit za to jen sluchátka by ale bylo pošetilé a nespravedlivé. Je jasné, že jsme dlouhodobě vystavováni hluku, který není pro naše tělo přirozený. Jde také o zvuky dopravy, televize, mixéru, pračky atd. To vše na naše ušní bubínky působí dennodenně.

Chtěli byste vědět, jak na tom jste? Testování sluchu je poměrně složité vyšetření, které ale může provést lékař se specializací ORL. I pokud se vám ale k lékaři nechce, můžete si udělat představu, jak na tom jste – na internetu ale lze najít celou řadu on-line testů, které si můžete udělat z pohodlí vašeho domova. Zjistíte třeba to, jak rozumíte slovům na pozadí hluku nebo jaké frekvence jste schopni slyšet.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button