OstatníZdravé tipy

Odhalit rakovinu jen z vašeho dechu? Brzy to zřejmě bude možné

Zní to trochu jako sci-fi? Naopak, je to realita, která možná brzy bude zachraňovat životy tisíců lidí. Právě probíhá řada klinických studií, které pracují na vývoji přístroje, jenž bude schopný rozpoznat rakovinné bujení z vašeho dechu.

Postup by měl být naprosto jednoduchý – jen dýchnete do přístroje podobného alkohol testeru a ten vám během pár minut odpoví na otázku, zda ve vašem těle existují buňky rakoviny.

Výzkumníci tvrdí, že tento revoluční přístroj by měl být schopný odhalit několik nejrozšířenějších typů rakovin. Jistě si dokážete představit, jak by takový vynález zcela proměnil způsob léčby a odhalování rakoviny. Mohl by být úplně jednoduše součástí běžné preventivní prohlídky.

Jak to funguje?

Vysvětlit fungování takového složitého mechanismus není nic jednoduché, ale alespoň zjednodušeně se o to pokusíme. V dechu lidí je možné již velmi brzy po vzniku rakovinného bujení detekovat tzv. VOC, sloučeniny, které mají jiné složení než u zdravého člověka.

Přístroj je schopen tuto změnu zaznamenat a vyhodnotit a na základě celé řady parametrů také rozhodnout, o jaký typ rakoviny se jedná.

Výzkum

Na vzorku 1500 lidí bude proveden dvouletý výzkum, který má za cíl nový přístroj otestovat v reálných podmínkách. Výzkumu se mají zúčastnit jak onkologičtí pacienti v různých stádiích své choroby, tak i lidé s odlišnými nemocemi a i zcela zdraví pacienti.

Teprve tento test prokáže, zda je přístroj opravdu schopen detekovat to, co slibuje. Pokud by dvouleté sledování proběhlo úspěšně, existuje šance, že již za několik let by tento přístroj mohl být lékařům k dispozici. I kdyby se neosvědčil ve všech zmíněných funkcích, stále je velká pravděpodobnost, že bude moci být používán k odhalení alespoň určitého typu rakoviny.

Rakovinné bujení

Existuje velké množství různých druhů rakovinných buněk. Všechny jsou odlišné, ale nesou si jisté společné jmenovatele, díky nimž je možné rakovinu odhalit na základě obecných testů.

Je však zřejmé, že přístroj, který měření hodnot provádí z dechu pacienta, bude schopný nejlépe detekovat rakovinu, která je s dýchacím ústrojím úzce spjata. Nejvíce tedy tento přístroj očekávají lékaři zabývající se rakovinou plic, krku nebo žaludku.

Přístroj si neklade za cíl nahradit tradiční metody odhalování rakoviny. Spíše má sloužit jako první signál, který praktického lékaře upozorní na možné potíže a pacienta tak může odeslat na další a přesnější vyšetření.

Možné překážky

I sami lékaři pracující na vývoji dechového analyzátoru přiznávají, že jeho vývoj čelí řadě překážek a otázek. Mezi odborníku například nepanuje shoda v tom, zda lze dle VOC skutečně detekovat rakovinu a nebo se jedná pouze o příznak jakékoliv choroby.

Nejsou si také jisti, jak bude přístroj reagovat při snaze o detekci druhů rakovin, které nesouvisí s dýcháním ani krevním oběhem. Není jisté, že bude vůbec schopný rakovinné bujení odhalit.

Mimo to je velkým otazníkem také cena přístroje. I kdyby opravdu fungoval, jen stěží si ho bude moci běžný praktický lékař dovolit. Stále tedy bude takové testování záležitostí pouze velkých zdravotních středisek, které na takovou investici mají prostředky. Potřebná péče a prevence se tedy nestane o nic dostupnější, než je nyní.

Se všemi těmito otazníky se budou muset výzkumníci vypořádat. A my můžeme doufat, že se jim je podaří vyřešit co nejrychleji a co nejlépe. Aby rakovina měla zase jednou sobě rovného oponenta.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button