Jídlo a stravování Péče o tělo Přírodní léčba Zdravé tipy

Cukrovka a sýr. Co mají společného? Vědci provedli novou studii

Jana H.
Napsáno Jana H.

Cukrovka a sýr spolu zdánlivě nesouvisí. Diabetici mohou sýr většinou bez potíží konzumovat, jelikož neobsahuje cukr, ale že by měl tento mléčný výrobek na průběh nemoci nějaký vliv, o tom se doposud nemluvilo.

Vědci ale nyní provedli výzkum, který prokázal u krys zlepšenou citlivost na inzulín poté, co snědly sýr. Tato skutečnost by mohla naznačovat, že sýr by mohl být pro diabetiky dokonce prospěšný a mohl by zlepšovat průběh jejich nemoci.

Civilizační choroba, která se si často bere i životy

Podle statistik trpí cukrovkou stále více lidí a je dokonce považována za sedmou nejčastější příčinu smrti. Důvod je zřejmý – nezdravý životní styl, strava bohatá na cukry a nedostatek pohybu. Nárůst cukrovky tedy není nijak překvapivý, ale rozhodně je alarmující.

Vědci tedy v posledních letech intenzivně pracují na vývoji nových metod, léků a postupů, jak cukrovku léčit a také usilují o osvětovou kampaň, která by lidi naučila správně se stravovat a celkově žít zdravěji.

Sýr jako pomocník?

Podle výše zmíněného výzkumu provedeného na krysách se zdá, že sýr dokáže výrazně zlepšit schopnost zpracovávat přijatý cukr a regulovat jeho výkyvy v krvi.

Bohužel, ani tento test nemá své „ale“. Prvním z nich je to, že test byl proveden na zvířatech, což samo o sobě nikdy nic nedokazuje. Ačkoliv je řada procesů v lidském těle velmi podobných těm, které mají třeba myši nebo krysy, nelze z těchto výsledků usuzovat, že to bude stejně fungovat i u lidí.

Druhým, a mnohem významnějším, problémem je, že výzkum byl financován mimo jiné i společností, která vyrábí sýry. Nezdá se tedy, že by výsledky mohly zůstat zcela neovlivněny. Nelze říci, že by tím pádem byl celý výzkum nevěrohodný. Koneckonců, nevíme, do jaké míry byl výzkum sýrařskou společností financován, ale je to minimálně něco, nad čím je nutné se zamyslet. A to nejen ve vztahu k tomuto konkrétnímu výzkumu.

Existují jiné důkazy?

Pokud si nemůžeme být jistí objektivitou některé ze studií, je nejlepším řešením pokusit se nají si k tématu i jiné výzkumy. A v dnešní době se již prakticky nemůže stát, že by nějaká oblast zůstala zcela nedotknuta. Vždy najdete alespoň něco.

A v případě sýru a cukrovky tomu není jinak. Podobný výzkum už byl dříve proveden evropskými vědci a tentokrát byl zcela financován evropským fondem pro vědu. Výsledky se týkaly nejen sýra, ale i dalších mléčných výrobků. A závěry nejsou tolik fascinující. Bylo zjištěno, že konzumace mléčných výrobků nemá na zpracování cukru v těle prakticky žádný vliv. Mezi zkoumanými účastníky výzkumu byly drobné odchylky, ale těžko lze z této studie sýru přisuzovat nějaké mimořádné účinky.

Nechceme tuto studii šmahem zavrhnout, protože výsledky mohou být ovlivněny i druhem sýru nebo konkrétním typem cukrovky a koneckonců i samotnými krysami. Přesto je ale zřejmé, že nad podobnými výzkumy by se člověk měl vždy na moment pozastavit a zjistit se i o celé věci trochu více informací.

Jíst sýr nebo nejíst?

Pokud tedy trpíte cukrovkou, asi očekáváte jasné ano nebo ne. Tak jednoduché to bohužel nebude. Sýr klidně jezte, ale ne kvůli tomu, abyste si vyléčili cukrovku, to pravděpodobně nebude fungovat.

Nelze ale popřít jeho jiné pozitivní účinky, které se určitě vyplatí využít:

  • obsahují vápník
  • neobsahují cukr
  • jsou zdrojem bílkovin
  • pokud zvolíte přírodní nezrající sýry, můžete se těšit i na přísun zdravých tuků
  • pozor na tavící soli v tavených sýrech
  • vyhněte se příliš tučných sýrům jako je hermelín či brie

O autorovi

Jana H.

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.