Jídlo a stravováníZdravé tipy

Honí vás po jídle mlsná? Takhle by mělo vypadat jídlo, které vás skutečně zasytí

Také se vám stává, že se najíte, ale do hodiny máte už zase chutě a nevíte, co byste dřív „slupli“? Není to nic neobvyklého – podobné problémy trápí spoustu lidí. Přitom ale není potřeba tímto trpět – často stačí jen upravit své stravování a je po problému. Nejlepším řešením je takovému stavu předcházet, protože v momentu, když už vás honí mlsná, je dost složité odolat čokoládové tyčince. Jak na to? Pomůže vám plánování a volba těch správných potravin. Jak si sestavit takové jídlo, které vás zasytí na dlouhou dobu a dodá vám vše potřebné?

Hlavní pomocníci – bílkoviny a vláknina

Když se řekne syté jídlo, možná si většina z nás představí vepřo knedlo zelo nebo řízky s bramborovým salátem. Ve skutečnosti tyhle potraviny ale nejsou zrovna ideální volbou, jak bojovat proti chutím. Jedná se zpravidla o tučná jídla, která ale nemají potřebnou rovnováhu živin. Pro kontrolu chutí se budou více hodit jídla, která sice zasytí, ale současně neobsahují příliš mnoho kalorií.

V prvé řadě by takové jídlo mělo mít vysoký obsah bílkovin. Ty jsou v tomto ohledu vůbec nejdůležitější, protože mají ze všech živin nejvyšší schopnost zasytit.

Dále je nutné mít na paměti vysoký obsah vlákniny. Do těla přináší jen velmi málo kalorií, ale současně podporuje zasycení. Jídlo s vlákninou se tráví pomaleji a máme tedy daleko delší dobu pocit, že jsme plní a nic nám nechybí.

Můžou pomoci i tuky?

Tuky jsou ve stravě nezastupitelné a jejich dostatečný příjem je pro celkové zdraví také nesmírně důležitý. Jenže musíme s nimi zacházet opatrně – jinak hrozí přibírání na váze. 

Tučná jídla jsou sice sytá, ale obsahují také hodně kalorií. V porovnání s bílkovinami nebo vlákninou nemají tuky takovou sytící schopnost, a proto se na ně nedá sázet, pokud si chceme držet štíhlou linii a stále netrpět hladem a chutěmi.

Sacharidy ano, ale ty komplexní

Sacharidy ve stravě obecně dělíme na jednoduché a komplexní. Jednoduché sacharidy se nachází například v ovoci, ovocných šťávách, džusech nebo v cukrem doslazovaných potravinách. Ty složené se vyskytují ve formě škrobů v obilovinách, bramborách či těstovinách. Abychom se cítili sytí, je lepší preferovat zejména sacharidy složené, jelikož se déle tráví, a navíc mají často také vlákninu.

Zdravá jídla, která zasytí

Zkuste se inspirovat následujícími tipy na zdravá a chutná jídla, která vám dodají energii, zasytí váš žaludek a podpoří vaše snahy o štíhlou linii. Můžete se spolehnout, že po těchto jídlech vám nebude těžko, ale ani za hodinu nebudete mít hlad.

Ovesná kaše s tvarohem, ovocem a ořechy 

Ovesná kaše patří mezi vynikající zdroj živin. Obsahuje totiž vysoké množství vlákniny včetně tzv. beta-glukanů. To jsou látky, které mají pozitivní vliv na glykemickou kontrolu a hladinu cholesterolu v krvi. Když k tomu přidáte ještě tvaroh, který je zdrojem kvalitních bílkovin a ovoce s ořechy, je to ideální jídlo do startu dne, které vám dodá energii až do poledne.

Celozrnná bageta se šunkou a zeleninou 

Pečivo bývá při redukci hmotnosti často považováno za nevhodné a nezdravé, to ale neplatí, pokud si pořídíte skutečně kvalitní celozrnnou bagetu. Taková varianta je bohatá na obsah vlákniny a dalších mikroživin. Kvalitní zdroj bílkovin je zajištěný výběrovou šunkou, která by měla obsahovat vysoké procento masa a minimum přidaných látek a soli. Zeleniny si můžete dopřát kolik chcete, je to skvělý zdroj vlákniny, která vás zasytí.

Salát s tofu a celozrnným pečivem

Zeleninový salát sám o sobě většinou nepostačí k pokrytí kalorického příjmu na oběd či večeři. Je tedy potřeba jej doplnit vhodnými surovinami, které zajistí, že se pořádně najíte a dlouho vás nebude honit mlsná. Do salátu tedy přidejte například tofu, které zajistí dostatek bílkovin, sacharidů a tuků. K tomu ještě kousek celozrnného pečiva a máte hotové hlavní jídlo, které chutná a je zdravé.

Pečený pstruh s bramborami a zeleninou 

Pstruh je vynikající sladkovodní ryba. Rybí maso bychom si měli dopřát pravidelně, jelikož obsahuje nepostradatelné omega-3 mastné kyseliny. Když jej doplníte bramborami a zeleninou, jedná se o skvělou kombinaci, která je chutná i nutričně bohatá.

Hovězí na houbách s rýží 

Možná vám to připadá jako nějaké jídlo ze školní jídelny, ale jsou to jen předsudky. Hovězí maso je ideální součástí dietního jídelníčku – pokud jej tedy nechcete podávat s knedlíkem a smetanovou omáčkou. Houby jsou zase dobrým zdrojem vlákniny a jako jeden z mála rostlinných zdrojů obsahují vitamín D v relativně vysokém množství.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button