Jídlo a stravováníZdravé tipy

Poruchy příjmu potravy. To není jen anorexie a bulimie

Když se řekne porucha příjmu potravy, asi každý si představí neduživou vyhublou dívku, která buď odmítá jíst nebo si záměrně strká prst do krku. To je ale hodně zkreslená a neúplná představa. Poruchy příjmu potravy zahrnují celou řadu různých onemocnění, které souvisí s jídlem a normálním stravováním.

Navíc nejde o nějaký módní trend, který si mladé nezkušené dívky vlastně způsobují samy, aby na sebe upoutaly pozornost. Jedná se o skutečná onemocnění, která je třeba brát zcela vážně a v žádném případě je nezlehčovat nebo snad nepovažovat za výmysl.

Je pravdou, že poruchy příjmu potravy se významně rozšířily v posledních letech, kdy řada lidí žije ve velkém blahobytu a rozhodně si nemohou stěžovat na nějakou nouzi v rámci zabezpečení dostatku kvalitní stravy. Svůj podíl na tom samozřejmě nese společenský tlak a normy, které vyžadují naplnění jistého ideálu, který je ale vysoce univerzální a uniformní a nerespektuje odlišnosti jednotlivých lidí. Pro mnohé jedince je pak dost náročné žít v takovém světě, kde jsou neustále posuzováni a hodnoceni dle svého vzhledu.

Jiné poruchy ale vůbec nesouvisí s hubnutím a jedná se ryze o nemoc, která nemusí mít žádný vnější spouštěč. V každém případě je třeba této oblasti věnovat zvýšenou pozornost a nepodceňovat včasnou diagnostiku a léčbu.

Příznaky poruch příjmu potravy

Proč jsou poruchy příjmu potravy tak nebezpečné? Ve většině případů jde o to, že v důsledku poruchy tělo dlouhodobě nepřijímá dostatečné množství živin, vitamínů a minerálů, které jsou zcela nezbytné pro jeho normální funkce. Tělo pak může začít kolabovat, některé orgány jsou zcela neúměrně namáhány a v konečném důsledku to může vést k trvalému poškození některých funkcí nebo procesů.

Člověka, který trpí poruchou příjmu potravy, můžete poznat díky mnoha různým příznakům. Mezi nejčastější patří:

  • růst drobného ochlupení po celém těle
  • hrubý hlas
  • suchá a bledá kůže
  • zkažené zuby
  • lámavé nehty
  • neustálý pocit zimy a chladu
  • a samozřejmě ztráta hmotnosti

Příčiny

Proč vlastně poruchy příjmu potravy vznikají? Dá se jim nějak předcházet? Můžete sami za sebe udělat něco, aby se nedotkly vašich dětí nebo vašich blízkých?

  • Jednou z nejčastějších příčin je dědičnost. Ano, řada těchto poruch se přenáší geneticky. Pokud tedy máte v rodinné anamnéze podobné onemocnění, je na místě být u svých dětí i u sebe mimořádně na pozoru a sledovat byť i jen drobné příznaky.
  • Může se také jednat o poruchu produkce jistých hormonů. Pokud je narušena produkce serotoninu nebo dopaminu, může být vyhodnocovaní některých signálů špatné, a v důsledku toho mohou vznikat potíže s příjmem potravy.
  • Typickým důvodem jsou také veškeré nervové potíže, stres, tlak, šikana a další psychicky náročné zkušenosti.
  • Sociální tlak je sice uveden až jako poslední příčina, ale hraje roli prakticky opři každé poruše příjmu potravy. I pokud si myslíte, že se vás tento problém netýká, opak je pravdou. Tlak společnosti a společenské očekávání působí úplně na každého bez výjimky.

Mezi nejčastější poruchy příjmu potravy patří dobře známá anorexie a bulimie, ale i další méně známé poruchy:

Záchvatové přejídání

Tato porucha je charakteristická nekontrolovatelným záchvatovým přejídáním. Tito lidé často naráz spořádají obrovské množství potravin, ale poté trpí nejen fyzickými následky, ale také velkými výčitkami a nenávistí k vlastnímu tělu.

Často poté zase nastoupí na hladovku, aby přejídání vykompenzovali, nebo začnou zcela neúměrně cvičit, a nakonec se dostanou do nekonečného cyklu, kdy se jednotlivé fáze jen pořád dokola opakují.

Pica

Jedná se o méně častou poruchu, kdy lidé konzumují věci, které nejsou k jídlu určeny. Často jde třeba o hlínu, sníh, led, papír, plasty a další. Samozřejmě takové chování je zdravotně velmi závadné a dřív nebo později může vést k vážným následkům. Lidé si tak často naprosto zlikvidují normální zažívání a metabolismus a někdy se také nedopatřením otráví.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button