Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Top 8 přínosů zázvoru pro lidské zdraví

Zázvor je velmi dobře známý, jde o osvědčené koření, které je široce využíváno po celém světě. Je součástí rostlin, kam se zahrnuje kurkuma nebo také kardamom. Ve starověkých čínských a indických textech byla zmínka o zázvorovém toniku jako o silném léku. Zázvor obsahuje silný fytochemický gingerol. Kořen zázvoru obsahuje asi 115 různých chemikálií, mají terapeutické účinky, které pocházejí z gingerolu. Mají velmi silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Přinášíme vám osm skvělých přínosů pro lidské zdraví. Jaké to jsou?

Umí zmírnit bolest

Zázvor je velmi silná bylina, která obsahuje přírodní látky. Tyto látky pomáhají snižovat záněty a působí jako přírodní lék na bolest. Studie publikovaná v časopise Journal of Arthritis zjistila, že jen malé množství zázvoru je účinnější při snižování bolestivých příznaků a zánětů než běžné léky proti bolesti. Gingerol působí na vaniloidní receptory, které se nachází v senzorických nervových zakončeních. Výzkumníci zjistili, že gingeroly přímo ovlivňují bolest a mírní záněty, které koneckonců také působí bolesti.

Zlepšuje trávení

V trávicím systému se může objevit nemoc jako například infekce, střevní záněty nebo se v něm objevují další toxiny, které zapříčiní, že špatně pracuje. Pokud trpíte některými varovnými příznaky střevního zánětu (psoriáza, akné, ekzém, zácpa, plynatost a podobně) je dobré využít zázvor. Má protizánětlivé účinky a umí podpořit trávicí trakt. Zázvor má nebiotický obsah, rostlinnou vlákninu, která umí podpořit dobré bakterie v zažívacím traktu.

Mozkové a srdeční choroby

Každodenní konzumace zázvoru pomáhá udržovat ty největší zabijáky na planetě dál o vašeho těla. Kořen zázvoru napomáhá snížit hladinu cholesterolu, brání tvorbě krevních sraženin zvláště pak, když zázvor konzumujete s jinými superpotravinami jako cibule nebo česnek.

Plísňové infekce

Studie Carleton University zkoumala 29 různých rostlin a ukázalo se, že extrakt ze zázvoru je nejúčinnější při likvidaci plísní. Tyto plísně mohou být extrémně odolné vůči konvenčním lékům. Proto smíchejte několik kapek esenciálního zázvorového oleje s tea tree olejem a lžičkou kokosového oleje. Tuto směs aplikujte třikrát denně.

Protinádorové přínosy

Studie naznačují, že gingeroly jsou velmi silné. Aktivní fytochemikálie v zázvoru jsou prospěšné proti rakovinným buňkám. Vědci z University of Minnesota potvrdili, že tří týdenní konzumace gingerolů snížilo růst kolorektálních rakovinných buněk. Výzkumníci z University of Michigan potvrdili stejné výsledky s rakovinou vaječníků.

Vynikající lék na nevolnost

Zázvor je vynikající přírodní prostředek pro nevolnost a to i nevolnost během cestování i pro ranní nemoci. V této oblasti má zázvor dlouhou historii, prokázala se totiž účinnost při snižování nevolnosti a závratí. Také má pověst, že pomáhá těhotným ženám proti ranní nevolnosti. V zázvoru najdete aktivní složky, které jsou velmi silné.

Bakteriální infekce a posílení imunity

Journal of Microbiology and Antimicrobials publikoval v roce 2011 výzkum, který testoval jak efektivní je zázvor při zlepšování funkce imunity. V jiné studii zase nigerijští výzkumníci ukázali, že kořen zázvoru může účinně zabíjet Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogens v porovnání s léky ampicilin, tetracyklin a chloramfenikol.

Efektivní detoxikační pomoc

Zázvor umí také podpořit zdravé pocení, což podporuje uvolňování toxinů. Zázvor je účinný při oteplování těla, což může přispět ke snížení hromadění toxinů ve vašich orgánech. Také je známo, že může pomoci vyčistit lymfatický systém.

Jak nejlépe použít zázvor?

Syrový zázvor – můžete nakrájet a konzumovat každé ráno.

Zázvor v prášku – můžete využívat zázvorový prášek jako koření. Můžete jej také užívat jako doplněk stravy v tobolkách.

Zázvorový čaj – pro snížení zánětu je dobré vypít 2 až 3 šálky denně.

Zázvorový olej – nejsilnější formou zázvoru je esenciální olej, protože obsahuje nejvyšší množství gingerů. Doporučená terapeutická dávka je 2 až 3 kapky 2 až 3 krát denně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button