Spolupráce

Dovolená: Kdy je nejlepší čas si ji vzít?

Kdo by nemiloval dovolenou! Někdo si ji postupně vybírá v průběhu roku, jiní si ji celý rok střádají, aby si pak mohli dopřát delší odpočinek. Nutno podotknout, že některá období jsou k čerpání dovolené zkrátka vhodnější než jiná. Kdy je tedy ideální doba si vzít volno?

Dovolená mimo hlavní sezónu

Pokud toužíte po klidu a příliš si nepotrpíte na přeplněná letoviska, pak byste měli svou dovolenou plánovat na dobu mimo hlavní sezónu. Dovoleným u moře se vyhýbejte ideálně od začátku června až do konce září. Co když si ale své volno bez písečné pláže neumíte představit? Zavítejte do destinací, které vás zahřejí i mimo české léto. Jednou z nich je například Dominikánská republika, kde si naplno užijete sluníčka i v květnu či dubnu. Stejně tak můžete vycestovat v listopadu na Bali či v lednu na Srí Lanku. Vždy se ale informujte, kdy ve vaší vysněné lokalitě nastává období dešťů. Přece jen nechcete trávit dovolenou zavření v bungalovu.

Dovolená, když to potřebujete

Ne vždy se musí vybírání dovolené řídit sezónou. Někdy je dovolená zkrátka potřeba. A jak to na sobě poznáte? Jste unavení, do práce se vám nechce a možná že vykazujete počáteční příznaky vyhoření. V takovém si vezměte k ruce notebook a otevřete si oblíbený portál s letenkami. I prodloužený eurovíkend vám může vykouzlit úsměv na tváři a vrátit chuť do pracovních povinností. A pokud vás cestování do zahraničí příliš neláká, pak vyrazte třeba do hor s přáteli nebo na romantický výlet do lázní se svou drahou polovičkou. Zkrátka a dobře, dopřejte si zasloužený odpočinek.

Dovolená kdykoliv během roku

Někteří lidé zkrátka milují cestování, a tak si vybírají dovolenou v průběhu celého roku. Co kdybyste to taky vyzkoušeli? Mnohým pracantům se totiž pravidelně stává, že si během roku nevezmou jediný den dovolené a pak s hrůzou v očích zjišťují, že mají za sebou další rok bez odpočinku. Zkuste si třeba vzít jeden den volna každý měsíc a prodlužte si jím víkend. Strávit jej můžete doma nebo vycestujte do zahraničí. Nejen že se naučíte pravidelně odpočívat, ale také poznáte nové země.

TIP: Dělá-li vám problém si dovolenou rozvrhnout do celého roku, naplánujte si ji alespoň v rámci čtvrtletí. Díky tomu budete mít své volno více pod kontrolou a navíc budete vědět, že vás čeká pravidelný relax.

Zdroj obrázku: haveseen / Shutterstock.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button