Jídlo a stravováníZdravé tipy

Objevte výhody lyofilizovaného ovoce. Zachová si chuť i vitamíny

Víte, že u vás doma můžete mít potraviny, které byly původně vyrobeny pro astronauty? Řeč je o lyofilizovaném ovoci. Právě to začala jako první vyrábět NASA s cílem zajistit astronautům dlouhou trvanlivost a dostatečnou dávku vitamínů a minerálních látek. Dnes však už tento druh ovoce najdeme téměř v každém větším supermarketu nebo v jakémkoliv obchůdku se zdravou výživou.

Co je to lyofilizované ovoce?

Lyofilizace nebo tzv. sušení mrazem je jednou z metod konzervace. Jejím cílem je odstranění vody z potraviny. Probíhá tak, že se potravina nejprve rychle zmrazí na teplotu alespoň – 40 stupňů Celsia. Poté se dají do sušárny, kde se pod nízkým tlakem a při postupném zvyšování teploty led přítomen v ovoci přemění přímo na vodní páru. Vodní pára se pak postupně od ovoce odděluje a zachycuje se na výparníku, kde se zkapalňuje. Výsledkem je sušené ovoce, ve kterém se obsah vody pohybuje od 1–4 %. Taková nízká vlhkost zajistí velmi malou kazivost a dlouhou trvanlivost ovoce, a přitom zachová značnou část výživných látek.

Proč lyofilizované ovoce zahrnout i do vaší stravy?

Pokud ovoce zpracováváme jinými běžnými metodami konzervace (pečení, zavařování, výroba džemů a marmelád) dochází k velkým ztrátám vitamínů. Je to proto, že teplo vitamíny ničí – výsledný produkt tedy ani zdaleka neposkytuje takové výživové vlastnosti, jak bychom mohli čekat. Pro zachování maximálního obsahu vitamínů a antioxidantů se proto doporučuje konzumovat ovoce syrové.

Tento problém však nemusíte řešit při lyofilizaci. Studie uvádějí ztráty vitamínu C od 3 % – 20 % , což je oproti jiným metodám rozhodně velmi pozitivní výsledek. Odborníci se shodují, že se jedná o nejlepší způsob konzervace ovoce, protože ve srovnání s ostatními metodami jsou ztráty vitamínu C nejmenší.

Vitamín C zmiňujeme především proto, že se jedná o jeden z nejcitlivějších vitamínů a k jeho ztrátám dochází nejsnadněji. Ničí se při styku s kyslíkem, světlem nebo teplem. Ostatní vitamíny a minerální látky jsou na tom lépe, takže lze čekat, že pokud přežije vitamín C, není potřeba obávat se o ty ostatní.

Zachování barvy

Ovoce si po lyofilizací zachovává téměř všechny antioxidanty a zdraví prospěšné látky, navíc si můžete všimnout, že si takové zachovává také původní výraznou barvu. Platí, že čím je barva ovoce sytější, tím je obsah polyfenolů a antioxidantů významnější, takže i podle toho poznáte, že jíte stále velmi výživnou potravinu.

Nejlepší antioxidační aktivitu vykazuje bobulové ovoce, jahody a kiwi. Právě ty si bez okolků pořiďte v lyofilizované podobě. Vydrží opravdu několik měsíců a vy si ho můžete odložit na studené zimní období, kdy je čerstvého ovoce nedostatek, a navíc se spotřeba vitamínů zvyšuje. 

Vysoký podíl vlákniny a cukrů

Další výhodou lyofilizovaného ovoce je, že obsahuje na 100 g vysoký obsah vlákniny. Dobře víme, že vláknina je zcela klíčová pro peristaltiku střev a má příznivý vliv na střevní mikrobiom, čímž mimo jiné pozitivně působí i na naši imunitu a pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi.

Není potřeba bát se ani vysokého obsahu cukru – ten se během lyofilizace nijak nemění. Jediné, co se mění, je obsah vody, který se snižuje, a tím se cukr koncentruje. Čerstvé jahody ale mají nakonec stejný podíl cukru jako jahody sušené mrazem.

Kde můžete lyofilizované ovoce využít?

Možností máte nespočet. Řada lidí jej využívá k obohacení jogurtu nebo ovesných kaší, cereálií nebo smoothies. Mezi nejoblíbenější varianty sušeného ovoce patří jahody, banány nebo maliny, ale nabídka je daleko širší. V současnosti je dostupné také lyofilizované ovoce ve formě prášku. To si můžete s kombinovat se smoothie, mlékem nebo vodou.

ZDROJ: https://www.vandrunenfarms.com/blog/advantages-freeze-drying/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button