Jídlo a stravováníZdravé tipy

Posilněte imunitu správnou stravou. Ovoce a zelenina nestačí

V zimě se většina z nás začne o imunitu zajímat a zjišťovat, jak ji podpořit. Jakmile ale přijde jaro, najednou to není třeba a imunita může jít stranou. Přitom je ale nezbytné starat se o ni po celý rok – a ne nutně jen doplňky stravy, ale především vhodnou a správnou výživou.

Co je imunitní systém?

Jedná se o soustavu, která chrání organismus před patogeny jako jsou viry nebo bakterie. V průběhu života se různě proměňuje. Imunitu samozřejmě ovlivňuje i náš životní styl, naše každodenní aktivity a samozřejmě i výživa – která může na imunitu působit pozitivně i negativně.

Výživa hraje důležitou roli

Vztah mezi výživou a imunitním systémem je obousměrný. Když se budeme špatně stravovat, imunita bude snížená, jelikož jí budou chybět podstatné vitamíny a minerály. Stejně tak nedostatečná imunita a nerovný boj s nemocí bude negativně ovlivňovat naši stravu – třeba tak, že nebudeme mít chuť k jídlu, nebo nás to bude lákat k nezdravým potravinám. Správná výživa je tedy pro imunitu klíčová.

Jaké živiny jsou nezbytné?

Potraviny mohou přímo nebo nepřímo ovlivnit buňky našeho imunitního systému. Jedná se zejména o vitaminy a minerální látky, zejména vitaminy A, C, D, E, B2, B6 a B12, kyselinu listovou, železo, selen a zinek. Svou pozitivní úlohu hrají např. i kysané mléčné výrobky, kvůli obsahu probiotik.

Vitamin A a zinek jsou odpovědné za dělení buněk v imunitním systému. Vitamin A může ovlivnit různé funkce imunitních buněk a jejich efektivitu. Vitamin E má zase důležitou antioxidační roli.

Velmi podstatnou roli hraje i vitamin D, který má ve většině imunitních buněk svůj receptor a ovlivňuje produkci antimikrobiálních proteinů. Vitamin C funguje jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením.

Určitě dobře víte, že velmi podstatnou roli hrají tzv. probiotika. Bylo zjištěno, že pokud se jich konzumuje dostatek, dokážou zlepšovat pohlcování cizorodých částic, mikroorganismů nebo poškozených buněk. Poskytují také vyšší odolnost vůči infekcím, takže jejich dostatečný přísun je nezbytný.

Které potraviny vám tyto nezbytné látky dodají v potřebném množství?

Ořechy

Ořechy jsou dobrým zdrojem mastných kyselin (omega – 3 a 6), ale také obsahují vysoké množství selenu. Nejvíce jej mají například para ořechy. Kromě toho konzumací ořechů doplníme mimo jiné i další prospěšné látky, jako je vitamin B2, vlákninu nebo velmi potřebný draslík. Při konzumaci ořechů je však nutné pamatovat na jejich vysokou kalorickou hodnotu a zahrnout ji do svého celkového denního příjmu.

Česnek

Tato zelenina se v souvislosti s imunitou skloňuje snad všude. Česnek obsahuje vitaminy B1, B2 a vitamin E, ale doporučuje se jej užívat především kvůli sloučenině nesoucí název alicin. Ten brání růstu mikroorganismů a může pomoci lidské tělo chránit před vlivy virů, které jsou odpovědné především za respirační onemocnění. Česnek také obsahuje antioxidanty, které mohou snižovat škodlivé účinky volných radikálů. Konzumaci čerstvého česneku lze tedy více než doporučit, ale dejte si pozor na trávení – ne každému dělá dobře.

Probiotika

V podstatě jde o živé mikroorganismy, které poskytují svému hostiteli zdravotní přínos. Největší množství jich je třeba v kysaných mléčných výrobcích jako je kefír, acidofilní mléko nebo jogurt. Dobrým zdrojem je ale i fermentovaná zelenina jako kysané zelí nebo pickles. Pokud tyto potraviny nejíte nebo je jíst nemůžete, je nezbytné doplňovat probiotika alespoň ve formě doplňků stravy. Není ale doplněk jako doplněk a je nutné si pořádně prostudovat složení, účinnost apod., abyste nekupovali zajíce v pytli.

Čerstvá zelenina a ovoce

Nejbohatším zdrojem vitaminu C je červená paprika, ale dobrým zdrojem je třeba také brokolice, kapusta nebo květák. Z ovoce se hodí čas od času zařadit černý rybíz, kiwi, jahody nebo pomeranče. Velmi vhodné může být také drobné bobulové ovoce, které obsahuje hodně polyfenolů, což jsou látky, které působí proti chřipkovým infekcím.

Ryby

Pravidelná konzumace ryb je zdůrazňována – a ne nadarmo. Ryby totiž pomohou doplnit velmi potřebný vitamin D, který lze jinak získat jen ze slunečního záření a několika málo dalších potravin. Jeho nedostatečný příjem v potravě je proto poměrně častý. Ideálně bychom měli jíst alespoň 2 porce ryb týdně, přičemž jedna porce by měla být mořská ryba, jako je například losos, tuňák nebo makrela. Dále můžeme vitamín D doplňovat také prostřednictvím hub, mléka a mléčných výrobků a samozřejmě trávit hodně času venku na slunci. Ryby navíc obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button