NávodPéče o těloZdravé tipy

Tělo a mysl v harmonii: Fascinující fáze spánku a jejich význam

Spánek je nezbytný pro náš každodenní život. Přestože někteří lidé na spánek nahlížejí jako na nutné zlo, které jim vlastně jen bere čas, skutečnost je taková, že spánek hraje klíčovou roli pro naše fyzické a duševní zdraví. Během spánku procházíme různými fázemi, které se střídají a ovlivňují naši duševní i fyzickou obnovu, paměť, učení a celkovou pohodu. Přečtete si více o tom, jak tyto fáze vypadají a jak jsou pro nás významné.

Fáze 1: NREM spánek a přechodová fáze

Na začátku spánku vstupujeme do fáze NREM (Non-Rapid Eye Movement) spánku. Fáze 1 je přechodovou fází mezi bděním a skutečným spánkem. Trvá pouze několik minut a je charakterizována lehkým spánkem, sníženou tělesnou aktivitou a pomalými mozkovými vlnami. Během této fáze můžeme snadno probudit. Možná si sami uvědomujete, že občas zažíváte zvláštní stavy mezi bdělostí a spánkem. Můžete mít pocit, že se propadáte do nicoty, ale najednou se probudíte, protože tuto fázi něco přerušilo.

Fáze 2: Středně hluboký spánek

Poté, co přejdeme fázi 1, vstupujeme do fáze druhé spánku. Tato fáze je hlavní složkou NREM spánku a trvá asi 50-60 % našeho celkového spánku. V této fázi se naše mozkové vlny zpomalují ještě více a objevují se tzv. spánkové vřeténko a K-komplexy. Naše tělo se začíná regenerovat, snižuje se srdeční frekvence a klesá krevní tlak. V této fázi také dochází k obnově buněk a opravám tkání. Je to nesmírně důležitá fáze, která je základní složkou našeho relaxačního procesu. V tomto stavu musíme každou noc strávit dostatečný čas, abyste s po probuzení cítili skutečně odpočatí.

Fáze 3 a 4: Hluboký spánek

Fáze 3 a 4 jsou nejhlubšími fázemi spánku, které spadají také pod NREM spánek. Tyto fáze jsou klíčové pro fyzickou obnovu. Během hlubokého spánku se uvolňují hormony růstu, které podporují opravu tkání, posilují imunitní systém a přispívají k růstu svalů. V této fázi jsou mozkové vlny nejzpomalenější. Probuzení během hlubokého spánku může vyvolat pocit zmatenosti a ospalosti, což je důvod, proč je přerušení spánku v této fázi obtížné. Ve skutečnosti ale tato fáze netrvá zdaleka tak dlouho jako předchozí fáze. Obvykle do ní upadáme jen třeba na dvě hodiny za celou noc. Jak ale bylo již řečeno, je podstatné, abyste měli během noci dostatek času se do této fáze dostat. Lidé, kteří mají hodně přerušovaný spánek se do ní totiž často ani nedostanou.

Fáze REM spánku: Úžasný svět snů

REM (Rapid Eye Movement) spánek je fází, kterou většina z nás spojuje se snovým světem. Tato fáze je charakterizována rychlými pohyby očí, zvýšenou mozkovou aktivitou a paralyzovanými svaly. Je to fáze, ve které se nejvíce sní, a je klíčová pro kognitivní funkce, učení a paměť. REM spánek je důležitý pro emocionální regulaci a zpracování informací, které jsme během dne zažili.

Význam fází spánku

Každá fáze spánku má svůj význam a napomáhá nám dosáhnout optimálního zdraví a pohody. Fáze NREM spánku (zejména hluboký spánek) podporuje fyzickou obnovu, opravu tkání a imunitní systém. REM spánek přispívá k našemu duševnímu blahu, učení, paměti a emoční regulaci.

Narušení spánkových fází

Nedostatek spánku, narušení spánkových fází nebo poruchy spánku mohou mít negativní dopad na naše zdraví. Chronický nedostatek spánku může vést k problémům s pamětí, sníženému imunitnímu systému, zvýšenému riziku srdečních onemocnění a duševním poruchám. Je důležité dbát na dostatečný a kvalitní spánek, abychom udrželi rovnováhu mezi fázemi spánku.

Fáze spánku jsou fascinujícím procesem, který se odehrává každou noc a má klíčový význam pro naše tělo a mysl. Od lehkého spánku v první fázi po hluboký spánek v fázích 3 a 4 až po REM spánek plný snů, každá fáze plní svou specifickou roli v obnově, regeneraci a zpracování informací. Důsledné dodržování zdravých spánkových návyků a vytváření ideálního prostředí pro spánek je zásadní pro dosažení celkového blahobytu a zdraví. Takže se postarejte o své spánkové rituály a připravte se na cestu do toho úžasného světa spánku, kde se tělo a mysl mohou harmonicky obnovit.

Zejména je zásadní dbát na pravidelnou spánkovou hygienu, aby váš odpočinek měl požadovanou kvalitu. Jen tak budete zdraví a výkonní i ve všech ostatních ohledech. Zásadní je zajistit si dostatek času na spaní, ale také dbát na vhodné místo, které je dostatečně tmavé, větrané a tiché. Nenechte se rušit také modrým světlem, které může brzdit produkci melatoninu.

ZDROJ: https://www.verywellhealth.com/the-four-stages-of-sleep-2795920
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Niels Zee: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-lide-zena-relaxace-17187552/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button